Βιβλίο έργο τέχνης

Τελευταία ενημέρωση: 2021-06-06, 20:20:15
Οι Βολιώτισσες εκπαιδευτικοί Ελενα Νταβλαμάνου και Αθανασία Ελευθερούλη καταγράφουν την ιστορία
Βιβλίο έργο τέχνης

Ωδή στις ηρωίδες του 1821 το κοινό συγγραφικό πόνημα της Ελενας Νταβλαμάνου και της Αθανασίας Ελευθερούλη

Με στόχους κοινούς και κοινό τόπο δράσης δύο Βολιώτισσες εκπαιδευτικοί Ελενα Νταβλαμάνου και Αθανασία Ελευθερούλη ένωσαν δυνάμεις και συνέγραψαν την ιστορία, με τρόπο εύληπτο και κατανοητό. Η αρχή της τριλογίας, που αφορά στα «Ηρωικά Πρόσωπα της Ελληνικής Ιστορίας» με τον πρώτο τόμο για τις «Αγωνίστριες του 1821», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γράφημα και παρουσιάζεται μεθαύριο Τρίτη 8 Ιουνίου στις 8.30 το βράδυ, στον χώρο μπροστά από το κτίριο Σπίρερ.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η παρουσίαση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργανώνει η Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δήμου Βόλου για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Η ιστορία ωστόσο έχει τη ...δική της ιστορία ανάμεσα στις δύο διακεκριμένες εκπαιδευτικούς που εργάζονται και συνεργάζονται, εκπονούν επιστημονικές μελέτες, προάγουν πολιτισμό και συνενώνουν τάσεις στο πλαίσιο έρευνας σε θέματα που αφορούν στα Παιδαγωγικά και τη Διδακτική.

Γεννημένες και οι δύο στον Βόλο, με ίδιο τόπο διαμονής και εργασίας την πόλη που αγαπούν και την τιμούν με εκλεκτές δράσεις, η Ελενα Νταβλαμάνου και η Αθανασία Ελευθερούλη διδάσκουν στο Δημοτικό Σχολείο Βόλου «Αγιος Ιωσήφ».

Μετά την αποφοίτησή της από το τμήμα Γαλλικής Γλώσσας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η Αθανασία Ελευθερούλη επέστρεψε στο σχολείο που της μετέδωσε γνώσεις και αγάπη. Με σπουδές που συνεχίστηκαν στο Παρίσι και περγαμηνές που πιστοποιούν την ολοκλήρωσή τους, δεν σκέφτηκε το ενδεχόμενο να συνεχίσει στη Γαλλία παρά τις δελεαστικές προτάσεις που δέχθηκε, ούτε αντίστοιχα στην Αθήνα. Η επιστροφή στον Βόλο συνδυάστηκε με την πρόταση να εργαστεί στο Ελληνογαλλικό Δημοτικό Σχολείο Βόλου «Αγιος Ιωσήφ» όπου συνεχίζει κι αυτή με τη σειρά της να προσφέρει αυτό που η ίδια έλαβε, την αγάπη για τη γαλλική γλώσσα και τον πολιτισμό.

Από την πλευρά της η Ελενα Νταβλαμάνου έχει τα ίδια δεδομένα. Γεννήθηκε και κατοικεί μόνιμα στον Βόλο όπου και εργάζεται στο Ελληνογαλλικό Δημοτικό Σχολείο Βόλου «Αγιος Ιωσήφ». Με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όπου φοίτησε με υποτροφία και αποφοίτησε με άριστα και master στις σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους διδακτικής ανέδειξε γρήγορα τη διάθεσή της να ασχοληθεί ενεργά με τη συγγραφή. Τα κατάφερε παρουσιάζοντας τα πονήματά της που έτυχαν της άμεσης ανταπόκρισης και αγάπης των μικρών και μεγάλων αναγνωστών.

 

Ιστορίες και Ιστορία

Η αγάπη τους για τα παιδιά, η συνεχής επαφή και ενασχόληση με αυτά και κυρίως η αδιάκοπη αναζήτηση μεθόδων βελτίωσης και εξέλιξης των εκπαιδευτικών διαδικασιών και μαθησιακών σχέσεων οδήγησε τις δύο συναδέλφους σε ξεχωριστό εγχείρημα, τη γραφή από κοινού ιστοριών. «Στην αρχή ήταν κάτι σαν παιχνίδι, με τη χαρά του καινούργιου και την προσμονή της εξέλιξής του. Γρήγορα ωστόσο έγινε ανάγκη έκφρασης και μορφή δημιουργίας» αναφέρει η Αθανασία Ελευθερούλη, για να συμπληρώσει η Ελενα Νταβλαμάνου «πότε η Αθανασία ξεκινούσε κι εγώ συνέχιζα κι άλλοτε συνέβαινε το αντίστροφο, πάντα με την ίδια πρωτόγνωρη χαρά... Πολλές φορές ξυπνούσαμε μέσα στη νύχτα και σημειώναμε τις σκέψεις μας και την άλλη ημέρα περιμέναμε το διάλειμμα των μαθημάτων μας να μιλήσουμε για όλα αυτά».

 Στην ερώτηση αν προϋπήρχε φιλία ανάμεσά τους ή αν με τη συνεργασία εξελίχθηκε αυτή τη ζεστή σχέση, δηλώνουν ότι ισχύουν και οι δύο περιπτώσεις ως εκδοχές της σχέσης τους, για να καταλήξουν στη διαπίστωση ότι η διαφορετικότητα στον χαρακτήρα και στον τρόπο σκέψης τελικά τις ένωσε και τους πρόσφερε αυτή τη μοναδική συγγραφική σχέση που δεν σταματούν να την ζούνε και να την απολαμβάνουν γράφοντας Ιστορίες και μετά στη συνέχεια γράφοντας για την Ιστορία.

 

Το 1821 ως αιτία και αφορμή

Η συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης λειτούργησε για τις δύο εκπαιδευτικούς ως αιτία και αφορμή για μια κοινή και πάλι δράση. Η αφορμή ήταν η ίδια η επέτειος και ο προγραμματισμός για ποικίλες εκδηλώσεις που είχε αρχίσει από την προηγούμενη χρονιά. Η αιτία ωστόσο ήταν η ίδια η Ιστορία και η ανάδειξη προσώπων και σχέσεων, καταστάσεων και εξελίξεων που όρισαν και καθόρισαν την Επανάσταση.

«Ολοι μας τιμούμε τον αγώνα των προγόνων μας για την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό, όλοι μας συμμετέχουμε κάθε χρόνο σε επετειακές εκδηλώσεις, λίγοι ωστόσο γνωρίζουμε την πραγματικότητα και τα γεγονότα που καθόρισαν τις εξελίξεις» δηλώνει η Ελενα Νταβλαμάνου, η οποία παράλληλα τονίζει ότι τα παιδιά θέλουν να γνωρίζουν την πραγματικότητα όχι σαν παραμύθι αλλά να τη διαβάζουν σαν ...παραμύθι. Κι αυτή η διαπίστωση τους έδωσε «φτερά». «Αρχικά χωρίσαμε τις ενότητες: Ηρωίδες, Φιλέλληνες και Ηρωες κι αρχίσαμε την έρευνα, την αναζήτηση και μάλιστα σε καιρούς δύσκολους που ο κορονοϊός προκαλούσε πολλές δυσκολίες» αναφέρει η Αθανασία Ελευθερούλη, διαπιστώνοντας ότι η αναζήτηση τις οδήγησε πολλές φορές σε πρόσκαιρα αδιέξοδα, σε συνεχείς αναζητήσεις και απογοητεύσεις αλλά και σε χαρές με την ανακάλυψη δεδομένων. Με ανοικτές επικοινωνιακές οδούς και την τεχνολογία στην υπηρεσία τους οι δύο συγγραφείς έφταναν συχνά να συνομιλούν μεταξύ τους γράφοντας και μιλώντας, παράλληλα, ενώ ταυτόχρονα παρελάμβαναν μηνύματα με πληροφορίες και συγχρόνως γινόταν η απαραίτητη διασταύρωση της επαλήθευσης. Ηταν και είναι ένα παιχνίδι για δύο για ένα βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε και κέρδισε τις εντυπώσεις και τα επαινετικά σχόλια.

 

Αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο

Το πρώτο βιβλίο «Ηρωίδες του 1821», που ήδη κυκλοφορεί, περιλαμβάνει την παρουσίαση της δράσης και της ζωής 21 γυναικών του αγώνα κατά του τουρκικού ζυγού. Περιλαμβάνει επίσης παράρτημα με συνοπτικές αναφορές της συνολικής δράσης των γυναικών του Μεσολογγίου, του Σουλίου, της Χίου, της Κρήτης, της Πελοποννήσου και των γυναικών της Φιλικής Εταιρείας.

Πρόκειται για γυναίκες ηρωίδες που γνωρίζουμε, αλλά και άλλες που δεν γνωρίζουμε ή που ελάχιστα γνωρίζουμε για αυτές. Είναι οι Ελένη Βάσου – Μαυροβουνιώτη, Δόμνα Βισβίζη, Χαρίκλεια Δασκαλάκη, Μαρία Δασκαλογιάννη, Αλεφάντω Ζανά, Μαριγώ Ζαραφοπούλα, Ευανθία Καϊρη, η Μαριώ του Καραϊσκάκη, Ζαμπία Κωτσάκη – Κολοκοτρώνη, Ασήμω Γκούρα – Λιδωρίκη, Μαντώ Μαυρογένους, Μαργαρίτα Μπασδέκη, Κυριακή Μιτάκη – Ναύτη, Αδαμαντία Παπαθεοδώρου – Γρηγοριάδου, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα – Πινότση, Σταυριάνα Σάββαινα, Χάιδω Γιαννάκη – Σέχου, Ανδρονίκη Στάρκου, Ρωξάνδρα Στρούτζα, Ελισάβετ Υψηλάντη, Πανωραία Χατζηκώστα (Ψωροκώσταινα).

Ολες τους αφηγούνται σε πρώτο πρόσωπο την ζωή, την προσωπική τους ιστορία και την κατάληξή τους. Σαν αφήγηση ζωντανή σε πρώτο πρόσωπο, σαν προφορική μαρτυρία που διασώθηκε από το χρόνο για να τον κρατήσει για πάντα στις καρδιές των ακροατών – αναγνωστών. Σαν ένα στοίχημα που κερδήθηκε οι δύο συγγραφείς – ερευνήτριες κατορθώνουν να κάνουν την Ιστορία από μάθημα σε αφήγημα που δεν θέλεις να χάσεις και κυρίως να ξεχάσεις. Κι αυτό είναι το κέρδος, η γνώση να γίνεται ευχαρίστηση και η αλήθεια να φανερώνει την πραγματικότητα.

Αφιερώνουν το πόνημά τους στις μητέρες τους, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Στις δικές μας ηρωίδες, Σοφία και Ζωζώ», προσθέτοντας «στη Γυναίκα που έδινε και δίνει καθημερινά τη δική της μάχη» γνωρίζοντας και οι δύο τις δυσκολίες που συναντούν για να κατορθώσουν όλα αυτά που με αγάπη πραγματοποιούν.

 

Βιβλίο έργο τέχνης

Το βιβλίο (α΄τόμος) «Ηρωίδες του 1821» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γράφημα και παραπέμπει με άνεση σε εκδόσεις άλλων εποχών όπου το εξώφυλλο, η εκτύπωση, η γραμματοσειρά και η εικονογράφηση τα αναδείκνυαν σε έργα τέχνης. Πρόκειται για μια έκδοση με σκληρόδετο εξώφυλλο και περιεχόμενο 110 σελίδων, των οποίων η αρίθμηση γίνεται με ειδική επισήμανση. Περιλαμβάνει εξαιρετικές εικονογραφήσεις που παραπέμπουν σε χαρακτικές μονοτυπίες και είναι έργο του Φώτη Παπαστεφάνου ενώ η συνολική σχεδίαση ανήκει στον Γρηγόρη Τρύφου.

Καλοτυπωμένο σε χαρτί εξαιρετικής ποιότητας, ευκολοανάγνωστο με καθαρά τυπογραφικά στοιχεία, διαβάζεται με την ίδια χαρά από μικρούς και ενήλικες αναγνώστες. «Ευχαριστούμε θερμά τον εκδότη μας Γιάννη Τσαχουρίδη που από την πρώτη στιγμή υποστήριξε το συγγραφικό μας εγχείρημα, τον ευχαριστούμε για την άριστη συνεργασία και το εξαιρετικό αποτέλεσμα» δηλώνουν και οι δύο συγγραφείς, τονίζοντας ότι έως τα μέσα καλοκαιριού θα έχει κυκλοφορήσει και ο δεύτερος τόμος και αρχές φθινοπώρου ο τρίτος και τελευταίος τόμος της συγκεκριμένης τριλογίας. Στο σχόλιο ότι οι ίδιες κράτησαν στο ύψος του ηρωικού παρελθόντος το παρόν και το μέλλον αυτών των γυναικών, η Ελενα Νταβλαμάνου και η Αθανασία Ελευθερούλη με σεμνότητα και σεβασμό αποδέχονται το σχόλιο, δεσμευόμενες για ανάλογες συγγραφικές και ερευνητικές αναζητήσεις με στόχο η γνώση να διαχέεται παράλληλα με την αγάπη για τον άνθρωπο και τη ζωή του.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
3
=