ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιβλίο για την ψαλτική τέχνη

βιβλίο-για-την-ψαλτική-τέχνη-562009

Το πόνημα του Κυριάκου Καλαϊτζίδη παρουσιάστηκε διαδικτυακά

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη η παρουσίαση του βιβλίου του Κυριάκου Καλαϊτζίδη «Κοσμική μουσική στη χειρόγραφη παράδοση της ψαλτικής τέχνης (ιε´- ιθ´ αι.)», που διοργανώθηκε από τον Τομέα Ψαλτικής και Μουσικολογίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Το βιβλίο αποτελεί έκδοση του διδακτορικής διατριβής του Κυριάκου Καλαϊτζίδη και εκδόθηκε πρόσφατα από το Ίδρυμα Βυζαντινής Μουσικολογίας στη σειρά Μελέτες.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Θωμάς Αποστολόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. και ο συγγραφέας Κυριάκος Καλαϊτζίδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ιδιαίτερα γνωστός από το έργο του με το μουσικό οργανισμό «Εν Χορδαίς». Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αχιλλεύς Χαλδαιάκης, καθηγητής, κοσμήτωρ στη Φιλοσοφική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. και γραμματεύς του Ι.Β.Μ. και ο Κωνσταντίνος Χαριλ. Καραγκούνης, αναπληρωτής καθηγητής στην Α.Ε.Α. Αθηνών, διευθυντής του Τομέα Ψαλτικής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, ενώ ο ομότιμος καθηγητής Γρηγόρης Θ. Στάθης, επιβλέπων καθηγητής της διδακτορικής διατριβής του Κυριάκου Καλαϊτζίδη και διευθυντής του Ι.Β.Μ., έκλεισε την παρουσίαση με τον καταληκτήριο χαιρετισμό. Την εκδήλωση συντόνισε ο συνθέτης Κωστής Δρυγιανάκης.

Και οι πέντε ομιλητές αναφέρθηκαν τόσο στη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης διατριβής, που ανέδειξε τον πλούτο της χειρόγραφης παράδοσης σε κοσμική μουσική της Ανατολικής Μεσογείου, όσο και στην ιδιαίτερη σχέση του Κυριάκου Καλαϊτζίδη με αυτή την παράδοση, όχι μόνο ως μελετητή των χειρογράφων αλλά και ως ερμηνευτή της, ήδη από τα νεανικά του χρόνια. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ανάδειξη της διαπολιτισμικής επικοινωνίας που αναδεικνύεται μέσα από αυτά τα χειρόγραφα, όσο και από την εξέχουσα σημασία της μουσικής παρασήμανσης, που ακολουθεί το εκκλησιαστικό σύστημα αλλά δεν περιορίζεται μέσα στα στενά εκκλησιαστικά όρια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου