Μνήμη Νίκου Τσεκούρα (1923 - 2021)

Τελευταία ενημέρωση: 2021-06-06, 12:35:55
Ο Νίκος Τσεκούρας άφησε τη σφραγίδα του στην εκπαίδευση
Μνήμη Νίκου Τσεκούρα (1923 - 2021)

Του Βασίλη Δ. Αναγνωστόπουλου, Ομότιμου Καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Eφυγε από κοντά μας, την Πέμπτη 3 Ιουνίου, «πλήρης ημερών», ένας καλός φίλος και συνάδελφος, εκπαιδευτικός και συγγραφέας, άνθρωπος ήρεμος και ευγενής, φιλοπρόοδος και φιλόγελος, ο Νίκος Τσεκούρας. Ηταν συμπολίτης μας με μόνο φίλους, φιλόξενος, αξιοπρεπής, δοτικός, προσηνής, άνθρωπος πολιτισμένος. Παρακολουθούσε τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και ενδιαφερόταν για την παιδεία και τα γράμματα. Ιδιαίτερα αγαπούσε το βιβλίο και την έρευνα. Επίσης τον χαρακτήριζαν τόσο στην ομιλία, όσο και στο γραπτό λόγο το καλόβολο χιούμορ και η αφοπλιστική ειλικρίνειά του.

Ο Νίκος Τσεκούρας γεννήθηκε στη Μαγούλα Καρδίτσας, τέλειωσε το 2/τάξιο ημιγυμνάσιο Φαναρίου και το Γυμνάσιο Καρδίτσας, απ΄ όπου αποφοίτησε το 1943. Στα ταραγμένα χρόνια 1944 - 1946 και με πολλές δυσκολίες σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λάρισας και από το 1947 έως το 1982 υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός στους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας και (από το 1970) στον Βόλο.

Ιδρυσε Σχολή Αγραμμάτων Ενηλίκων στην Κρανώνα Λάρισας, 2 Τμήματα Ενηλίκων Προσκόπων στην Ερέτρια Φαρσάλων και στα Φάρσαλα το Α’ Σύστημα Προσκόπων. Χρημάτισε, επίσης, διευθυντής στο Κέντρο της Λαϊκής Επιμόρφωσης στον Βόλο και ίδρυσε επιστημονικά τμήματα ενηλίκων. Από το 1941 - 1945 ήταν μέλος της «Ε.Π.Ο.Ν.» και για τη δράση του αυτή τιμήθηκε από τη Νομαρχία Καρδίτσας το 1986 και το 1973 από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας με Αναμνηστικό Μετάλλιο Εθνικής Αντίστασης ’41 – ‘45.

Από τα πρώτα γυμνασιακά του χρόνια άρχισε να δημοσιεύει στις εφημερίδες της Καρδίτσας και καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής του (μέχρι πρόσφατα) δημοσίευε στον Θεσσαλικό Τύπο (ιδιαίτερα του Βόλου) μνήμες και αναμνήσεις ιστορικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος, θέματα αντλημένα από τη ζωή των Καραγκούνηδων και την εκπαιδευτική του διαδρομή. Είχε πάντοτε να πει κάτι, να αφηγηθεί ή να επισημάνει με την πλούσια εμπειρία του σχετικά με τα λαογραφικά, τα ήθη και έθιμα, την παράδοση και τον λαϊκό πολιτισμό. Και δεν παρέλειπε να απευθύνεται προς τους νέους με αγάπη και ελπίδα «να διαβάσουν οι νεότερες γενιές και να μάθουν και αυτοί την πούσια λαϊκή μας παράδοση, για να μην χαθεί η παραδοσιακή μας ταυτότητα».

Εχει εκδώσει τα βιβλία: Λαογραφικά της Θεσσαλίας με υπότιτλο Α. Λαογραφικά Θέματα και Β. Ευθυμογραφήματα (εκδ. Κώδικας, Θεσσαλονίκη 2006, σ. 264), Ξετυλίγοντας το κουβάρι της 85/χρονης ζωής μου, 2009 κ.ά. Τα, αυτοβιογραφικά ως επί το πλείστον, κείμενά του αποτελούν πολύτιμες ψηφίδες ενός τεράστιου ψηφιδωτού, όπως είναι η ζωή των Καραγκούνηδων και κυρίως κατά τα δύσκολα χρόνια των δεκαετιών ‘50 και ‘60. Για την προσφορά του στην Εκπαίδευση και στα Γράμματα τιμήθηκε από τον Δήμο Βόλου το 2013, εκδήλωση στην οποία συμμετείχε το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕΒΙΜΑΣΥ), με ομιλία του προέδρου.

Θα τον θυμούνται συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι για την ευγένειά του κι εκείνα τα ολάνοιχτα, μελαγχολικά κι ανήσυχα μάτια του.

Δεν θα ξεχάσω τα λίγα και κοφτά λόγια του στην τακτική επικοινωνία μας, σχεδόν κάθε μήνα για πολλά χρόνια, με μόνο παράπονο ότι τα πόδια του τώρα τελευταία δεν τον «βαστούσαν» πια. Σε μια τελευταία επικοινωνία μας, πριν από κάποιες μέρες, μου είπε με βραχνή φωνή «δεν είμαι καλά». Είχαμε συμφωνήσει να πιούμε τον καφέ μας μαζί τώρα το καλοκαίρι. Εμεινε υπόσχεση…

Συλλυπητήρια στους αγαπημένους σου, σύζυγο, παιδιά κι εγγόνια. Καλό σου ταξίδι αγαπημένε μας φίλε Νίκο! Αιωνία σου η Μνήμη!

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
4
=