ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νύχτες καλοκαιριού με τέχνη

νύχτες-καλοκαιριού-με-τέχνη-555586

Εκδηλώσεις και παραστάσεις για τους φίλους του θεάματος στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας Βόλου και άλλους χώρους

Ανοίγει η αυλαία των καλοκαιρινών εκδηλώσεων μετά από έναν χρόνο αναγκαστικής παύσης, λόγω της πανδημίας. Ποικιλία προτάσεων και επιλογών πολιτιστικής ψυχαγωγίας στο πρόγραμμα, που ανακοίνωσε ο ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και θα φιλοξενηθεί στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας Βόλου, στο Πολιτιστικό Αλσος «Ανδρέας Βαλαχής».

Πρεμιέρα καλοκαιρινών εκδηλώσεων στις 15 Ιουνίου με τη συναυλία του Μάριου Φραγκούλη, σε σπουδαία κομμάτια Ελλήνων και ξένων συνθετών. Συμμετέχουν η Δήμητρα Σελεμίδου, η Μυρτώ Βασιλείου και ο Βασίλης Κούρτης.

Στις 17 Ιουνίου σειρά έχει η παιδική παράσταση «Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας» από την Παιδική Σκηνή του Γιάννη Χρονόπουλου.

Στις 24 Ιουνίου «Στρουμφάκια – Επιχείρηση Στρουμφίτα» στο προσκήνιο, σε σκηνοθεσία Νίκου Λημνιού.

Στις 25 Ιουνίου η Μαρία Ευθυμίου, ιστορικός και καθηγήτρια Πανεπιστημίου, παρουσιάζει το βιβλίο «Ρίζες και Θεμέλια. Οδόσημα της Ιστορίας του Ελληνισμού», μαζί με τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά. Εναρξη εκδήλωσης 20.30.

Στις 28 Ιουνίου, η δημοφιλής ερμηνεύτρια Κωνσταντίνα θα τραγουδήσει για «Μια Ελλάδα Φως», με πολυμελή ορχήστρα, υπό την διεύθυνση του Γιώργου Παγιάτη.

Στις 29 Ιουνίου σειρά έχει η κωμωδία του Γιώργου Θεοδοσιάδη «Δεν ακούω, δε βλέπω, δε μιλάω», με τους Σπύρο Πούλη, Σπύρο Σπανρίδα, Σταύρο Νικολαΐδη, Μυριέλλα Κουρεντή.

Στις 30 Ιουνίου ο Θανάσης Τσαλταμπάσης πρωταγωνιστεί στο θεατρικό «Ο μικρός πρίγκιπας» του Αντουάν Ντε Σεντ – Εξιπερί, που απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών.

Τον Ιούλιο

Στις 5 Ιουλίου οι «Αφοί Μπαμπούλας», κωμωδία του Αλφρέντο Σανθόλ, παρουσιάζονται στο κοινό, με πρωταγωνιστές τους Ιωάννα Ασημακοπούλου, Ελένη Βαΐτσου και άλλους.

Στις 6 Ιουλίου σειρά έχει ο «Καραγκιόζης βαρκάρης» από το Θέατρο Σκιών – Τάσος Δουρμούσογλου.

Στις 7 Ιουλίου παίρνει τη σκυτάλη η θεατρική παράσταση του Γιώργου Ηλιόπουλου, σε σκηνοθεσία Βασιλικής Ανδρίτσου.

Στις 8 Ιουλίου οι Πυξ Λαξ μάς θυμίζουν «Τι είναι αυτό που μας ενώνει».

Στις 13 Ιουλίου ο Λάμπρος Φισφής, ο Δημήτρης Μακαλιάς και ο Ζήσης Ρούμπος παρουσιάζουν το καταιγιστικό «Κάψε το σενάριο Reloaded», αυτοσχεδιαστικό comedy show.

Στις 14 Ιουλίου το «Κάποτε στον Βόσπορο» του Ακη Δήμου μιλά για την Πόλη της καρδιάς μας. Παίζουν Αντώνης Καφετζόπουλος, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Θεοφανία Παπαθωμά και άλλοι.

Στις 15 Ιουλίου ο Αλκίνοος Ιωαννίδης «Electric solo» μόνος επί σκηνής, τραγουδά για τα όνειρα και τις πραγματικότητες της ζωής.

Στις 18 Ιουλίου ανεβαίνει στη σκηνή «Ο Βαφτιστικός», οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη. Τραγουδούν Μίνα Πολυχρόνου, Αντώνης Κορωναίος, Μαρία Κατσούρα, Νίκος Καραγκιαούρης.

Στις 19 Ιουλίου η «Μήδεια» του Μποστ «συναντά» το κοινό, με πρωταγωνιστή τον Μάκη Παπαδημητρίου. Παίζουν Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Γιάννης Καλατζόπουλος, Μαρία Διακοπαναγιώτου και άλλοι.

Στις 20 Ιουλίου «Θα γίνει του Αριστοφάνη», με τους Βάσια Βασιλείου και Γιάννη Τσούκα, από το Θέατρο Τεχνών Λάρισας.

Στις 22 Ιουλίου ανεβαίνουν στη σκηνή «Η Χιονάτη και οι 7 υπέροχοι μουσικοί», από την Παιδική Σκηνή Δελφινάκι.

Στις 24 Ιουλίου, στο πλαίσιο της δράσης «Γιορτές πόλεων» της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», θα παρουσιαστεί μουσικοχορευτικό δρώμενο στον λόφο της Γορίτσας από το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, σε πανελλήνια τηλεοπτική μετάδοση.

Στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας θα παρουσιαστεί η συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Βόλου, με τίτλο «Η ελληνική μουσική στο πέρασμα του χρόνου… Από την ελληνική οπερέτα μέχρι το σήμερα». Εναρξη 21.00, είσοδος ελεύθερη με αριθμημένες θέσεις.

Στις 25 Ιουλίου στρώνεται για τους θεατρόφιλους το «Νυφικό κρεβάτι», η κωμωδία του Γιαν Ντε Χάρτογκ, με πρωταγωνιστές την Πηνελόπη Αναστασοπούλου και τον Ορέστη Τζιόβα.

Στις 27 Ιουλίου παρουσιάζεται η πνευματώδης κομεντί «Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες» του Leonard Gershe. Παίζουν Αναστάσης Ροϊλός, Εριέττα Μανούρη και Κωνσταντίνος Εμμαντζίογλου. Συνεργάζεται η Πέμη Ζούνη.

Στις 28 Ιουλίου «Ολα Κουλά» με τη Stand Up Comedy και πρωταγωνιστή τον Χριστόφορο Ζαραλίκο.

Στις 29 Ιουλίου σειρά έχει ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου. Πρωταγωνιστούν Γιάννης Στάνκογλου, Αρης Μπινιάρης, Ορέστης Χαλκιάς και άλλοι.

Στις 30 Ιουλίου ζωντανεύει ο «Λουκής Λάρας» του Δημήτριου Βικέλα, με τον Μανώλη Μαυροματάκη στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Πρόκειται για εναλλακτική πρόταση για τον εορτασμό της επετείου για την Επανάσταση του 1821. Παραγωγή Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Τον Αύγουστο

Την 1η και τη 2α Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος θα παρουσιαστούν οι «Τραχίνιες» του Σοφοκλή. Παραγωγή ΔΗΠΕΘΕ Βόλου. Εναρξη 19.30.

Στις 2 Αυγούστου παρουσιάζεται το θεατρικό έργο «Αρης», που αναφέρεται στη ζωή και τη δράση του Αρη Βελουχιώτη. Στον ρόλο του Αρη ο Τάσος Σωτηράκης.

Στις 3 Αυγούστου η συναυλία του Γιώργου Περρή με τίτλο «Καρδιά κοίτα».

Στις 4 Αυγούστου Stand Up Comedy Special με τίτλο «Α! Εδώ σπίτι», με τους Χρύσα Κατσαρίνη και Θωμά Ζάμπρα.

Επίσης στις 4 Αυγούστου παρουσιάζονται οι «Τραχίνιες» του Σοφοκλή στον αρχαιολογικό χώρο Νέας Αγχιάλου. Εναρξη 19.30.

Στις 5 Αυγούστου παρουσιάζεται η κωμωδία «Ειδικές περιστάσεις» του Μπέρναρντ Σλέιντ με τους Μαριάννα Τουμασάτου και Θωμά Κούκιο. Παραγωγή ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.

Στις 6 Αυγούστου παρουσιάζεται «Η παγίδα» του Ρομπερ Τομά, με τους Βλαδίμηρο Κυριακίδη, Γιώργο Κωνσταντίνου, Εφη Μουρίκη και άλλους.

Στις 7 Αυγούστου οι «Τραχίνιες» του Σοφοκλή, σε παραγωγή ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, παρουσιάζονται στις 21.15.

Στις 17 Αυγούστου «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Ευριπίδη, με τους Λένα Παπαληγούρα, Μιχάλη Σαράντη, Νίκο Ψαρρά, Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη και άλλους, στον Βόλο.

Στις 18 Αυγούστου «Ο Πέτρος και ο λύκος» του Σεργκέι Προκόφιεφ, παρουσιάζεται με τους Ρένο Χαραλαμπίδη, Χριστίνα Μπίτου, Αριάννα Ζαρμακούπη, πέντε μουσικούς και επτά μουσικά όργανα.

Στις 20 Αυγούστου παρουσιάζεται ο αριστουργηματικός μονόλογος «Η πόρνη από πάνω» του Αντώνη Τσιαπανίτη με την Κατερίνα Διδασκάλου.

Στις 23 Αυγούστου «Το όνειρο του Σκιάχτρου» του Ευγένιου Τριβιζά παρουσιάζεται σε πρωτότυπη μουσική του Μίμη Πλέσσα.

Στις 24 Αυγούστου η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού παρουσιάζει τη μουσικοχορευτική παράσταση «Το πάρτι των αναμνήσεων». Διοργάνωση Δίκτυο Περραιβία, Σύλλογος Ελασσονιτών Μαγνησίας και Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών.

Στις 26 Αυγούστου παρουσιάζεται η κωμωδία «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός», σε θεατρική διασκευή της ομώνυμης κινηματογραφικής ταινίας, σε σκηνοθεσία Νίκου Τσιφόρου και σενάριο του ίδιου και του Πολύβιου Βασιλειάδη. Πρωταγωνιστεί ο Χάρης Ρώμας. Συμπρωταγωνιστούν ο Γιώργος Γαλίτης, η Ευτυχία Φαναριώτη και η Τάνια Τρύπη.

Στις 27 Αυγούστου έρχονται οι «Βάκχες» του Ευριπίδη. Παίζουν: Ακης Σακελλαρίου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Ιωάννα Παππά και άλλοι.

Στις 30 και 31 Αυγούστου καταφθάνει ο «Οθέλλος» του Σέξπιρ με τους Γιάννη Μπέζο, Αιμίλιο Χειλάκη και την Μυρτώ Αλικάκη, που πλαισιώνονται από γνωστούς ηθοποιούς.

Στις 31 Αυγούστου, επίσης, στο Πανθεσσαλικό Στάδιο στη Νέα Ιωνία εμφανίζονται η Αλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Μιχάλης Χατζηγιάννης με μια αγκαλιά τραγούδια.

Τον Σεπτέμβριο

Την 1η Σεπτεμβρίου παρουσιάζεται το «Κρυφό Σχολειό», παιδική παράσταση αφιερωμένη στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, από την Παιδική Σκηνή του Σιάννη Χριστόπουλου.

Στις 2 Σεπτεμβρίου η παράσταση «Κωστής Παλαμάς – Οι μούσες που αγάπησα», τελεί υπό την αιγίδα του «Ιδρύματος Κωστή Παλαμά». Παίζουν Γρηγόρης Βαλτινός, Αγγελική Πέτκου, Ευγενία Λιάκου.

Στις 3 Σεπτεμβρίου, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει τη θεατρική παραγωγή «1821 – Η επιθεώρηση» με τους Ελένη Κοκκίδου, Νίκο Καραθάνο, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Λυδία Φωτοπούλου, Μαρία Καβογιάννη, Μάρθα Φριντζήλα, Χρήστο Λούλη και άλλους.

Στις 4 Σεπτεμβρίου «Χάσταγκ» και Stand Up Comedy με τους Ζήση Ρούμπο και Αριστοτέλη Ρήγα.

Στις 7 Σεπτεμβρίου «Μάγια Μέλισσα», παιδική παράσταση βασισμένη στην ομώνυμη βραβευμένη τηλεοπτική σειρά.

Στις 8 Σεπτεμβρίου η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, με τους Θανάση Παπαγεωργίου, Χριστίνα Φάμελη Χειλά, Ντόρα Μακρυγιάννη και άλλους παρουσιάζεται σε σκηνικό – σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη.

Στις 15 Σεπτεμβρίου η ομάδα ΠΑΓΑΣκήνιο παρουσιάζει την «Πάστα Φλώρα αγάπη μου», διασκευή από το έργο «Μια τρελή τρελή οικογένεια» των Τσιφόρου – Βασιλειάδη. Διασκευή – σκηνοθεσία Σταμάτης Παγασαίος. Τα έσοδα θα διατεθούν στο Ιδρυμα «Το σπίτι του ηθοποιού».

Στις 16 Σεπτεμβρίου ο Κωστής Μαραβέγιας επιστρέφει στον Βόλο με ελπίδα, χιούμορ, θετική διάθεση, μελωδία και ρυθμό.

Εκθέσεις στον Βόλο

Στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου, Φερών 17, Παλιά, παρουσιάζεται η έκθεση «1821 – 2021: Από την Επανάσταση στην εθνική επέτειο», που διαρκεί έως τις 31 Οκτωβρίου. Η έκθεση είναι ενταγμένη στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και παρουσιάζει τεκμήρια από τις συλλογές του Δήμου Βόλου και των μουσείων του, πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό. Περιλαμβάνει όπλα, λάβαρα, πίνακες, γλυπτά, έργα λαϊκής τέχνης, πορτραίτα αγωνιστών, καθώς και υλικό από σχολικές γιορτές και επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Το ωράριο λειτουργίας για το κοινό είναι Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή 10.30 – 13.30, Τετάρτη και Παρασκευή 10.30 – 13.30 και 18.00 – 21.00, Δευτέρα κλειστό.

Στις 14 Ιουλίου στο Κέντρο Τέχνης Ντε Κίρικο, Μεταμορφώσεως 3, εγκαινιάζεται η έκθεση «Η ματιά των άλλων». Ξένοι περιηγητές, φιλέλληνες και Ελληνες ζωγράφοι αποδίδουν στιγμές, μορφές και ήθη από τα χρόνια της Επανάστασης ώς και τα τέλη του 20ού αιώνα. Είναι το θέμα της έκθεσης στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο» στο πλαίσιο της επετειακής χρονιάς «200 χρόνια. 1821-2021». Η έκθεση, η οποία προγραμματίζεται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, περιλαμβάνει έργα από τις συλλογές του «Μουσείου Αλέξανδρου Κ. Δάμτσα» του Δήμου Βόλου, εμπλουτισμένη με σπάνια τεκμήρια από τη Δημοτική Συλλογή, που για πρώτη φορά εκτίθενται για το ευρύ κοινό, καθώς και με έργα από τη Δημοτική Συλλογή Μακρινίτσας.

Διάρκεια έκθεσης έως τις 15 Ιανουαρίου 2022. Πληροφορίες 2421031701. Είσοδος ελεύθερη, τηρώντας τον επιτρεπόμενο αριθμό επισκεπτών.

Υγειονομικά πρωτόκολλα

Για την τήρηση των υγειονομικών οδηγιών και για την ασφάλεια των θεατών και του προσωπικού του θεάτρου, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά την προσέλευση, παραμονή και αποχώρηση από τον χώρο του θεάτρου.

Απαραίτητη η τήρηση απόστασης τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ των προσώπων στις διαδρομές από και προς το χώρο του θεάτρου, στο ταμείο, στους χώρους υγιεινής κλπ.

Απαγορεύεται η παραμονή στις ροές ελέγχου εισιτηρίων περισσότερων του ενός ατόμων – με την εξαίρεση κατόχων εισιτηρίων ομάδας δύο, για τους οποίους επιτρέπεται η παραμονή στις ροές ελέγχου.

Πρέπει να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός στους κοινόχρηστους χώρους εντός ή εκτός θεάτρου. Εξω από το θέατρο δεν θα επιτρέπεται η παραμονή θεατών, αλλά μόνο η διέλευσή τους, μέχρι το σημείο εισόδου στο θέατρο.

Η προπώληση εισιτηρίων γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ η προσέλευση του κοινού στο χώρο, πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον 1,5 ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου