ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επαναλειτουργία των Αρχαιολογικών Μουσείων Βόλου και Αλμυρού

επαναλειτουργία-των-αρχαιολογικών-μ-597913

Ανοίγουν ξανά για το κοινό αύριο Παρασκευή 14 Μαΐου τα ελληνικά μουσεία, μετά την πολύμηνη αναγκαστική αναστολή λειτουργίας τους στο πλαίσιο των κρατικών μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας Covid-19.

Το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου και το Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού θα περιμένουν τους επισκέπτες τους να περιηγηθούν στις αίθουσές τους και να γνωρίσουν από κοντά την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Εκτός από τις μόνιμες εκθέσεις, στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου φιλοξενείται η περιοδική έκθεση «Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου 1909-2019»,που εγκαινιάστηκε το 2019 με αφορμή τον εορτασμό των 110 χρόνων λειτουργίας του Μουσείου, με σκοπό, αφενός, την προβολή του ανασκαφικού και επιστημονικού έργου του σπουδαίου αρχαιολόγου Απόστολου Αρβανιτόπουλου και, αφετέρου, του έργου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας στις ίδιες θέσεις μετά από την παρέλευση μιας και πλέον εκατονταετίας.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε πέντε ενότητες: Η ενότητα 1 περιλαμβάνει ευρήματα σχετικά με τη λατρεία του Δία, κυρίως από το ιερό του Δία Θαύλιου στις Φερές, από το ιερό του Δία Ακραίου και το νεκροταφείο του Ομολίου.

Η ενότητα 2 περιλαμβάνει ευρήματα από τις ανασκαφές του Αρβανιτόπουλου στο ιερό της Πασικράτας και το νότιο νεκροταφείο της Δημητριάδας, καθώς και ευρήματα νεότερων ανασκαφών.

Η ενότητα 3 είναι αφιερωμένη στη λατρεία του Απόλλωνα, με ευρήματα από τα δύο ιερά της Μαγνησίας στην Κορόπη Πηλίου και στις Αμφανές (Σωρός).Η Ενότητα 4 είναι αφιερωμένη στη λατρεία του ημίθεου Ηρακλή, με ευρήματα από τα δυο ιερά του στις Φερές, από τις Φθιώτιδες Θήβες, τα Σπάλαυθρα, την Ολιζώνα και αλλού.

Τέλος, η ενότητα 5 αναδεικνύει ευρήματα από την Ακρόπολη και από το νεκροταφείο των Φθιωτίδων Θηβών.

Τα Αρχαιολογικά Μουσεία Βόλου και Αλμυρού θα λειτουργούν καθημερινά, εκτός Τρίτης, από τις 08:30 έως τις 15:30, τηρουμένων όλων των μέτρων προστασίας, συμπεριλαμβανομένων της αριθμητικά ελεγχόμενης εισόδου των επισκεπτών, της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας για το προσωπικό και τους επισκέπτες, της τήρησης απαραίτητης απόστασης δύο μέτρων και της χρήσης αντισηπτικού.

Στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας βρίσκονται ήδη αναρτημένα σύντομα ενημερωτικά φυλλάδια για την ενημέρωση των επισκεπτών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου