ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τεκμήρια με ιστορική σημασία

τεκμήρια-με-ιστορική-σημασία-621122

Εμβληματική η συλλεκτική έκδοση – ημερολόγιο 2021 «Νεοελληνικός Διαφωτισμός και Εκπαίδευση στο Πήλιο πριν την Επανάσταση του 1821»

Τεκμήρια μέσα από τους θησαυρούς των Πηλιορείτικων Δημόσιων Ιστορικών Βιβλιοθηκών Ζαγοράς και Μηλεών περιλαμβάνονται σε σπουδαία έκδοση – ημερολόγιο της «Μαγνήτων Κιβωτός», με τίτλο «Νεοελληνικός Διαφωτισμός και Εκπαίδευση στο Πήλιο πριν την Επανάσταση του 1821».

Η συλλεκτική έκδοση – ημερολόγιο 2021 με τίτλο «Νεοελληνικός Διαφωτισμός και Εκπαίδευση στο Πήλιο πριν την Επανάσταση του 1821», τεκμήρια από τους θησαυρούς των Πηλιορείτικων Δημόσιων Ιστορικών Βιβλιοθηκών Ζαγοράς και Μηλεών, σε κείμενα του δρ. Αλέξανδρου Καπανιάρη και επιμέλεια Νίκου Τσούκα και Αλέξανδρου Καπανιάρη στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Η έκδοση μπορεί να γίνει η αφορμή να εμπνευστούν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ώστε να υλοποιήσουν ερευνητικές εργασίες, γνωρίζοντας τους θησαυρούς των Πηλιορείτικων Δημόσιων Ιστορικών Βιβλιοθηκών Ζαγοράς και Μηλεών.

Η έκδοση περιέχει έγχρωμες φωτογραφίες αντικειμένων, σπάνιων χαρτών, παλαιοτύπων και επιστημονικών συγγραμμάτων των Δημόσιων Ιστορικών Πηλιορείτικων Βιβλιοθηκών Ζαγοράς και Μηλεών, ενώ το δεύτερο μέρος διανθίζεται από ασπρόμαυρες γκραβούρες και σπάνιες εκδόσεις, που κοσμούν τις σελίδες του ημερολόγιου 2021.

Το υλικό της συλλεκτικής έκδοσης προέρχεται από τις δύο Δημόσιες Ιστορικές Βιβλιοθήκες, που συνδέονται αντίστοιχα με το Ελληνομουσείο Ζαγοράς, αλλά και τη Σχολή των Μηλεών αποτελώντας τεράστιο πολιτισμικό απόθεμα για τη Μαγνησία, αλλά και τη χώρα ευρύτερα. Αλλωστε, την περίοδο 1750 – 1821 στη Μαγνησία παρατηρήθηκε έντονη πνευματική δραστηριότητα, καθώς ιδρύθηκαν σχολές, όπως της Ζαγοράς και των Μηλεών, αποκτήθηκαν σπάνιες εκδόσεις και εποπτικά μέσα διδασκαλίας από σημαντικές δωρεές επιφανών Ελλήνων, μελετήθηκαν οι θετικές επιστήμες. Επίσης, στη Μαγνησία ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός συνδέθηκε με πνευματικό κίνημα, που είχε κύριο αίτημα την παιδεία των Ελλήνων και εκφράστηκε από ισχυρές προσωπικότητες, όπως ο Ρήγας Βελεστινλής, ο Ιωάννης Πρίγκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Καλλίνικος ο Γ’, ο Ανθιμος Γαζής, ο Δανιήλ Φιλιππίδης και ο Γρηγόριος Κωνσταντάς (Δημητριείς).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου