ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συλλογή τραγουδιών για παιδιά Δημοτικού

συλλογή-τραγουδιών-για-παιδιά-δημοτι-626881

Αποτέλεσμα εργασίας του Γιώργου Διαμαντόπουλου στη δεύτερη καραντίνα την περίοδο 2020 – ‘21 (Τεύχος Α’)

Κυκλοφόρησε το έβδομο κατά σειρά μουσικό βιβλίο του Γιώργου Διαμαντόπουλου, μια συλλογή από ξεχασμένα ή λιγότερο γνωστά εύκολα τραγούδια για μικρά παιδιά, που θα εμπλουτίσουν το μουσικό αισθητήριο των παιδιών του Δημοτικού σχολείου. Τα τραγούδια προσαρμόστηκαν σε προσιτούς τόνους και απλές εναρμονίσεις, ελπίζοντας ότι θα φανούν χρήσιμα σε σχολικές χορωδίες, υπό την καθοδήγηση των άξιων μουσικών δασκάλων τους.

Ο Κώστας Τσούγκρας, συνθέτης, μουσικολόγος, καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης σημειώνει: «Με ιδιαίτερη χαρά προλογίζω την όμορφη αυτή συλλογή τραγουδιών, προσαρμοσμένα για παιδική χορωδία ―είτε a capella είτε με απλή συνοδεία πιάνου― από τον φίλο και συμπολίτη Γιώργο Διαμαντόπουλο, άξιο μουσικό και έμπειρο μαέστρο χορωδιών. Η συλλογή διακρίνεται από στιλιστική ποικιλία, περιλαμβάνοντας αδίκως ξεχασμένα τραγούδια του παλαιού κατηχητικού, λαϊκά/παραδοσιακά τραγούδια, τραγούδια από τον κινηματογράφο και έναν αναγεννησιακό κανόνα, ενώ οι επεξεργασίες διακρίνονται από απλότητα, σαφήνεια και αμεσότητα, ιδιότητες που κάνουν τα τραγούδια ελκυστικά και προσιτά στα παιδιά του Δημοτικού, στα οποία απευθύνονται. Εύχομαι η έκδοση αυτή να λειτουργήσει θετικά στην μουσική καλλιέργεια των νεότερων γενεών μαθητών και να τους μυήσει στο απέραντο ρεπερτόριο της χορωδιακής μουσικής».

Στην αδιάκοπη πανδημική καραντίνα λόγω …πληκτικής μουσικής έμπνευσης (δάνειο από ΔΜ) η συλλογή περιλαμβάνει:

*Ρουμανικό χορό με τίτλο «Χατσεγκάνα» που μας το γνώρισε ο Βολιώτης μαέστρος Θανάσης Χατζηδημητρίου, που κατά πάσα πιθανότητα έγραψε και τους ελληνικούς στίχους.

* Το «Χελιδόνι» παραδοσιακό της Βουλγαρίας εναρμονισμένο από τον Dimitri Hristov ξακουστό συνθέτη και μαέστρο της γειτονικής χώρας. Οι στίχοι ανήκουν τον Βολιώτη μαέστρο Βλάσση Μαστρογιάννη.

* Ο «Καρδερίνος» μια μελωδία σε στυλ καντάδας του Αργύρη Κουνάδη, που ακούστηκε μόνο στην κινηματογραφική ταινία των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου «Της νύχτας τα καμώματα» του 1957.

* Μια όμορφη ρωσική μελωδία με τίτλο «Ural Skaya Ruabinushka» των Mikhail Mikhailovich Pilipenko και Evgeny Pavlovich που εμπιστεύθηκα τον φίλο μου Τάκη Τσιτσάνη να γράψει τους ελληνικούς στίχους.

*Από την κωμική ταινία «Altrimenti ci Arrabbiamo» του 1974 με τους Bud Spencer και Terence Hill. Συνθέτες είναι οι Guido e Maurizio de Angelis.

Είναι από την πρόβα της Χορωδίας, με χαρούμενη και ζωηρή μελωδία, δεν έχει στίχο, παρά μόνον, επαναλαμβάνει το λα, λα έχει τρία θέματα, αξίζει τον κόπο να το δείτε και στο Youtube, https://www.youtube.com/watch?v=u5kZYypxAhk. Εχει κωμικά σκηνοθετικά στοιχεία, που θα ενθουσιάσουν.

*Τα τραγούδια «Δόξα Θε», «Εχω ένα καναρίνι», το «Αηδόνι» και «Το Χωριό»

ξεχασμένα σήμερα, «τα θυμήθηκε η μητέρα μου – μεταπολεμικό κατηχητόπουλο – τα κατέγραψα, γιατί θεωρώ ότι ορισμένα, αν και άλλαξαν οι εποχές από τότε, μπορούν να σταθούν σε παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού σχολείου

Παρά την έρευνα που έκανα δεν βρήκα στοιχεία για τους στιχουργούς και τους συνθέτες

Λησμονήθηκαν αφού κανένας δεν φρόντισε να τους αναφέρει.

Ενα βιβλιαράκι που βρήκα στην βιβλιοθήκη μας με τίτλο «Κελαϊδήματα» (1988) από τις εκδόσεις της «Χριστιανικής Ενωσης Καβάλας» και μάλιστα 3ης έκδοσης, έχει πολλά τραγούδια, όμως μόνο τους στίχους και αυτούς ανώνυμα, δυστυχώς χωρίς τις μελωδίες που χάθηκαν μαζί με τους ανθρώπους που τα γνώριζαν, αφού μαθαίνονταν από στόμα σε στόμα. Η περιήγηση στο διαδίκτυο δεν απέδωσε, γιατί οι νεότερες γενιές δημιούργησαν καινούργια τραγούδια αυτού του είδους.

Αυτές οι τέσσερεις καταγραφές νομίζω ότι και σήμερα, ακούγονται ευχάριστα από παιδιά Δημοτικού», αναφέρει ο Γιώργος Διαμαντόπουλος.

*Τέλος ο πολύ γνωστός τρίφωνος κανόνας «Viva la musica» του Michael Praetorius (1553-1621) με αυτόν το κανόνα τελείωναν τα χορωδιακά φεστιβάλ και στην Ελλάδα, με όλες τις συμμετέχουσες χορωδίες να τον τραγουδούν.

Είναι ένας εύκολος κανόνας που εισάγει τα παιδιά στην πολυφωνία

«Οπως γνωρίζουμε κανόνας είναι, μουσικός τύπος, όπου μια ήδη τετελεσμένη μελωδική ενότητα (προηγούμενη) μιμείται εξ ολοκλήρου από μια άλλη φωνή (επόμενη) η από περισσότερες φωνές, είναι δε η πιο αυστηρή μορφή μίμησης.

Αποκαμωμένος από την ρουτίνα της μουσικής ευεξίας… μαζί με το βιβλίο δημιουργήθηκε και ένα CDROM που περιέχει τα τραγούδια σε μορφή pdf, αρχείο ήχου mp3 και το mscx για τυχόν αλλαγές των ενδιαφερομένων

( τόνου κλπ).

Η γραφή των μουσικών στοιχείων έγινε με το πρόγραμμα musecore 3

Θερμές ευχαριστίες στον φίλο Γιάννη Μπεσκάκη για την πολύτιμη βοήθειά του και τις συμβουλές του, όσον αναφορά την γραφή των παρτιτούρων», τονίζει ο Βολιώτης μαέστρος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου