ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οαση λόγου και πολιτισμού

οαση-λόγου-και-πολιτισμού-504798

Εκδηλώσεις με επετειακό χαρακτήρα διοργανώνει τον Αύγουστο η Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου

Εκδηλώσεις λόγου με επετειακό χαρακτήρα διοργανώνει Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου, δημιουργώντας πυρήνα πολιτισμού, που συγκεντρώνει μόνιμους και περιστασιακούς κατοίκους του Πηλίου, επιστήμονες, καλλιτέχνες και μελετητές. Η έδρα της Εταιρείας βρίσκεται στη Ζαγορά, στην αίθουσα του παλιού σχολείου της ενορίας Αγίας Παρασκευής – Περαχώρας, που παραχωρήθηκε ευγενικά.

«Θέλοντας να αποφύγουμε κάθε μορφής πολιτιστικό λαϊκισμό και κάθε είδους προχειρότητα, στόχο έχουμε να διοργανώνουμε ποιοτικές ανοιχτές εκδηλώσεις και δράσεις λόγου και τέχνης» υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η κεντρική εκδήλωση, αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, σχεδιάστηκε κατά το προηγούμενο έτος, με την προοπτική να διοργανωθεί φέτος, στα τέλη Ιουλίου. Πρόκειται για το διεθνές συμπόσιο με θέμα «Πηλιορείτες λόγιοι του διαφωτισμού». Την ευθύνη του συμποσίου έχει αναλάβει ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός Πασχάλης Κιτρομηλίδης.

Το συμπόσιο προτάθηκε στην επιτροπή «Ελλάδα 2021» προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεών της, η πρόταση έγινε αποδεκτή και η επιτροπή το έθεσε υπό την αιγίδα της.

Δυστυχώς, η πανδημία αποδείχθηκε ανασταλτικός παράγοντας, με αποτέλεσμα οι διοργανωτές να αναβάλουν, λόγω ειδικών συνθηκών, τη διεξαγωγή του. «Ελπίζουμε ότι το 2022 θα έχουν ξεπεραστεί οι όποιες δυσκολίες, ώστε να πραγματοποιηθεί το εν λόγω συμπόσιο» επισημαίνεται από την Εταιρεία.

Στον προγραμματισμό των δύο επόμενων ετών έχουν ενταχθεί δύο ακόμη εκδηλώσεις υπό μορφή συνεδρίου. Η πρώτη είναι αφιερωμένη στον Δημήτριο Καπετανάκη, καταγόμενο από τη Ζαγορά, εξέχουσα φυσιογνωμία των γραμμάτων κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου, ο οποίος παρά τον πρόωρο θάνατό του άφησε πλούσιο ποιητικό και φιλοσοφικό έργο. Η δεύτερη εκδήλωση αναφέρεται στις σχέσεις Πηλίου – Αγίου Ορους.

Το καλοκαιρινό πρόγραμμα

Στο φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνονται τρεις εκδηλώσεις, που εντάσσονται στη θεματική «Το Πήλιο στον αγώνα του 1821: Ιστορία, Τέχνη, Λογοτεχνία».

Εκδήλωση λόγου με επετειακό χαρακτήρα διοργανώνει η Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου τη Δευτέρα 9 Αυγούστου στις 21.00 στο προαύλιο του ναού της Μεταμορφώσεως στη Ζαγορά, παρουσιάζοντας τη νουβέλα του Θωμά Κοροβίνη «Ολίγη μπέσα, ωρέ μπράτιμε. Η τελευταία ώρα του Οδυσσέα Ανδρούτσου». Η παρουσίαση θα γίνει με τη μορφή αναλόγιου, με τον συγγραφέα στην ανάγνωση. Προλογίζει η φιλόλογος – κριτικός Εύη Κουτρουμπάκη. Συμμετέχει με το κλαρίνο του ο Τριαντάφυλλος Καουνάς, επίσης η φιλόλογος – κριτικός λογοτεχνίας Εύη Κουτρουμπάκη και η συγγραφέας – δημοσιογράφος Ελενα Χουζούρη.

Την Τετάρτη 18 Αυγούστου στις 20.00 στον κήπο του αρχοντικού Κωνσταντινίδη διοργανώνεται εκδήλωση με τίτλο «Πήλιο 1821. Μικρές «επαναστατικές» ιστορίες». Ομιλητές είναι οι Μαγδαληνή Θωμά, δρ. Φιλολογίας, με θέμα «Μνήμης βιώματα αθέατες όψεις της εποχής του ’21 στο Πήλιο», Μαρία Σπανού, ΜΑ Νεότερης Ιστορίας, ιστορική ερευνήτρια, με θέμα «Λίγο πριν την προσάρτηση της Θεσσαλίας στιγμιότυπα από την επαναστατική έκρηξη του 1878 στο Πήλιο» και Βάσσα Παρασκευά, δρ. Θεολογίας, με θέμα «Πτυχές της πνευματικής και κοινωνικής προσφοράς της Εκκλησίας στο Πήλιο τον 18ο και 19ο αιώνα».

Το Σάββατο 21 Αυγούστου στις 20.00 στην πλατεία Αγίας Παρασκευής στην Τσαγκαράδα διοργανώνεται εκδήλωση με θέμα «Πήλιο 1821. Εκκλησία και τέχνη». Ομιλητές είναι οι Μίλτος Πολυβίου, δρ. Αρχιτεκτονικής με θέμα «Οι κτητορικές επιγραφές στους ναούς της προεπαναστατικής περιόδου στο Πήλιο» και Μαρία Νάνου ιστορικός βυζαντινής τέχνης με θέμα «Παράδοση και εξέλιξη: Καλλιτεχνικές τάσεις στην εκκλησιαστική ζωγραφική του Πηλίου κατά τον 18ο και 19ο αιώνα».

Το Σάββατο 28 Αυγούστου στις 20.00 στον αύλειο χώρο του συγκροτήματος Φιλιππίδη στις Μηλιές διοργανώνεται εκδήλωση με θέμα «Πήλιο 1821. Αρχιτεκτονική και καθημερινή ζωή». Ομιλητές είναι οι Καίτη Καμηλάκη, ομότιμη ερευνήτρια, τέως διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, μέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», με θέμα «Η καθημερινή ζωή στο Πήλιο κατά την προεπαναστατική περίοδο» και Γιάννης Κίζης, ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με θέμα «1821: Εθνική ιδεολογία και αρχιτεκτονική έκφραση».

Οι διοργανωτές των παραπάνω εκδηλώσεων διατυπώνουν ευχαριστίες στον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο Ζαγοράς – Μουρεσίου «για τη μέχρι τώρα έμπρακτη στήριξη και για την πρόσφατη ομόφωνη απόφασή τους να συνδράμουν τι δράσεις της Εταιρείας».

Επίσης τον Δήμο Νοτίου Πηλίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Γρηγόριος Κωνσταντάς» για τη «δεδηλωμένη θερμή διάθεσή τους για συνεργασία».

Παράλληλα τα μέλη της Εταιρείας ευχαριστούν «τα μέλη μας Νίκο Γκαγιάννη, για τη φιλοξενία που μας επιφυλάσσει πάντα στον κήπο του στη Ζαγορά και τον Κωνσταντίνο Φιλιππίδη, που φέτος τόσο ευγενικά προσφέρει τον δικό του χώρο για την εκδήλωση των Μηλεών».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου