ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η μουσική συναντά τη φύση

η-μουσική-συναντά-τη-φύση-504891

Καλοκαιρινό φεστιβάλ στο θέατρο Αλώνι στον Αγιο Γεώργιο Νηλείας

Τρεις εξαιρετικές μουσικές βραδιές θα φιλοξενήσει φέτος το θέατρο Αλώνι στον Αγιο Γεώργιο Νηλείας, στο πλαίσιο του καθιερωμένου, πλέον, θεσμού «Piano στο Αλώνι», την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Αυγούστου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί, την Παρασκευή 6 Αυγούστου στις 21.00 η Ναταλία Γιαννάκη ερμηνεύει στο πιάνο έργα γνωστών μουσουργών.

Επίσης την Παρασκευή 6 Αυγούστου στις 22.00 ο Sebastian Salvaterra παίρνει τη «σκυτάλη», ερμηνεύοντας κλασικά έργα στο πιάνο.

Το Σάββατο 7 Αυγούστου στις 21.00 η Ειρήνη Παπαδοπούλου ερμηνεύει στο πιάνο γνωστά κλασικά έργα.

Tο 2015 το θέατρο Αλώνι καθιέρωσε πολύ σημαντικό θεσμό στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού του χαρακτήρα που πιστά υπηρετεί, το διήμερο φεστιβάλ πιάνου, «Piano στο Αλώνι», με διεθνώς βραβευμένους σολίστ πιάνου. Το φεστιβάλ αυτό διοργανώνεται ειδικά για να δώσει την ευκαιρία σε εξαίρετους πιανίστες να αναδείξουν την τέχνη τους, να μοιραστούν με το κοινό την εξαιρετική ακουστική του Θεάτρου, και να απολαύσουν όλοι μαζί την πανοραμική θέα στον πανέμορφο «νυχτερινό» Παγασητικό. Παράλληλα, με αυτό τον τρόπο αναβιώνει και η πλούσια καλλιτεχνική κληρονομιά, καθώς η μουσική ταυτότητα της περιοχής έχει εξοικειώσει τους κατοίκους με την ευρωπαϊκή μουσική.

Σε συνέχεια της εικαστικής έκθεσης-δρώμενο «Δονήσεις συνείδησης» του Γιώργου Τριανταφύλλου το 2019 στην Αθήνα με ηχοπαραγωγά γλυπτά έργα μικτών τεχνικών, τα οποία θεωρούμενα ως άχρηστα αντικείμενα επαναχρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη και, μέσω της τέχνης, αποκτούν μια νέα χρήση, ο καλλιτέχνης επιστρέφει με τη συναυλία – περφόρμανς «Εικόνες ήχου» στο Θέατρο Αλώνι στις 20 Αυγούστου. Τα μουσικά γλυπτά του παίρνουν ζωή στα χέρια των γνωστών για την αυτοσχεδιαστική ευελιξία και συνθετική ευρηματικότητά τους Dine Doneff – aka, Κώστας Θεοδώρου – ιδιόφωνα γλυπτά και James Wylie – άλτο σαξόφωνο.

«Δεν είμαι ούτε οργανοποιός, ούτε κατασκευαστής μουσικών οργάνων…» δηλώνει ο Γιώργος Τριανταφύλλου. «Τα μουσικά γλυπτά προέκυψαν από την έρευνά μου εδώ και 20 χρόνια πάνω στις δονήσεις του σύμπαντος και τις δονήσεις του Εαυτού και την εναρμόνισή τους με τον ψυχικό κόσμο του ανθρώπου. Η απομάκρυνση του ανθρώπου από της κοσμικές αρχές φοβάμαι πως έγινε η αιτία της αγωνίας που ζούμε σήμερα για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον».

Κοντά στη φύση

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στην τελευταία συναυλία, διοργανώνεται μια εύκολη πεζοπορία προς το θέατρο μέσα από το παραδοσιακό καλντερίμι που ενώνει τα χωριά του Αγίου Λαυρεντίου και του Αγίου Γεωργίου για όσους από τους θεατές επιθυμούν να απολαύσουν μια μοναδικού φυσικού κάλους διαδρομή μέσα στην πλούσια φύση του Πηλίου. Το καλντερίμι αυτό, παραδοσιακά χρησίμευε στο πέρασμα των αιώνων για εμπορικές και πολιτιστικές ανταλλαγές.

Η ανταπόκριση του κοινού στις συναυλίες του θεάτρου τα τελευταία χρόνια ήταν μεγάλη, γι’ αυτό το θέατρο Αλώνι συνεχίζει να υπηρετεί με αφοσίωση εξίσου την τέχνη και τη φύση. Η επιθυμία του διοργανωτή Γιώργου Τριανταφύλλου είναι σταδιακά οι θεατές να μπορούν να φτάνουν στις εκδηλώσεις του θεάτρου ακολουθώντας τα καλντερίμια που ενώνουν τα γύρω χωριά. Αλλος ένας λόγος για να περιμένουμε με ανυπομονησία την καλλιτεχνική σεζόν του Θεάτρου Αλώνι.

Χωρίς επιχορήγηση

«Αυτή τη χρονιά που είχαμε περισσότερη ανάγκη τη συνδρομή της επιχορήγησης του υπουργείου Πολιτισμού, δυστυχώς μας την έκοψαν και μάλιστα πολύ αργά ώστε να μην μπορούμε να το ματαιώσουμε όλο το Φεστιβάλ.

Σημειώνω πως από το 2015 εκτιμώντας τη μεγάλη μας ποιοτική προσφορά στον πολιτισμό, το υπουργείο Πολιτισμού μάς έθεσε υπό την αιγίδα του και μας χορήγησε μικρή οικονομική στήριξη, ωστόσο απαραίτητη για να κρατήσουμε το υψηλό επίπεδο των εκδηλώσεων και να το μετακυλήσουμε στους φίλους του θεάτρου Αλώνι. Αλλωστε, ως μη κερδοσκοπική εταιρεία δουλεύουμε όλοι εθελοντικά», υπογραμμίζει ο Γιώργος Τριανταφύλλου.

Η γενική είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι 10 ευρώ και η κατάθεση των χρημάτων γίνεται στην Εθνική Τράπεζα, στον αριθμό λογαριασμού GR9301101090000010944040251- Φίλοι του θεάτρου Αλώνι.

Μετά την κατάθεση, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποστείλουν στο [email protected] ημερομηνία εκδήλωσης, αριθμό ατόμων, ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο. Για περισσότερες πληροφορίες, όσοι επιθυμούν, μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 6973339142 και 2428094211.

INFO: Ωρα άφιξης των θεατών στο θέατρο Αλώνι στον Αγιο Γεώργιο Νηλείας στις 20.00. Ωρα έναρξης των εκδηλώσεων 21.00.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου