Εκατό χρόνια απο την γέννηση του Νικηφόρου Βρεττάκου

Τελευταία ενημέρωση: 2012-02-20, 21:41:30
Εκατό χρόνια απο την γέννηση του Νικηφόρου Βρεττάκου

Αφιερωμένη στον επαναστάτη ρομαντικό ποιητή, που εξέφραζε την κοινωνική διαμαρτυρία, έναν από τους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του ΄30, το Νικηφόρο Βρεττάκο, είναι η φετινή χρονιά. Η συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννηση του ποιητή ήταν η αφορμή για να ανακηρύξει το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού το 2012 «Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου», αναθέτοντας τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος των εκδηλώσεων στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

Ο «ποιητής του Ταϋγέτου» ανήκει στη γενιά των δημιουργών που συνέβαλαν στην ανανέωση της νεοελληνικής ποίησης, τη δεκαετία του 1930. Η εκφραστική πορεία του Βρεττάκου συνδέεται με τις αναζητήσεις και τα οράματα των ομοτέχνων του σε μια κρίσιμη εποχή που χαρακτηρίζεται από έντονες κοινωνικές και πολιτικές ζυμώσεις, πνευματικό και καλλιτεχνικό αναβρασμό, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος το ΕΚΕΒΙ, σε συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σπάρτης όπου βρίσκεται ολόκληρο το αρχείο του Νικηφόρου Βρεττάκου, το Μουσείο Μπενάκη και την Εταιρεία Συγγραφέων, προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα, που θα κορυφωθούν το Νοέμβριο με το διεθνές επιστημονικό συμπόσιο με στόχο την επανεκτίμηση του έργου του μεγάλου ποιητή.

Παράλληλα την παγκόσμια ημέρα ποίησης, 21 Μαρτίου, θα υπάρχει ειδική καμπάνια αφιερωμένη στον ποιητή με αφίσες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και με τη βοήθεια ηλεκτρονικών πάνελ στο Μετρό της Αθήνας, θα προβάλλονται στίχοι του ποιητή έτσι ώστε να αναδειχθεί το έργο του.

Το ΕΚΕΒΙ θα δημιουργήσει ιστότοπο για τον Βρεττάκο, επικεντρώνοντας στον άνθρωπο και το έργο του, όπου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αναζητήσουν πληροφορίες που αφορούν το χρονολόγιο, την εργογραφία, τις κριτικές, το σωζόμενο οπτικοακουστικό υλικό, ενώ μια κινητή έκθεση αφιερωμένη στον ποιητή θα ταξιδέψει σε σχολεία, πολιτιστικά κέντρα, βιβλιοθήκες και λέσχες ανάγνωσης, σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης Σπάρτης κ. Ελένη Τζινιέρη-Τζανετάκου μίλησε για τον τρόπο που απέκτησε η βιβλιοθήκη το ανεκτίμητο υλικό. «Ο Νικηφόρος Βρεττάκος ήρθε με φίλους του στη βιβλιοθήκη δέκα ημέρες πριν πεθάνει και αποφάσισε να αφήσει το αρχείο του στη βιβλιοθήκη. Τα παιδιά του και η γυναίκα του, μετά το θάνατό του εκπλήρωσαν την επιθυμία του και έτσι το αρχείο του ήρθε στη Σπάρτη. Περιλαμβάνει τη βιβλιοθήκη του, περίπου 6000 βιβλία αλλά και προσωπικά του αντικείμενα και έπιπλα. Επίσης υπάρχουν 3600 δημοσιευμένα ποιήματα του, 4000 χειρόγραφες σελίδες με ποιήματα και 500 σελίδες με πεζά, 450 άρθρα του δημοσιευμένα σε περιοδικά και εφημερίδες, 2000 επιστολές σε φίλους του και 950 επιστολές προς την οικογένεια του, 4500 αποκόμματα εφημερίδων που αφορούν στον Νικηφόρο Βρεττάκο καθώς και σπάνιο φωτογραφικό υλικό».

Το έργο του Νικηφόρου Βρεττάκου ιδιαίτερα επίκαιρο, θα μπορούσε δίχως αμφιβολία να αποτελέσει ένα εγχειρίδιο ποίησης και ζωής.

Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το σοφό και επίκαιρο λόγο στο βιωματικό έργο του “αγρίμι”, όπου ο άνθρωπος κατασπαράσσεται από τον ίδιο τον εαυτό του και λυτρωμένος, ελεύθερος από τον τρόμο της απώλειας και της λύπης ορίζει καινούργια πορεία μες στον κόσμο σε δύσκολες εποχές

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
5
=