ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στον Ιωνα Δραγούμη

αφιέρωμα-στον-ιωνα-δραγούμη-597866

Διαδικτυακή περιήγηση στην έκθεση για τη ζωή του στην ιστοσελίδα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών

Διαδικτυακή περιήγηση στην έκθεση «Ιων Δραγούμης – Στο Μεταίχμιο Ανατολής και Δύσης» παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών.

Η έκθεση, που διοργανώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, για τη ζωή του Ιωνος Δραγούμη, είναι διαθέσιμη στο κοινό, προκειμένου να περιηγηθούν διαδικτυακά οι φίλοι του πολιτισμού στα σπάνια εκθέματα που παρουσιάζονται.

Πρόκειται για διαδικτυακή περιήγηση 35 λεπτών, που οι επιμελητές της έκθεσης θα παρουσιάσουν τις θεματικές ενότητες και τα πιο σημαντικά εκθέματα, ενώ παράλληλα θα ακούγονται αποσπάσματα από τα προσωπικά ημερολόγια και τις επιστολές του Ιωνος Δραγούμη.

Την έκθεση είχε διοργανώσει τον Οκτώβριο του 2020 το Τμήμα Αρχείων της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη δολοφονία του. Την επιμέλεια είχαν αναλάβει οι Ναταλία Βογκέικοφ, Ελευθερία Δαλέζιου, Λήδα Κωστάκη, Νατάσα Λαιμού και ο Αλέξης Μάλλιαρης. Η έκθεση, ενώ αρχικά επρόκειτο να διαρκέσει περίπου τρεις μήνες, έκλεισε μετά από τρεις εβδομάδες λειτουργίας, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης του Covid-19.

Στα εκθέματα περιλαμβάνεται σπάνιο και άγνωστο υλικό από το προσωπικό αρχείο του Ιωνος Δραγούμη, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά και δωρήθηκε στην Αμερικανική Σχολή το 1959. Αφορά στην παιδική του ηλικία, τη δράση του, τον Μακεδονικό Αγώνα, τις διαπροσωπικές του σχέσεις, την εν ψυχρώ δολοφονία του και άλλες σημαντικές στιγμές της ζωής του. Επιπρόσθετα, παρουσιάζονται στοιχεία, που αφορούν στο σύγχρονο Κίνημα του Νεοελληνισμού στην Τουρκία στις αρχές του 20ού αιώνα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου