ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Η Φιλοσοφία των επιστημών»

η-φιλοσοφία-των-επιστημών-652366

Το νέο βιβλίο του Ντομινίκ Λεκούρ από τις εκδόσεις «Ι. Σιδέρης»

«Η Φιλοσοφία των επιστημών» είναι το νέο βιβλίο του Ομότιμου Καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Paris VII-Denis Diderot και ιδρυτή του Κέντρου Ζορζ Κανγκιλέμ που εδρεύει στο ίδιο Πανεπιστήμιο Ντομινίκ Λεκούρ.

Το σύγγραμμα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ι. Σιδέρης», ενώ την μετάφραση και την επιστημονική του επιμέλεια έκανε ο Βολιώτης Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης Φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Αθανασάκης.

Η αμφιθυμία αναφορικά με τις σύγχρονες προόδους των επιστημών και η αυξανόμενη ισχύς των εφαρμογών τους καλούν σε έναν βαθύ φιλοσοφικό στοχασμό. Ανάμεσα σε μία εμπιστοσύνη συχνά τυφλή και μία ανησυχία ενίοτε υπερβολική, πώς να βρούμε την οδό του λόγου;

Ο 19ος αιώνας σφυρηλάτησε μέσα στην ορμή της Βιομηχανικής Επανάστασης το πρόγραμμα μίας «φιλοσοφίας των επιστημών» για να αντιμετωπίσει τις διανοητικές και κοινωνικές προκλήσεις των φυσικοχημικών επιστημών. Ένας κλάδος γνώσης γεννήθηκε, που συνδυάζει τις ικανότητες των επιστημόνων και των φιλοσόφων.

Προτείνοντας έναν πίνακα των θεωριών που διαδέχτηκαν η μία την άλλη και μία καταγραφή των σημερινών συζητήσεων, το βιβλίο αυτό, απαλλαγμένο από τεχνικές λεπτομέρειες, θα προσφέρει στον αναγνώστη πρόσβαση σε έναν στοχασμό ζωτικής σημασίας για το μέλλον των κοινωνιών μας.

Ο συγγραφέας

Ο Ντομινίκ Λεκούρ είναι Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Paris VII-Denis Diderot και ιδρυτής του Κέντρου Ζορζ Κανγκιλέμ που εδρεύει στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Στο εκτενές και πολυδιάστατο έργο του ο φιλοσοφικός στοχασμός και η ιστορική έρευνα συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάδειξη των φιλοσοφικών προϋποθέσεων και προοπτικών των επιστημονικών θεωριών, μεθόδων και ανακαλύψεων. Είχε την επιστημονική διεύθυνση του Λεξικού ιστορίας και φιλοσοφίας των επιστημών (Dictionnaire d’histoire et philosophie des sciences, Presses Universitaires de France, 1999, 4η επαυξ. έκδ. 2006). Είναι επίσης ο συγγραφέας ενός διεθνώς αναγνωρισμένου βιβλίου πάνω στον Ζορζ Κανγκιλέμ (Presses Universitaires de France, 2016).

Ο Δημήτρης Αθανασάκης

Εκανε μεταπτυχιακές σπουδές Ιστορίας της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Paris I-Panthéon-Sorbonne και ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή του πάνω στη φιλοσοφία του Σπινόζα στην École Normale Supérieure de Lyon. Είναι Επίκουρος Καθηγητής Νεότερης Φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διδάσκει επίσης στο Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Συστηματική Φιλοσοφία». Το πρόσφατο συγγραφικό και ερευνητικό έργο του εστιάζεται στη συγκρότηση των φιλοσοφικών συστημάτων της Ευρωπαϊκής Νεωτερικότητας (Σπινόζα, Ντεκάρτ, Μαλμπράνς, Λάιμπνιτς) σε συνάρτηση με τις επιστημονικές θεωρίες, μεθόδους και πρακτικές από τον Γαλιλαίο έως τον Νεύτωνα και τον Διαφωτισμό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου