ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φωτεινή Κωνσταντοπούλου: Νιώθω καλύτερα με ένα χαμόγελο

φωτεινή-κωνσταντοπούλου-νιώθω-καλύτ-636754

Η συγγραφέας του βιβλίου «Το κρυμμένο χαμόγελο» μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το έργο της

Συνέντευξη στην ΕΛΕΝΑ ΝΤΑΒΛΑΜΑΝΟΥ, εκπαιδευτικό – συγγραφέα

Στο κέντρο της Γης βρίσκεται μια πολιτεία, όπου κανένας εδώ και χρόνια δεν χαμογελά. Ολοι αγέλαστοι. Λέγεται ότι για το χαμένο τους χαμόγελο ευθύνεται ισχυρός σεισμός, που ταρακούνησε κάποτε την πολιτεία τους συθέμελα, τόσο που το χαμόγελο δεν ξαναβρήκε ποτέ τη θέση του σε αυτήν. Η μήπως όχι; Με τρυφερότητα και ευαισθησία η συγγραφέας Φωτεινή Κωνσταντοπούλου δημιουργεί ιστορία ελπίδας, ζεστασιάς και συναισθημάτων, κάνοντας γλυκιά ανασκαφή στον τόπο της καρδιάς και του κρυμμένου μας χαμόγελου, στον τόπο της καρδιάς των ανθρώπων, που δεν ξεχνούν τους άλλους, που δεν τους αφήνουν στη μοίρα τους, αλλά ενεργοποιούν τον αλτρουισμό και την αλληλεγγύη τους δίνοντας το κομμάτι που λείπει. Η εικονογράφηση της ιστορίας είναι της Μαριάννας Φραγκούλη, η οποία δημιουργεί εξαιρετική εικονογράφηση, που στέκεται στην εκφραστικότητα των προσώπων, τις αποχρώσεις των χρωμάτων, τις σκιές και τη λιτότητα των τοπίων. Στον κυριακάτικο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η όμορφη συνομιλία μας με την αγαπημένη συγγραφέα Φωτεινή Κωνσταντοπούλου για το νέο της βιβλίο «Το κρυμμένο χαμόγελο» από τις εκδόσεις Γράφημα.

Είστε αστυνομικός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με τη συγγραφή;

Μάλλον προϋπήρχε του επαγγέλματος, θα έλεγα. Εκείνο που συνέβη μεγαλώνοντας είναι ότι πια συντάσσω τις σκέψεις μου σε ολοκληρωμένες ιστορίες, με αρχή, μέση και τέλος και δεν γράφω αποσπάσματά τους, όπως έκανα.

Κρατώ στα χέρια μου το βιβλίο σας «Το κρυμμένο χαμόγελο» από τις εκδόσεις Γράφημα. Μιλήστε μας για την ιστορία.

Η ιστορία κάνει λόγο για μια πολιτεία, της οποίας οι κάτοικοι έχασαν το χαμόγελό τους. Παρά το ότι επιστήμονες και ειδικοί ερευνητές έφτασαν από όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, όπως λέει η ιστορία, δεν κατάφεραν να το βρουν. Τελικά, παράξενος ταξιδιώτης, που εμφανίζεται, οδηγεί ένα παιδί στη λύση, με έναν γρίφο. Η λύση είναι πιο απλή από όσο οι επιστήμονες φαντάζονταν.

Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης;

Ηταν τα ίδια τα παιδιά, που φροντίζει το «Χαμόγελο του Παιδιού» και γνώρισα στις εγκαταστάσεις του. Ηταν το μεγάλο έργο της οργάνωσης, που αντιλήφθηκα αμέσως, βλέποντας τα παιδιά. Θέλησα να γράψω ένα βιβλίο, λοιπόν, για να εξάρω το έργο του, διότι το «Το Χαμόγελο του Παιδιού» φροντίζει να επιστρέψει το χαμόγελο στα πρόσωπα παιδιών, που το έχουν χάσει. Οπως συμβαίνει και στην ιστορία, που επέστρεψε το χαμόγελο στα πρόσωπα των ανθρώπων.

Ποιο είναι το μήνυμα, που κρύβεται στις σελίδες τους βιβλίου σας;

Οτι οι λύσεις σε πολλά από τα προβλήματα, που μας απασχολούν, βρίσκονται βαθιά μες στην καρδιά.

Μπορεί κάτι τόσο στοιχειώδες όσο ένα χαμόγελο να έχει τόσο ισχυρή επίδραση πάνω μας; Μπορεί ένα χαμόγελο να αλλάξει τον κόσμο;

Είναι σαφές για μένα ότι έχει. Το έχω δει πολλάκις να συμβαίνει. Ενα χαμόγελο να με κάνει να νιώθω καλύτερα. Γιατί, όταν τα χαμόγελα είναι αληθινά, κρύβουν μέσα τους ζεστασιά, αγάπη, κατανόηση και άλλα πολλά. Είναι εκείνα, που χρειαζόμαστε στις άσχημες στιγμές μας. Ισως ένα χαμόγελο δεν φτάνει για να αλλάξει τον κόσμο, αλλά σίγουρα, ως φύσει και θέσει αισιόδοξη, θα ισχυριστώ ότι μπορεί να αποτελέσει την αρχή για αυτό.

Πού κρύβεται ένα χαμόγελο και πότε χάνεται;

Κρύβεται παρά τη θέλησή μας, στις αναπάντεχα άσχημες καταστάσεις, που μπορεί να μας συμβούν. Χάνεται με την απόλυτη συναίνεσή μας, όταν όλα τα μετράμε με τη λογική…

«Το κρυμμένο χαμόγελο» στηρίζει και «Το Χαμόγελο του Παιδιού», αφού με κάθε αγορά του βιβλίου ενισχύεται ο οργανισμός με δύο ευρώ. Μιλήστε μας για αυτή σας την κίνηση.

Ηθελα η έμπνευση, που έγινε βιβλίο, να συνοδεύεται με μία ακόμη πράξη.

Είστε προσωρινή πρόεδρος του ΑμΚΣ «ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΑΙΖΕΙ». Ποιος ο στόχος του Σωματείου και σε ποιους απευθύνεται;

Το σωματείο «ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΑΙΖΕΙ» έχει ως βασικό στόχο τη διαμόρφωση, ανάπτυξη και εφαρμογή εκπαιδευτικών πρακτικών, με όχημα τη λογοτεχνία και τις τέχνες, που συνεισφέρουν και διανθίζουν τη διαπαιδαγώγηση και προσωπική ολοκλήρωση παιδιών, εφήβων και νέων, ανεξαρτήτως διακρίσεων.

Όραμά μας είναι η πρόσβασή τους, μέσα από εμπνευσμένα προγράμματα, στη γνώση και τον πολιτισμό, προκειμένου να εξασφαλίσουν περισσότερες ευκαιρίες για το μέλλον τους, καθώς και η εξασφάλιση ισότιμων ευκαιριών για παιδιά που το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο ή/και οι συνθήκες διαβίωσής τους, στερούν αυτές τις ευκαιρίες.

Ποια είναι τα μελλοντικά συγγραφικά σας σχέδια;

Τον Μάιο θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο, για παιδιά 7 – 11 ετών. Θα είναι e-book και θα είναι ελεύθερο για όλους. Πρόκειται για μία τιμητική συνεργασία, για την οποία θα μιλήσω όταν έρθει η ώρα. Επίσης θα εκδοθεί ένα βιβλίο μου τον Σεπτέμβρη, το οποίο ανήκει σε σειρά βιβλίων αυτοβελτίωσης και αυτογνωσίας παιδιών και γονέων.

Μια ευχή για τους αναγνώστες!

Να χαμογελούν! Γιατί όπως λέει και ο σοφός ταξιδιώτης της ιστορίας μου «…να θυμάσαι ότι κανείς δεν ξέρει από πού ξεκινά και πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ένα χαμόγελο. Μπορεί να έχει ταξιδέψει μίλια και να έχει κάνει χαρούμενους πολλούς ανθρώπους πριν σε συναντήσει. Γι’ αυτό μην του γυρίσεις την πλάτη. Και να χεις πάντα κατά νου το μεγάλο ταξίδι που μπορεί να κάνει το δικό σου επόμενο χαμόγελο».

Σας ευχαριστώ θερμά και σας εύχομαι πάντα επιτυχίες!

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Με την αγορά κάθε βιβλίου δίνονται δύο ευρώ στο «Χαμόγελο του Παιδιού». «Το Χαμόγελο του Παιδιού» άρχισε από το εμβληματικό χαμόγελου του 10χρονου Ανδρέα Γιαννόπουλου, ουσιαστικού ιδρυτή του οργανισμού, ο οποίος, από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή αντιμετώπισε την ασθένειά του με θάρρος και αξιοπρέπεια, συνεχίζοντας να προσφέρει δύναμη και χαμόγελο στους γύρω του. Το Νοέμβριο του 1995 ο Ανδρέας αποτύπωσε το όραμά του στο προσωπικό του ημερολόγιο. Επιθυμία του να ιδρυθεί ένας σύλλογος για να έχουν όλα τα παιδιά ένα ΧΑΜΟΓΕΛΟ! Το χαμόγελο του 10χρονου Ανδρέα εδώ και 35 χρόνια φωτίζει τα πρόσωπα των παιδιών που το έχουν ανάγκη. Γιατί, όπως αναφέρει και ο ταξιδιώτης της ιστορίας: «Να θυμάσαι ότι κανείς δεν ξέρει από πού ξεκινά και πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ένα χαμόγελο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου