ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ευρήματα που προκαλούν θαυμασμό

ευρήματα-που-προκαλούν-θαυμασμό-617072

Εξαιρετικής αισθητικής κτερίσματα από τον θολωτό τάφο του περιφερειακού εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου

Τον γενικό θαυμασμό προκαλούν τα περίφημα ευρήματα του θολωτού τάφου του περιφερειακού, που αποκαλύφθηκε στη θέση «Καζανάκι» και αποτέλεσε μεγάλο γεγονός για τα ερευνητικά δεδομένα. Τα ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, με τρόπο ώστε ο θεατής να έχει την αίσθηση που δίνει το εσωτερικό ενός θολωτού τάφου.

Σε ανάρτηση των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, όπου παρουσιάζονται φωτογραφίες από τα εντυπωσιακά ευρήματα, γίνεται αναφορά στο μνημειώδες εύρημα, που έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, με πλήθος δημοσιεύσεων και αφιερωμάτων, να έχουν δει, μέχρι σήμερα, το φως της δημοσιότητας.

Στο πλαίσιο των εργασιών κατασκευής της Περιφερειακής Οδού του Βόλου, στη θέση «Καζανάκι», αποκαλύφθηκε το έτος 2004 ένας ακέραιος μεγάλος θολωτός τάφος μυκηναϊκής εποχής που είχε κατασκευαστεί μέσα σε στρώμα κατοίκησης της τελικής νεολιθικής περιόδου.

Ο τάφος έχει μνημειώδη πρόσοψη με την είσοδο, το ανακουφιστικό τρίγωνο, μια λίθινη δοκό με εγχάρακτα σύμβολα και μια μονολιθική πλάκα που φέρει αβαθείς εγχάρακτους κύκλους με σταυρό. Ο δρόμος του τάφου έχει εν μέρει ανασκαφεί. Ο θάλαμος σώζεται εσωτερικά σε άριστη κατάσταση και στο δάπεδό του υπήρχαν τέσσερις λακκοειδείς τάφοι, ενώ εντοπίστηκε ένα παχύ στρώμα με στάχτη, θρυμματισμένα καμένα και μη οστά, καθώς και πολλά κτερίσματα.

Τα ανασκαφικά δεδομένα δείχνουν ότι επτά νεκροί τάφηκαν μέσα στον τάφο και δυο στο ανακουφιστικό τρίγωνο. Οι ταφές συνοδεύονταν από αγγεία, ψηφίδες κοσμημάτων από χρυσό, υαλόμαζα και φαγεντιανή, σφραγιδόλιθους από αχάτη και ορεία κρύσταλλο, πήλινα ειδώλια και χρυσά επιρράμματα, τα οποία ήταν πιθανώς διακοσμητικά των ενδυμάτων των νεκρών.

Οι ραδιοχρονολογήσεις δείχνουν δυο περιόδους χρήσης του θολωτού τάφου, κατά τον 15ο αι. π.Χ. και τον 13ο αι. π.Χ. αντίστοιχα.

Τα ευρήματα από το θολωτό τάφο στο «Καζανάκι», καθώς και τα στοιχεία της αρχιτεκτονικής του είναι όμοια με αυτά των άλλων θολωτών τάφων της περιοχής, εφόσον όλοι βρίσκονται γύρω από τον Παγασητικό Κόλπο, όπου αναπτύσσονται οι οικισμοί της μυκηναϊκής εποχής.

Στην περιοχή του μυχού του Παγασητικού Κόλπου έχουν ανασκαφεί μέχρι τώρα τέσσερις μεγάλοι θολωτοί τάφοι που ασφαλώς συνδέονται με το μυκηναϊκό κέντρο της Ιωλκού. Ο θολωτός τάφος «Λαμιόσπιτο» στο Διμήνι, ο θολωτός τάφος «Τούμπα» στο Διμήνι, ο θολωτός τάφος στο «Καπακλί» Βόλου και ο μυκηναϊκός θολωτός τάφος στη θέση «Καζανάκι» Βόλου.

«Οι μεγάλοι θολωτοί τάφοι αποτελούν χαρακτηριστικά ταφικά μνημεία της μυκηναϊκής εποχής σε όλες τις περιοχές όπου αναπτύχθηκαν τα μυκηναϊκά κέντρα και συνδέονται με τη δύναμη, το κύρος και το γόητρο των ηγεμόνων, οι οποίοι πιθανότατα εθάβοντο μέσα σε αυτούς με τις οικογένειές τους. Οι τάφοι αυτοί είχαν κυκλικό θάλαμο κτισμένο με πέτρες κατά το εκφορικό σύστημα. Στην θολωτή οροφή του θαλάμου υπήρχε μικρή οπή που έκλεινε με λίθινη πλάκα, το λεγόμενο «κλειδί». Ο θάλαμος είχε μνημειώδη είσοδο, πάνω από την οποία υπήρχε το χαρακτηριστικό ανακουφιστικό τρίγωνο. Στο στόμιο κατά κανόνα υπήρχε φραγή με λιθοσωρό για λόγους προστασίας των ταφών. Στην είσοδο του τάφου οδηγούσε ο δρόμος, ένας ελαφρά κατηφορικός διάδρομος που συνήθως είχε λιθόκτιστες παρειές», αναφέρεται στην ανάρτηση των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου