ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κεντούν τη Χάρτα του Ρήγα

κεντούν-τη-χάρτα-του-ρήγα-643311

Θαυμασμός πανελλαδικά για την πρωτοβουλία του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου

Την κεντητική απόδοση της Χάρτας του Ρήγα έχει εντάξει μεταξύ των δραστηριοτήτων με επετειακό περιεχόμενο το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου, συμβάλλοντας στον εορτασμό αλλά και στον αναστοχασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

«Εδώ και έναν χρόνο, δημιουργούμε- μέσω των εργαστηρίων των παραδοσιακών τεχνών που λειτουργούμε- τη «Χάρτα της Ελλάδος», το μεγάλο χάρτη που εξέδωσε στη Βιέννη (1796-1797), ο συντοπίτης μας Ρήγας Βελεστινλής. Το έργο απαρτίζεται από 12 φύλλα. Μέχρι στιγμής έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη και δυσκολότερη φάση του έργου, που είναι το κέντημα. Τα φύλλα της Χάρτας κεντήθηκαν επιτυχώς από ισάριθμες κεντήστρες με παραδοσιακές βελονιές, που κρίθηκαν προσφορότερες για την απόδοση των λεπτομερειών, έτσι που το κέντημα να μοιάζει με ζωγραφική» ανέφερε στο greece2021.gr η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, Μαρία Σπανού.

Υπενθυμίζεται ότι η Χάρτα, που απαρτίζεται από άπειρα σύμβολα, δεν απεικονίζει μόνο τον ελλαδικό χώρο και τη βαλκανική χερσόνησο, νότια του Δούναβη αλλά περιλαμβάνει και επιπεδογραφίες αρχαίων πόλεων, μεσαιωνικά νομίσματα συνοδευόμενα από σχόλια για την προέλευσή τους, μυθολογικές και συμβολικές παραστάσεις, μια κάτοψη αρχαίου θεάτρου, κατάλογο σοφών και ηγεμόνων της εποχής και πολλά άλλα. «Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στην τελευταία φάση, που είναι η σύνθεση των κεντημένων 12 φύλλων σε ένα ενιαίο αισθητικά εικαστικό έργο, το οποίο αφού ολοκληρωθεί και παρουσιαστεί, στη συνέχεια προτιθέμαστε να το δωρίσουμε σε μουσείο της χώρας μας. Το έργο μας έχει διαστάσεις 3,86 τετραγωνικά μέτρα, προσεγγίζοντας το φυσικό μέγεθος της Χάρτας», επισημαίνει η πρόεδρος.

Όταν η Χάρτα-κέντημα θα είναι πλέον έτοιμη για την πρώτη ανοικτή παρουσίασή της -εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν- θα παρουσιαστούν αναλυτικά οι συντελεστές του έργου και ιδιαίτερα όλες εκείνες, που με μεγάλη προσήλωση και ζήλο έσκυψαν στον καμβά με αμέτρητες βελονιές, χωρίς μέτρημα του χρόνου, κεντώντας υπομονετικά τα χνάρια του μεγάλου εθνεγέρτη και τη συναρπαστική διαδρομή του από τον τόπο μας στη Βαλκανική και την Αυστροουγγαρία.

«Με το σεμνό αυτό εγχείρημά μας πιστεύουμε αφενός, ότι το Λ.Ε.Β. θα συμβάλλει κατ’ ελάχιστο στη δημιουργία έργων που θα παραμείνουν εσαεί ζωντανοί μάρτυρες της μεγάλης επετείου και στο μέλλον. Τη στιγμή, που τόσο η Χάρτα όσο και άλλα κεντητικά έργα, που εν γένει φιλοτεχνούνται αυτή την περίοδο θα αποτελέσουν ένα ενδιαφέρον εκθεσιακό υλικό με δυνατότητα επανεκθέσεών τους και στο μέλλον (εθνικοί, ιστορικοί επέτειοι κλπ). Από την άλλη πλευρά, προσδοκούμε να ενθαρρύνουμε μέσω της κεντητικής και εν γένει της χειροτεχνίας, ένα ικανό πεδίο ιστορικής και αισθητικής εξερεύνησης του οράματος του Ρήγα που ήταν η πνευματική αφύπνιση των Ελλήνων, με πολλαπλές εστίες θέασης για το ευρύτερο κοινό, όπως είναι η εκπαίδευση και η λαογραφία» υπογραμμίζει η κ. Σπανού.

Στο θέμα αναφέρθηκε πρόσφατα και η Αικατερίνη Πολυμέρου- Καμηλάκη, μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», που είχε και την πρωτοβουλία για την απόδοση της Χάρτας μέσα από ένα έργο παραδοσιακής τέχνης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου