ΑΛΜΥΡΟΣ

Με θεατρική παράσταση ανοίγει απόψε για το κοινό η αρχαία Αλος

με-θεατρική-παράσταση-ανοίγει-απόψε-γ-437403

Θεατρική παράσταση «φιλοξενείται» για πρώτη φορά σε έναν σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της Μαγνησίας, την αρχαία Αλο, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει την ιστορία χιλιάδων χρόνων.

Με το ανέβασμα της παράστασης «Ικέτιδες του Αισχύλου – ικέτες» απόψε στην αρχαία Αλο, δίνεται για πρώτη φορά από τους συνεργαζόμενους φορείς η ευκαιρία να «ανοίξει» ο αρχαιολογικός χώρος και να γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό.

Την παράσταση «Ικέτιδες Αισχύλου – ικέτες» παρουσιάζει η Θεατρική Σκηνή Δικηγόρων και Συνεργαζομένων «Αθέμιτος» στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Αλου στον Αλμυρό σήμερα Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου στις 20.00. Η παράσταση, η οποία για πρώτη φορά παρουσιάστηκε με επιτυχία στις 23 Αυγούστου στο αρχαίο θέατρο της Δημητριάδος, ανεβαίνει υπό την αιγίδα του Δήμου Αλμυρού, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και την Φιλάρχαιο Εταιρεία Αλμυρού «Οθρυς».

Η παράσταση διαρκεί περίπου 80 λεπτά και θα τηρηθούν όλες οι οδηγίες για την ασφαλή είσοδο και παραμονή των θεατών στον χώρο. Πριν την έναρξη της παράστασης, στις 19.15, οι παριστάμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο και να θαυμάσουν τα σπουδαία ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη.

«Οι «Ικέτιδες» του Αισχύλου είναι ίσως το αρχαιότερο θεατρικό κείμενο της ανθρωπότητας και ίσως το πιο απλό θεατρικό κείμενο στον κόσμο. Τόσο όμως απλό και ταυτόχρονα τόσο φορτισμένο, σπάνια θα συναντήσουμε στο παγκόσμιο θέατρο. Η θεματική της παράστασης, συμπτωματικά ή αναγκαία διαχρονικά, άπτεται της καταφυγής και της βίας σε βάρος των αδυνάτων.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Αλέξανδρος Κοσμάς, την ενδυματολογική επιμέλεια οι: Εύα Ρίζου, π. Σεραφείμ Ρουσόπουλος, κίνηση – χορογραφίες: Ζάννα Γαλλιού, μουσική επιμέλεια: Γρηγόρης Σουλτάνης, θεραπαινίδα γενικών καθηκόντων: Αγγελικούλα Σταμοπούλου.

«Ικέτιδες Αισχύλου» είναι οι: Δήμητρα Καραπαναγιώτη, Μαρίνα Μωραΐτου, Αγγελική Νικολάου, Λιάνα Τάταρη, Μαρία Ντοκούζη, Ιωάννα Κάπρι, Μάριος Νιζάμης, Δαναός – ξόανο: φωνή Γιάννη Τράντα. «Ικέτες» οι: Δημήτρης Κουτσοδημήτρης, Τούλα Κεκάτου, Ομηρος Κάπρι, Κυριάκος Γεραμπίνης, Κυριάκος Κουτσοδημήτρης και οι μικροί: Στέφανος, Αλεξάνδρα, Τζούλια, Ειρήνη.

Στην εισαγωγή ακούγεται η φωνή του Γεράσιμου Γεννατά. Προβάλλεται βίντεο που επιμελήθηκε η Βάσω Ευτυχίδου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Μετά την έναρξη της παράστασης δεν θα επιτρέπεται η προσέλευση του κοινού στον χώρο. Σε περίπτωση βροχής η παράσταση θα δοθεί μεθαύριο Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου την ίδια ώρα.

Η αρχαία Αλος

Η παράσταση «Ικέτιδες Αισχύλου – ικέτες» παρουσιάζεται, θα έλεγε κανείς, στον φυσικό της χώρο, σε μια περιοχή με μεγάλη αρχαιολογική σημασία, που αποκάλυψε την πορεία της στον χρόνο, μέσα από το πλήθος των ευρημάτων που έφεραν στο φως οι αρχαιολογικές έρευνες πολλών ετών.

Η θέση της αρχαίας Αλου στην αρχαιότητα ήταν πολύ σημαντική, καθώς είχε τον έλεγχο του δρόμου επικοινωνίας μεταξύ του βόρειου και του νότιου ελλαδικού χώρου. Η πόλη κτίσθηκε περίπου στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ, και η θέση της είχε μεγάλη στρατηγική σημασία στην αρχαιότητα, καθώς έλεγχε το στενό πέρασμα από τον Παγασητικό στον Μαλιακό κόλπο και κατά συνέπεια τον δρόμο από τη βόρεια προς τη νότια Ελλάδα.

Ιδρυτής της κατά τη μυθολογία ήταν ο θρυλικός Αθάμαντας, του οποίου τα παιδιά, Φρίξος και Ελλη, απεικονίζονται στα χάλκινα νομίσματα της πόλης να ταξιδεύουν πάνω στο χρυσόμαλλο κριάρι για το υπερπόντιο ταξίδι τους στη Μαύρη Θάλασσα, ώστε να γλυτώσουν από τον αφανισμό τους.

Η ίδρυση της ελληνιστικής πόλης τοποθετείται γύρω στο 302 π.Χ. και σχετιζόταν με τις στρατιωτικές δραστηριότητες των Μακεδόνων βασιλέων Δημητρίου Πολιορκητή και Κασσάνδρου στην περιοχή της Μαγνησίας. Από τα κινητά ευρήματα φαίνεται ότι οι κάτοικοί της πρέπει να ασχολούνταν κυρίως με την καλλιέργεια της γης, την κτηνοτροφία και την αλιεία και λιγότερο με το κυνήγι.

Τα χάλκινα και αργυρά νομίσματα από τα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. έως και το 2ο αιώνα π.Χ., δείχνουν ότι η πόλη είχε επαφές με περιοχές της Θεσσαλίας, τη γειτονική Εύβοια και τη Φθιώτιδα, αλλά και τη Μακεδονία, όμως η διάρκεια ζωής της ήταν μόλις τριάντα πέντε χρόνια. Από την έρευνα στα σπίτια της πόλης και από τα νομίσματα φαίνεται, μέχρι στιγμής, ότι η Αλος εγκαταλείφθηκε πιθανόν μετά από καταστροφικό σεισμό, που πρέπει να συνέβη το 265 π.Χ.

Συνέχισε, όμως, να κατοικείται έως το 2ο αιώνα π.Χ. από λίγους κατοίκους, που περιορίσθηκαν σε πρόχειρα κατασκευασμένες οικίες ή σε μικρούς χώρους γύρω από τις κεντρικές πύλες των τειχών.

Τι αποκάλυψαν μεγάλα έργα

Με αφορμή την πραγματοποίηση μεγάλων δημόσιων έργων στην περιοχή, οι αρχαιολογικές έρευνες έφεραν στο φως νέα και ενδιαφέροντα στοιχεία, που πιστοποιούν τη συνεχή κατοίκηση του χώρου από την Υστερη Εποχή του Χαλκού ως την Εποχή του Σιδήρου, κατά την αρχαϊκή περίοδο αλλά και αργότερα, στα ελληνιστικά χρόνια. Η εικόνα της κοινωνίας αυτής, με την τόσο μακραίωνη ιστορία, προς το παρόν διαφαίνεται κυρίως από τα νεκροταφεία και δευτερευόντως από τα οικιστικά κατάλοιπα.

Λείψανα οικισμού, που χρονολογείται από τον 9ο έως τον 8ο αιώνα π.Χ., έχουν βεβαιωθεί στο χώρο της ελληνιστικής Αλου, όπου αποκαλύφθηκαν αποσπάσματα αψιδωτών κτηρίων με αποθηκευτικό χώρο, λάκκοι απορριμμάτων, αλλά και ταφές παιδιών εντός των τειχών. Η έκταση των νεκροταφείων, το πλήθος των τάφων και οι διαφορετικές πρακτικές λατρείας των νεκρών με ταφές-ενταφιασμούς, αλλά και ταφές-καύσεις, είναι το πιο νέο στοιχείο που εμφανίζεται και κυριαρχεί εδώ στον 9ο αιώνα π.Χ.

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα των ερευνών φαίνεται ότι ο οικισμός έχει να επιδείξει μια σημαντική πολιτιστική συνέχεια και εξέλιξη, χωρίς να είναι γνωστό, ωστόσο, μέχρι στιγμής, ποιο ήταν το όνομά του. Απλετο φως στο μυστήριο, αναμένεται να ρίξει η συνέχιση των αρχαιολογικών ερευνών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου