ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Για να μη χαθεί ο άνθρωπος…»

για-να-μη-χαθεί-ο-άνθρωπος-622280

Νέα έκδοση από την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου για το Ολοκαύτωμα

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου, με πρωτοβουλία του προέδρου της Μαρσέλ Σολομών και την έμπρακτη συνεισφορά σε δράσεις παιδαγωγικού χαρακτήρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε συνέχεια της επανέκδοσης του λευκώματος με τίτλο «Η αφήγηση του Ολοκαυτώματος μέσα από την τέχνη και την τοπική ιστορία» (Εκδοτική Δημητριάδος), κυκλοφόρησε την έκδοση του ετήσιου τεύχους 2021 με τίτλο «Σύγχρονη Εκπαίδευση και Ολοκαύτωμα – Για να μη χαθεί ο άνθρωπος…». Η έκδοση κυκλοφόρησε με αφορμή τη Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Αντικείμενο της έκδοσης αποτελεί η Σύγχρονη Εκπαίδευση και η διδασκαλία και παρουσίαση του Ολοκαυτώματος στο σχολικό περιβάλλον. Η συντάκτρια του κειμένου θεολόγος και παιδαγωγός, Τάνια Αβέλλα, παρουσιάζει με γλαφυρότητα και επιστημονική τεκμηρίωση τις μεθόδους προσέγγισης και διδασκαλίας του Ολοκαυτώματος ως ιστορικού γεγονότος, αλλά και τη διαχρονική μεταφορά του «τραύματος της απώλειας» από τα παιδιά του τότε στα παιδιά του σήμερα, με σκοπό την εμφύσηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, κατ’ επέκταση, την εξάλειψη των στερεοτύπων και των αισθημάτων που οδηγούν σε αντίστοιχα γεγονότα.

«Από εκείνα τα παιδιά που δεν πρόλαβαν να ντύσουν τα όνειρά τους, να αισθανθούν την αξία του ονόματός τους, να βηματίσουν, να τρέξουν, να γελάσουν και να αναπνεύσουν τον αέρα της ξεγνοιασιάς, της νεότητας, να πραγματώσουν τις επιθυμίες τους, στα παιδιά του σήμερα και του αύριο, με την ελπίδα ότι η κοινωνική δικαιοσύνη και η ειρήνη θα πιάσουν τα χέρια τους για να μη συμβούν ποτέ ξανά τέτοιου είδους γεγονότα», υπογραμμίζει.

Το εξώφυλλο της φετινής έκδοσης αποτελεί εικαστική σύλληψη και δημιουργία της μαθήτριας της Β’ Λυκείου του 2ου ΓΕΛ Λάρισας Εμμανουέλας – Εμμέλειας Πάκα, που αποτυπώνει την προσωπική της ευαισθησία υπενθυμίζοντας ότι «με τα μάτια της ψυχής και της γνώσης σπαργανώνεται η ελπίδα της άρσης των στερεοτύπων και των ανισοτήτων και η θυσία και η απώλεια μικρών και μεγάλων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά και έξω από αυτά να είναι η τελευταία μελανή σελίδα της σύγχρονης ιστορίας». Την έκδοση επιμελήθηκε φιλολογικά η φιλόλογος και καινοτόμος εκπαιδεύτρια Φιλαρέτη Πάκα. Ο σχεδιασμός και η εκτύπωση πραγματοποιήθηκαν από τις Γραφικές Τέχνες «Παλμός».

Αλλωστε, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου στον χαιρετισμό του, μέσω της Εκπαίδευσης και δράσεων ευαισθητοποίησης, όπως η εν λόγω έκδοση, είναι «ο μόνος τρόπος να κρατήσουμε τη μνήμη ζωντανή, να θωρακιστούμε για το ενδεχόμενο επανάληψης τέτοιων εγκλημάτων, να ανοίξουμε τον δρόμο στον διάλογο και τον σεβασμό του άλλου».

Η έκδοση «Σύγχρονη Εκπαίδευση και Ολοκαύτωμα – Για να μη χαθεί ο άνθρωπος…», παρουσιάστηκε σε εκδήλωση, που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων, την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, ψηφιακά στις 29 Ιανουαρίου, λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών και διανέμεται δωρεάν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου