ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παρουσίασαν ιστορικό αφιέρωμα για τους ήρωες και αγωνιστές της Θεσσαλίας

παρουσίασαν-ιστορικό-αφιέρωμα-για-το-626855

Η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης «Βασίλης Τσιτσάνης» στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821, οργάνωσε και παρουσίασε ένα ειδικό αφιέρωμα για τους ήρωες και αγωνιστές της Θεσσαλίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, διαδικτυακά το Σάββατο 3 Απριλίου.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης Διαμαντής Γκίκας, αναφέρθηκε στην αυτοθυσία των προγόνων, ώστε να ζούμε σήμερα ελεύθεροι και στη σημασία που έχει να μεταφέρουμε τις γνώσεις του παρελθόντος στους νέους για να γνωρίζουν τις ρίζες τους και την ιστορική τους καταγωγή. Τόνισε ότι «η ιστορία μας είναι η κληρονομιά μας και πρέπει όχι μόνο να τη θυμόμαστε, αλλά να την κουβαλάμε πάντα στην καρδιά μας και να προσπαθούμε να γίνουμε αντάξιοι των ηρωικών προγόνων μας διατηρώντας αναλλοίωτες τις αξίες του ελληνικού γένους».

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και χαιρέτησε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Ιωάννης Χρυσουλάκης που μίλησε για την σημαντική παρουσία και τον φόρο αίματος των Θεσσαλών στον αγώνα για ανεξαρτησία και συνεχάρη τη θεσσαλική ομογένεια για τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων και υπογράμμισε τη δυναμική της εθνικής ταυτότητας.

Επίσης στην εκδήλωση χαιρέτησε η βουλευτής και Μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς Ολυμπία Τελιγιορίδου, η οποία τόνισε τη σημασία της ελληνικής επανάστασης, συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τέτοιων εκδηλώσεων και τάχτηκε στο πλευρό των Θεσσαλών ομογενών.
Ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η Ανθούσα Πολυάνθη Γιάνναρου, εκπαιδευτικό, Γραμματέα της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης και πρόεδρος του Θεσσαλικού Συλλόγου Μπήλεφελντ.

Παρουσιάστηκαν 21 θεσσαλοί ήρωες και αγωνιστές των επαναστατικών χρόνων που ξεσηκώθηκαν άλλοι με τα άρματα κι άλλοι με την πένα, για να ελευθερώσουν την πολυαγαπημένη πατρίδα. Εγινε αναδρομή στο μαρτυρικό παρελθόν της Θεσσαλίας και τους πολύχρονους αγώνες που έλαβαν χώρα μέχρι την πολυπόθητη λευτεριά της. Ακούστηκαν επίσης ονόματα επώνυμων αλλά και πάρα πολλά αφανών αγωνιστών όπως:

«Ρήγας Φεραίος – Βελεστίνο Μαγνησίας, Γεώργιος Καραϊσκάκης – Μαυρομάτι Καρδίτσας, Ανθιμος Γαζής – Μηλιές Μαγνησίας, Μαργαρίτα Μπασδέκη – Μακρυνίτσα Μαγνησίας, Γρηγόριος Κωσταντάς – Μηλιές Μαγνησίας, Κωνσταντίνος Κουτμάνης – Τρίκερι Μαγνησίας, Κώστας Χάιτας – Αλμυρός Μαγνησίας, Νικοτσάρας – Γιαννωτά Ελασσόνας Λαρίσης, Ιωάννης Καρτάλης – Τσαγκαράδα Μαγνησίας, Γιωργάκης Ολύμπιος – Βλαχολείβαδο Ελασσόνας Λαρίσης, Διονύσιος ο Φιλόσοφος – Ανδρίτσαινα Λαρίσης, Κωνσταντίνος Οικονόμος – Τσαριτσάνη Λαρίσης, Θεόκλητος Φαρμακίδης – Νίκαια Λαρίσης, Κων/νος Κούμας – Λάρισα, Δημητριάδης Πέζαρος – Τύρναβος Λαρίσης, Παπά-Θύμιος Βλαχάβας – Καλαμπάκα Τρικάλων, Νικόλαος Στουρνάρης – Στουρναραΐικα Τρικάλων, Γρηγόρης Λιακατάς – Ασπροπόταμος Τρικάλων, Χριστόδουλος Χατζηπέτρος – Βετέρνικο Τρικάλων, Αθανάσιος Τσάκας – Μοναστηράκι Αγράφων Καρδίτσης, Χριστόφορος Περραιβός – Πάνω Πούρλες Λαρίσης»
Ολόκληρη η έρευνα της Ανθούσας Πολυάνθης Γιάνναρου με την παρουσίαση και τις παραπομπές υπάρχει στην επίσημη ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου