«Μπαρούτι για την Επανάσταση»

Τελευταία ενημέρωση: 2021-05-07, 11:40:29
«Μπαρούτι για την Επανάσταση»

Νέα παιδική έκδοση από το ΠΙΟΠ, που αναφέρεται στο 1821

 

 

Παραμύθι που «ακουμπά» στην ιστορία το βιβλίο «Μπαρούτι για την Επανάσταση της Σοφίας Καλαντζάκου», σε εικονογράφηση Θάνου Τσίλη και αποτελεί έκδοση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, ενταγμένο στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Η έκδοση, που συνδέεται με τη θεματική του Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης του ΠΙΟΠ στη Δημητσάνα, περιγράφει την καθημερινή ζωή δυο παιδιών της περιοχής, κατά την προεπαναστατική περίοδο. Ποιες προσπάθειες έκαναν να μορφωθούν, να εργαστούν, αλλά και να «ανακαλύψουν» τον κόσμο μακριά από τον τόπο τους; Κυρίως, όμως, πώς συμμετείχαν στις προετοιμασίες που οδήγησαν στην Επανάσταση του ‘21;

Με τον άμεσο λόγο της, η Σοφία Καλαντζάκου, καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στο New York University, ταξιδεύει τον αναγνώστη σε έναν κόσμο οικείο στους μεγάλους αλλά εν πολλοίς άγνωστο στα παιδιά. Με αφετηρία την κοινή πορεία και την αγάπη των δυο πρωταγωνιστών, της Βιολέτας και του Νικόλα, η συγγραφέας φωτίζει πτυχές της προεπαναστατικής ιστορίας της Δημητσάνας, καθώς και της συμμετοχής των κατοίκων της στις πολεμικές ετοιμασίες για την Επανάσταση.

Παράλληλα, ο εικονογράφος Θάνος Τσίλης προσεγγίζει με ευαισθησία και δυναμισμό τους χαρακτήρες και το ιστορικό και φυσικό περιβάλλον του παραμυθιού, συνδυάζοντας στοιχεία που παραπέμπουν σε κόμικ και παιδικό graphic novel. Η ζωγραφική και σχεδιαστική σύνθεση μάς μεταφέρει στη Δημητσάνα, παρουσιάζοντας, μεταξύ άλλων, τις υδροκίνητες εγκαταστάσεις και τους μηχανισμούς που σήμερα αποτελούν εκθέματα του Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης.

Το παραμύθι «Μπαρούτι για την Επανάσταση» διατίθεται και σε γραφή Braille. Μεταγράφηκε και εκτυπώθηκε στο εκτυπωτικό τμήμα Braille του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος.

Το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς βρίσκεται στη διεύθυνση Αγγέλου Γέροντα 6, 10558 στην Αθήνα, το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 2103256922 και το e mail www.piop.gr.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
4
=