Ελένη Γαληνού: Δεν γίνεσαι συγγραφέας με ένα ή δύο βιβλία

Τελευταία ενημέρωση: 2021-05-31, 21:21:45
Ελένη Γαληνού: Δεν γίνεσαι συγγραφέας με ένα ή δύο βιβλία

 

Η αγαπημένη συγγραφέας ξεδιπλώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ εμπνευσμένη ιστορία σε «μαύρο φόντο» 

Συνέντευξη στην ΕΛΕΝΑ ΝΤΑΒΛΑΜΑΝΟΥ, εκπαιδευτικό - συγγραφέα

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της συγγραφέως Ελένης Γαληνού, με τον τίτλο «Σε μαύρο φόντο». Πρόκειται για φανταστική ιστορία, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα και κρύβει βαθιές αλήθειες. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, που υπάρχει κάθετη πτώση αξιών, ηθών και πνευματικότητας, η ιστορία έρχεται να ταράξει τα νερά και να κάνει το μυαλό να δει τη ζωή και από άλλες οπτικές γωνίες, πιο ουσιαστικές και ανατρεπτικές. Να ωθήσει τον καθένα μας να στραφεί προς τα μέσα του και να καταλάβει ποιος πραγματικά είναι και πού πηγαίνει. Να προτιμήσει να είναι, από το να έχει.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Τα σημάδια της μοίρας είναι πολλά, αρκεί να καταφέρει να τα δει. Το πεπρωμένο είναι στόχος, που πρέπει να εντοπίσει και να εκπληρώσει… Ισως μετά από αυτήν την ιστορία, κάποιοι νιώσουν πως η μοίρα έχει πιο ενδιαφέρουσα μορφή από αυτήν που πίστευαν και ίσως ο φόβος του θανάτου να μην είναι πια φόβος. Στον κυριακάτικο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η όμορφη συζήτησή μας με τη συγγραφέα.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο σας βιβλίο με τίτλο «Σε μαύρο φόντο» από τις εκδόσεις Διόπτρα. Μιλήστε μας για την ιστορία.

Ανάμεσα στο πεπρωμένο, στη ζωή και στον θάνατο υπάρχει μια μεγαλειώδης λησμονημένη αλήθεια. Ενα κειμήλιο αποκάλυψη, προστατευμένο για χιλιετίες από μια μυστική αδελφότητα. Η Δάφνη Μελίτη αποφασίζει στην επόμενη έκθεσή της να ζωγραφίσει πορτρέτα σε μαύρο φόντο πλασμένα μόνο από τη φαντασία της. Οσο όμως τα ζωγραφίζει, κάτι περίεργο την ωθεί να φτιάξει μια δεύτερη εκδοχή τους και να εντάξει στους πίνακες και τον εαυτό της. Μετά την έκθεση, περίεργες συμπτώσεις της αποκαλύπτουν πως τα πορτρέτα που ζωγράφισε είναι υπαρκτά πρόσωπα. Οσο προσπαθεί να δεχτεί το παράδοξο, μαθαίνει πως ο ένας μετά τον άλλον αρχίζουν να πεθαίνουν. Η μοίρα, πιο αληθινή από ποτέ, ξεδιπλώνει τα σημάδια της, όμως η Δάφνη ζει για πρώτη φορά τον απόλυτο έρωτα με τον Νικόλα και δυσκολεύεται να τα δει. Οι δυο τους νιώθουν σαν γνώριμες ψυχές που επιτέλους συναντήθηκαν. Κι ύστερα… Κάιρο, Πράγα, Παρίσι, Αμοργός, ένα ταξίδι φυγής και εσωτερικής αναζήτησης που αλλάζει εντελώς τη ζωή της. Πλησιάζοντας στη λύση του μυστηρίου, την περιμένει η πιο συγκλονιστική αλήθεια… Τίποτε από όσα πίστευε ως τώρα δεν θα είναι πια ίδιο.

Πιστεύετε ότι η μοίρα των ανθρώπων είναι προδιαγεγραμμένη ή είναι στο χέρι τους να την αλλάξουν;

Στο βιβλίο μιλάω αρκετά για τη μοίρα και τα σημάδια της. Της δίνω μια άλλη διάσταση. Λέω επίσης, ανακάλυψε το πεπρωμένο σου και εκπλήρωσέ το. Ενας δρόμος αναζήτησης λοιπόν. Πιστεύω στην ελεύθερη βούληση των ανθρώπων, επομένως θεωρώ πως οι αποφάσεις είναι όλες δικές μας. Τι γίνεται τώρα με όσα δεν ορίζουμε εμείς και μας έρχονται ουρανοκατέβατα; Ισως κάποια πράγματα είναι όντως προδιαγεγραμμένα στο πεπρωμένο μας για κάποιο σημαντικό λόγο. Αυτά είναι που πρέπει να βρούμε και να εκπληρώσουμε. Μπορεί να έχουν αδιόρατες μορφές ή να φαίνονται κοπιαστικά, όμως μέσα από τις δυσκολίες θα ανακαλύψουμε τον σωστό δρόμο που θα μας βοηθήσει να εξελιχθούμε σαν ψυχές. Η κάθε τελική απόφαση ωστόσο είναι δική μας και καμιά μοίρα δεν θα μας εμποδίσει ή θα μας αναγκάσει να ακολουθήσουμε κάτι άλλο. Απλώς, αν δεν ανακαλύψουμε το πεπρωμένο και δεν το εκπληρώσουμε, θα χάσουμε την ευκαιρία να εξελιχθούμε. Ποιος είναι άραγε ο λόγος που ερχόμαστε στη ζωή;

Πιστεύετε ότι ο έρωτας και η αγάπη αποτελούν τις κινητήριες δυνάμεις στη ζωή κάθε ανθρώπου;

Ο έρωτας! Πόσο μελάνι έχει χυθεί γι’ αυτόν και πόσο θα χυθεί ακόμα! Όσοι τον ένιωσαν βαθιά και αληθινά ξέρουν την τεράστια δύναμή του, την ορμή, την ομορφιά του, πέταξαν με τα μικρά φτερά του στον υπέροχο κόσμο του. Στην Ιστορία, έχουμε δει να γκρεμίζονται ή να χτίζονται αυτοκρατορίες για χάρη ενός έρωτα. Κάθε μεγάλο γεγονός μέσα από τους έρωτές τους περιγράφεται γιατί αυτοί κρατούν το μαγικό κλειδί.

Η αγάπη είναι κάτι πιο βαθύ και αιώνιο, είναι όντως η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη σε όλο το σύμπαν. Έχει απίστευτο μεγαλείο, είναι η πιο φωτεινή πηγή από την οποία μπορεί η κάθε ύπαρξη να αντλήσει φως, ελπίδα και αγάπη. Μέσα από την ιστορία της Δάφνης και του Νικόλα, περιγράφω με ευαισθησία μια αγάπη έξω από απ’ τα συνηθισμένα κλισέ. Οι ήρωες αυτοί μοιάζουν με δυο γνώριμες ψυχές που επιτέλους συναντήθηκαν… Γιατί άραγε;

Αν έπρεπε να ζωγραφίσετε ένα πρόσωπο ή ένα γεγονός σε «μαύρο φόντο», ποιο θα ήταν αυτό και για ποιον λόγο;

Νομίζω πως η πανδημία Covid - 19 είναι εικόνα «σε μαύρο φόντο». Στις αρχές του 2020 που άρχισε, νιώσαμε ξαφνικά έναν περίεργο φόβο για τη ζωή μας. Ένας άγνωστος μολυσματικός ιός που μεταδιδόταν ανεξέλεγκτα σε όλον τον πλανήτη δίχως να γνωρίζουμε πώς να τον περιορίσουμε ή να τον θεραπεύσουμε ήταν σαφώς μια σοβαρή απειλή. Έφερε, νομίζεις, τον θάνατο πιο κοντά μας κι αυτό μας τρόμαξε. Ορμώμενη από αυτόν τον φόβο, αποφάσισα να εκδώσω αυτό το βιβλίο. Η ιστορία που περιγράφω προσπαθεί να απομυθοποιήσει τον φόβο του θανάτου και να φωτίσει κάθε μαύρο φόντο της ζωής μας. Ίσως κλείνοντας αυτό το βιβλίο κάποιοι νιώσουν τη σκιά του θανάτου λιγότερο τρομαχτική, τον φόβο του όχι πια φόβο. Ίσως και η Μοίρα να μοιάζει πλέον διαφορετική και πιο ενδιαφέρουσα.

Υπάρχουν αληθινά στοιχεία στην ιστορία ή πρόκειται καθαρά για μυθοπλασία;

Η ιστορία της Δάφνης και των άλλων ηρώων είναι μυθοπλασία. Η θεωρία όμως που μιλάει για την κάθοδο του πνεύματος στην ύλη είναι μια υπέροχη θεωρία, από τις ομορφότερες που έχω διαβάσει. Έχει απασχολήσει πνευματικές ομάδες, έχει περάσει σε θρησκείες, έχει προβληματίσει πολλούς μοναχικούς αναζητητές. Έτσι, σε αυτό το βιβλίο αποφάσισα να μιλήσω για τις μεγάλες αλήθειες της. Επέλεξα τα πιο ενδιαφέροντα σημεία και, πατώντας σ’ αυτά, έφτιαξα μια ιστορία που τα δένει όλα και τα αναδεικνύει με έναν μυθιστορηματικό τρόπο, απλό και κατανοητό για όλους.

Η ηρωίδα της ιστορίας, η Δάφνη, είναι μια γυναίκα που θα μπορούσε να είναι μια φίλη μας, ένας άνθρωπος που ζει ανάμεσά μας και περνά από πάρα πολλά στάδια μέχρι να φτάσει στην αλήθεια της. Μπορείτε να μας σκιαγραφήσετε τον χαρακτήρα της;

Η Δάφνη είναι μια σύγχρονη γυναίκα, όμορφη, δυναμική, έξυπνη, με καλλιτεχνικές ευαισθησίες. Θέλει να δείχνει κοινωνική, κατά βάθος όμως είναι μοναχική. Δεν μιλά σε κανέναν για τα παράδοξα που της συμβαίνουν, όμως και η ίδια διστάζει και φοβάται να τα δει στην πραγματική τους διάσταση. Περνάει από πολλά και δύσκολα μονοπάτια, έρχεται αντιμέτωπη με κοινωνικά στερεότυπα και φτάνει να γκρεμίσει τον στέρεο κόσμο της για να βρει την αλήθεια. Και όταν τη βρίσκει, είναι μια άλλη γυναίκα, πολύ πιο ώριμη, φιλοσοφημένη και συνειδητοποιημένη, έτοιμη να δεχτεί όσα θα της αποκαλυφθούν.

Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή;

Από πολύ νέα γράφω στίχους και ποιήματα. Το καθένα από αυτά διηγείται μια ιστορία με πολύ λίγα λόγια. Ετσι, κάποια στιγμή, ένιωσα την ανάγκη να πω αυτές τις ιστορίες με περισσότερα λόγια και κάπως έτσι έγραψα το πρώτο μου μυθιστόρημα. Λίγο αργότερα, όταν έκανα μαθήματα δημιουργικής γραφής, κατάλαβα πόσο μαγευτικός είναι ο κόσμος της λογοτεχνίας όχι πια ως αναγνώστης, αλλά ως συγγραφέας. Και εκεί κλείδωσαν όλα για μένα. Ο δρόμος άνοιξε και άρχισα να γράφω το ένα βιβλίο μετά το άλλο. Πλέον, είναι ανάγκη για μένα η συγγραφή, είναι καθημερινή λατρεμένη ενασχόληση. Η έμπνευση με παίρνει απ’ το χέρι και με στέλνει να δω ανθρώπους, τόπους, ιστορικά γεγονότα, θρύλους, με παρασύρει σε φανταστικά μονοπάτια για να γράψω για ιδέες, κοινωνικά προβλήματα, και να περιγράψω μεγάλους και δυνατούς έρωτες. Γιατί ο έρωτας δεν λείπει από κανένα μυθιστόρημα. Είναι, θαρρείς, το αλάτι που το νοστιμεύει.

Εχετε δηλώσει στο παρελθόν πως η μια τέχνη γεννά την άλλη και τη συμπληρώνει. Ασχολείστε, εκτός από τη συγγραφή, με τη ζωγραφική και τον στίχο. Πόσο αρμονικά δένουν στη ζωή σας αυτές οι αλληλένδετες, αλλά και διαφορετικές μορφές τέχνης;

Σε μένα ήρθαν και έδεσαν όλες μαζί με μαγικό τρόπο. Εκεί που ζωγράφιζα έναν πίνακα, έγραφα κι ένα τραγούδι για αυτόν. Εκεί που έγραφα ένα μυθιστόρημα, ζωγράφιζα και μια μορφή που αφορούσε την ιστορία του, εκεί που άκουγα ένα τραγούδι γεννούσα στο μυαλό μου εικόνες για ένα νέο μυθιστόρημα, εκεί που έβλεπα τον πίνακα κάποιου άλλου ζωγράφου, ξυπνούσε και η έμπνευση για ένα ακόμα μυθιστόρημα. Σε αρκετά βιβλία μου έχω δέσει στο κείμενο ποιήματα, στίχους ή πίνακες. Και σε αυτό το βιβλίο υπάρχει το Μαύρο Φόντο (σελ. 95), ένας πίνακας που έφτιαξα ειδικά για τη συγκεκριμένη ιστορία.

Ποιες συμβουλές θα δίνατε σε κάποιον, που αρχίζει τώρα το όνειρό του να γίνει συγγραφέας;

Θα τον συμβούλευα να οπλιστεί με υπομονή και επιμονή, και να αρχίσει να γράφει. Ακόμα και αν οι εκδότες απορρίπτουν τα βιβλία του, εκείνος να επιμένει. Θέλει σκληρή δουλειά. Δεν γίνεσαι συγγραφέας με ένα ή δύο βιβλία. Χρειάζονται χρόνος και πολλές ικανότητες, που αποκτιούνται με συνεχή και επίπονη τριβή με το γράψιμο. Να διαβάζει άλλους συγγραφείς και να παρατηρεί τη δουλειά τους. Εμένα με βοήθησε και η δημιουργική γραφή. Μπορεί να γεννιέσαι με ταλέντο, αλλά ποτέ δεν είσαι τέλειος. Μπορείς να το εξελίξεις. Υπάρχουν μικρά μυστικά, που βελτιώνουν και αναδεικνύουν απίστευτα ένα γραπτό.

Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια;

Εχω ολοκληρώσει το επόμενο μυθιστόρημα για τον Μάρτιο του 2022. Δεν μπορώ να πω ακόμα πολλά, όμως αυτή τη φορά θα είναι μια ιστορία πολύ διαφορετική από το «Σε μαύρο φόντο». Θα είναι πιο ρομαντική, με περισσότερα χρώματα, γιατί καλή είναι η ενδοσκόπηση και ο προβληματισμός, όμως η ζωή μας θέλει και λίγο παραμύθι. Κάτι να ξεφύγουμε, να χαλαρώσουμε, να ερωτευτούμε, να ταξιδέψουμε μακριά απ’ τα προβλήματά μας. Μια ιστορία λοιπόν σύγχρονη, ρομαντική, αρκετά αινιγματική, εθιστική σε πολλά σημεία, δραματική και αγωνιώδη σε άλλα, που πιστεύω πως όσοι τη διαβάσουν θα την αγαπήσουν και θα τη θυμούνται για καιρό.

Μια ευχή για τους αναγνώστες.

Θα ευχηθώ δύναμη και υπευθυνότητα μέχρι να βγούμε νικητές από αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Σας ευχαριστώ θερμά και εύχομαι πάντα επιτυχίες!

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
2
=