ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσιάζονται τα έργα «Επιτάφιος» – «Διόνυσος»

παρουσιάζονται-τα-έργα-επιτάφιος-614115

Του συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά

Δύο πολιτικά έργα θρησκευτικής φόρμας του Μίκη Θεοδωράκη συνθέτη που σπανίως παρουσιάζονται ζωντανά, ο «Επιτάφιος» και ο «Διόνυσος» σε παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, θα μεταδοθεί μεθαύριο Μεγάλη Παρασκευή από την ΕΡΤ2, στις 15.00.

Η συναυλία βιντεοσκοπήθηκε τον Οκτώβριο του 2020 στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, χωρίς τη φυσική παρουσία κοινού, λόγω των μέτρων για την πρόληψη διάδοσης του κορονοϊού. Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προς την Εναλλακτική Σκηνή.

Της τηλεοπτικής μετάδοσης της συναυλίας θα προηγηθεί ραδιοφωνική μετάδοση του έργου «Επιτάφιος» του Μίκη Θεοδωράκη στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 σήμερα Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου, στις 20.00. Στη μετάδοση θα είναι ο Κώστας Θωμαΐδης.

Ο «Επιτάφιος» παρουσιάζεται σε νέα ενορχήστρωση του Γιάννη Μπελώνη, ενώ το έργο ερμηνεύει η Μπέττυ Χαρλαύτη, μια τραγουδίστρια με μεγάλη θητεία στο ρεπερτόριο του συνθέτη. Ο «Διόνυσος» παρουσιάζεται ξανά μετά από δεκαετίες, ερμηνευμένος από τον Ζαχαρία Καρούνη, έναν από τους σημαντικότερους ερμηνευτές της νέας γενιάς. To ενδεκαμελές μουσικό σύνολο διευθύνει η Λίζα Ξανθοπούλου. Συμμετέχουν το φωνητικό σύνολο chórεs (Επιτάφιος) και η Χορωδία της ΕΡΤ (Διόνυσος).

Δύο τραυματικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας ενέπνευσαν τον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη για τη δημιουργία ισάριθμων πολιτικών έργων θρησκευτικής φόρμας. Η αιματηρή απεργία στη Θεσσαλονίκη του 1936 και το ομότιτλο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου ήταν η πρώτη ύλη του Επιταφίου, ενός από τα σπουδαιότερα και γνωστότερα έργα του συνθέτη, που συνιστά ένα πραγματικό πολιτικό και ελληνικό Stabat mater.

Τα Δεκεμβριανά (1944) ήταν η μαγιά για τη δημιουργία του λιγότερο γνωστού αλλά εξίσου αριστουργηματικού Διόνυσου, ενός μακρού θρήνου για τη θυσία των εφήβων, αγοριών και κοριτσιών, που έπεσαν κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου στη μάχη του Μακρυγιάννη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου