ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσιάστηκε το βιβλίο της ιστορικού και ερευνήτριας Βασιλικής Λάζου

παρουσιάστηκε-το-βιβλίο-της-ιστορικο-578180

Στην αυλή του κτιρίου Σπίρερ παρουσιάστηκε προχθές το βιβλίο της Βασιλικής Λάζου με τίτλο «Γυναίκες και Επανάσταση», με την εκδήλωση να σηματοδοτεί την επανεκκίνηση των υπαίθριων δράσεων πολιτισμού.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα ενδεδειγμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, ανοίγοντας τον κύκλο ανοιχτών εκδηλώσεων που διοργανώνει η Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Η παρουσίαση έγινε από την ίδια τη συγγραφέα, που στη συνέχεια συνομίλησε με το κοινό αναφορικά με το θέμα του βιβλίου της, που εκτείνεται χρονικά από τον οθωμανικό κόσμο έως το ελεύθερο ελληνικό κράτος. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

Η Βασιλική Λάζου είναι γνωστή στο φιλίστορο κοινό του Βόλου από ομιλίες και θεματικές παρουσιάσεις στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Π.Θ. καθώς και τη συνεργασία της σε θεματικές ενότητες του Μουσείου της Πόλης του Βόλου. Με το βιβλίο της «Γυναίκες και επανάσταση», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Διόπτρα», αναδεικνύει θέματα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά τεκμηριωμένα και αφορούν τη ζωή των γυναικών κατά την Επανάσταση και τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Εξετάζονται πολλαπλές όψεις της παρουσίας και συμμετοχής των επώνυμων αλλά και ανώνυμων γυναικών στην καθημερινότητα και τον τρόπο ανατροφής, εκπαίδευσης και ζωής τους.

Γεννημένη στη Λαμία η Βασιλική Λάζου ζει στην Αθήνα, διδάσκει νεότερη και σύγχρονη Ιστορία στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών στα τμήματα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολείται ενεργά με το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης της Λαμίας και παράλληλα με την έρευνα, συγγραφή και ανάδειξη ιστορικών θεμάτων και την επιμέλεια συναφών εκδόσεων. Έλαβε το πτυχίο Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Πανεπιστήμιο του Εσσεξ της Μεγάλης Βρετανίας.

Υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου, όπου και βασίστηκε το πρώτο της βιβλίο «Η επιβολή του Κράτους. Ο Εμφύλιος Πόλεμος στη Λαμία 1945 – 1949». Διετέλεσε μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ι.Α.Κ.Α. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στο επίκεντρο των ερευνητικών της ενδιαφερόντων βρίσκονται οι όψεις του Εμφυλίου Πολέμου στις πόλεις όπως η απονομή της δικαιοσύνης, το ζήτημα των εσωτερικών προσφύγων και οι δημόσιες τελετές καθώς και η μνήμη της δεκαετίας του 1940 όπως αποτυπώνεται σε προφορικές μαρτυρίες.

Είναι ενεργό μέλος Συλλόγων και Σωματείων ιστορικών ενδιαφερόντων, συνεργάτης ημερήσιου και περιοδικού Τύπου και επιμελήτρια εντύπων σε θέματα σχετικά με την Ιστορία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου