ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιάννης Στάνκογλου: Χαίρομαι που επέστρεψα στο θέατρο

γιάννης-στάνκογλου-χαίρομαι-που-επέσ-504760

Ο ταλαντούχος ηθοποιός μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τη θεατρική του συνάντηση με τον «Προμηθέα Δεσμώτη»

Σημαντική καλλιτεχνική στιγμή η θεατρική συνάντηση του Γιάννη Στάνκογλου με τον «Προμηθέα Δεσμώτη». Ο δημοφιλής ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην τραγωδία του Αισχύλου που παρουσιάζεται την Πέμπτη 29 Ιουλίου, 21.00, στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο της Νέας Ιωνίας. Με αφορμή την παράσταση στον Βόλο, μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την επάνοδο στην καλλιτεχνική δράση μετά από ενάμιση χρόνο αναγκαστικής απραξίας, εκφράζοντας την ευχή να μην υπάρξει πισωγύρισμα. «Χαιρόμαστε πάρα πολύ που εμφανιζόμαστε στα ανοιχτά θέατρα, που βλέπουμε τον κόσμο να διψά για καλό θέατρο και παρακολουθεί με προσήλωση την παράστασή μας» ανέφερε ο πρωταγωνιστής, τονίζοντας, παράλληλα, ότι «δεν θα θέλαμε να επιστρέψουμε πάλι στα παλιά».

Συνέντευξη στη ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Πολιτική πράξη ή εσωτερική ανάγκη το θέατρο στην περίοδο που διανύουμε;

Κατ’ αρχάς είναι ανάγκη και βέβαια αλλοίμονο αν δεν ήταν πολιτική πράξη. Πάντα έχει έναν πολιτικό στόχο, μια πολιτική λαλιά με κάποιον τρόπο, αλλά σίγουρα είναι ανάγκη για μας που ενάμιση χρόνο ήμασταν παροπλισμένοι. Χαιρόμαστε πάρα πολύ που εμφανιζόμαστε στα ανοιχτά θέατρα, που βλέπουμε τον κόσμο να διψάει για καλό θέατρο και παρακολουθεί με προσήλωση την παράστασή μας.

Ποιο είναι το συναίσθημα για έναν ηθοποιό που βρίσκεται και πάλι στην ενεργό δράση μετά από τόσους μήνες αναγκαστικής απραξίας;

Πολύ όμορφο το συναίσθημα. Ομολογώ ότι στην αρχή ένιωσα σαν να έχω μόλις τελειώσει τη δραματική σχολή. Μου ήταν δύσκολο στην αρχή, ήταν δύσκολη η επάνοδος, αλλά σιγά – σιγά πήραμε τη ρότα μας και είναι πολύ όμορφο το ότι επιστρέψαμε και ελπίζω να συνεχιστεί αυτό με τα θερινά και τα κλειστά θέατρα, γιατί δεν θα θέλαμε να επιστρέψουμε πάλι στα παλιά.

Το συγκεκριμένο έργο έχει διαχρονική και σύγχρονη διάσταση; Η δοκιμασία που υφίσταται ο Προμηθέας, θα μπορούσε να παραλληλιστεί με τις κακουχίες που βιώνουμε σήμερα λόγω της πανδημίας;

Αναμφίβολα είναι διαχρονικός ο Αισχύλος. Παρά το γεγονός ότι ο «Προμηθέας Δεσμώτης» είναι ένα έργο που δεν έχει καθόλου την ανθρώπινη ύπαρξη, είναι η μόνη τραγωδία που έχει μόνο θεούς και τέρατα κι ένα ανθρωπόμορφο πλάσμα, όπως είναι η Ιώ που την έχει μεταμορφώσει η Ηρα σε δαμάλα, εντούτοις, μιλάει αποκλειστικά για τον άνθρωπο. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που μου ανέφερε συγγενής μου, στέλνοντάς μου μήνυμα. Όταν ο Μάνος Κατράκης ανέβασε τον «Προμηθέα Δεσμώτη» στην Μακρόνησο με άλλους ηθοποιούς και έκαναν πρόβες για να παρουσιάσουν το έργο στους κρατούμενους, περνώντας από μπροστά του αρχιφύλακας, τον ρώτησε «τι κάνεις εκεί πέρα;» κι ο Μάνος Κατράκης του απάντησε «τον άνθρωπο».

Το συγκεκριμένο έργο μιλάει για τον άνθρωπο. Επίσης η παράστασή μας είναι σα να βάζει έναν καθρέφτη μπροστά στο κοινό και όλα αυτά που λέγονται, είναι αποκλειστικά απευθυνόμενα προς τον άνθρωπο, για να δει τη ζωή του λίγο διαφορετικά, να δει τη σχέση του με τον εαυτό του, την σχέση του με την εξουσία και την σχέση του με το σύνολο, με την φύση, με τον πλανήτη.

Είστε αισιόδοξος για την εξέλιξη της πανδημίας; Χτίζοντας το τείχος ανοσίας θα έχουμε, άραγε, τη δυνατότητα να κινούμαστε πιο ελεύθερα τον χειμώνα και σε κλειστές αίθουσες;

Μακάρι, το εύχομαι. Προσπαθώ να είμαι αισιόδοξος, γιατί δεν θα ήθελα να περάσει μια ακόμη χρονιά με τα θέατρα κλειστά, οπότε θέλω να είμαι αισιόδοξος. Είμαι από αυτούς που εμβολιάστηκαν γιατί διαφορετικά δεν θα μπορούσα να κάνω περιοδεία. Ελπίζω κάποια στιγμή να γίνει αυτό και να κινούμαστε πιο ελεύθερα. Δεν είμαι ειδικός, ακούω ότι η μετάλλαξη δέλτα είναι πολύ δύσκολη, θα δούμε. Βλέποντας και κάνοντας απ’ ότι φαίνεται.

Γενικώς διατηρείτε αισιόδοξη στάση απέναντι στις καταστάσεις, ακόμη και στις δυσκολίες, τα δυσάρεστα γεγονότα;

Νομίζω δεν θα μπορούσα να δω αλλιώς τη ζωή. Προσπαθώ να είμαι αισιόδοξος αλλά βλέπω, ταυτόχρονα, τα κακώς κείμενα γενικώς. Προσπαθώ, παρόλα αυτά, να είμαι αισιόδοξος. Προσπαθώ να διατηρώ την αισιοδοξία μου, ούτως ώστε να προχωρώ, όσο πιο καλά γίνεται, μπροστά στη ζωή.

Προσφιλής περιοχή ο Βόλος, όπου θα εμφανιστείτε την Πέμπτη 29 Ιουλίου;

Βεβαίως. Ερχομαι πολύ συχνά στο Πήλιο. Πηγαίνω στη Μηλίνα πάρα πολύ συχνά, περίπου 25 χρόνια, γιατί έχω κουμπάρο εκεί. Ο Βόλος είναι μια πόλη που μου αρέσει πάρα πολύ κι έχω εικόνα για τα τεκταινόμενα. Ισως θα μπορούσα να μείνω στον Βόλο.

Με αφορμή την επικείμενη έλευσή σας στον Βόλο, ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους θεατρόφιλους;

Να έρθουν στο θέατρο για να δουν την παράσταση, γιατί σίγουρα θα έχουν κάτι να συζητήσουν μετά την παράσταση.

Ποια φράση του Προμηθέα αποτυπώνει, άραγε, αυτό που ζούμε σήμερα;

Σκέψου μητέρα πάνσεπτη και πνεύμα φωτεινό του σύμπαντος. Φυλάξτε τα λόγια του παιδιού σας. Βία και τρόμος και αδικία η εξουσία.

«Προμηθέας Δεσμώτης» στον Βόλο

Τον «Προμηθέα Δεσμώτη», του Αισχύλου, επέλεξε να συμπεριλάβει το Θέατρο Πορεία στο πολυσυλλεκτικό του ρεπερτόριο, επιχειρώντας την πρώτη του κάθοδο στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, αλλά και μία μεγάλη περιοδεία στην Ελλάδα. Η αριστουργηματική παράσταση, θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 29 Ιουλίου, στις 21.00, στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας – Βόλου, με πρωταγωνιστή τον γνωστό ηθοποιό Γιάννη Στάνκογλου.

Την μετάφραση υπογράφει ο Γιώργος Μπλάνας, την σκηνοθεσία ο Αρης Μπινιάρης, την μουσική σύνθεση ο Φώτης Σιώτας, τα σκηνικά η Μαγδαληνή Αυγερινού, τα κοστούμια η Βασιλική Σύρμα, τον σχεδιασμό φωτισμών ο Αλέκος Αναστασίου, επιμέλεια κίνησης – χορογραφίες Εύη Οικονόμου, σύμβουλος δραματουργίας Ελενα Τριανταφυλλοπούλου, μετρική ανάλυση πρωτοτύπου Καίτη Διαμαντάκου, επιστημονική συνεργάτης Κατερίνα Διακουμοπούλου, βοηθός σκηνοθέτη Δώρα Ξαγοράρη, βοηθός σκηνογράφου Ξένια Παπατριανταφύλλου, βοηθός ενδυματολόγου Αλέξανδρος Γαρνάβος, βοηθός φωτιστή Ναυσικά Χριστοδουλάκου, ειδικές κατασκευές – γλυπτική – εργαστήριο Δήμητρα Καίσαρη, επιμέλεια μακιγιάζ Eύη Ζαφειροπούλου.

Διεύθυνση παραγωγής Στέλλα Γιοβάνη, οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής Βασιλεία Τάσκου.

Τους χαρακτήρες του έργου ενσαρκώνουν οι ηθοποιοί: Προμηθέας: Γιάννης Στάνκογλου, Κράτος: Αρης Μπινιάρης, Βία: Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Ηφαιστος: Δαυίδ Μαλτέζε, Ωκεανός: Αλέκος Συσσοβίτης, Ιώ: Ηρώ Μπέζου, Ερμής: Ιωάννης Παπαζήσης.

Στον χορό συμμετέχουν αλφαβητικά: Αντριάνα Αντρέοβιτς, Δήμητρα Βήτα, Φιόνα Γεωργιάδη, Κατερίνα Δημάτη, Γρηγορία Μεθενίτη, Νάνσυ Μπούκλη, Δώρα Ξαγοράρη, Λεωνή Ξεροβάσιλα και Αλεξία Σαπρανίδου

Μουσικός επί σκηνής: Νίκος Παπαϊωάννου (Βιολοντσέλο, effects).

Παραγωγή: Θέατρο Πορεία σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης

Προπώληση εισιτηρίων διαδικτυακά στο www.poreiatheatre.com

Στην παράσταση τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα πρωτόκολλα που ισχύουν κατά της διασποράς της covid 19. Χορηγός επικοινωνίας είναι ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου