ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Online έκθεση φωτογραφίας

online-έκθεση-φωτογραφίας-656027

Εργα του κορυφαίου Τζιανφράνκο Γκοργκόνι παρουσιάζονται στο κοινό

Tα έργα ενός από τους σημαντικότερους Ιταλούς φωτογράφους, του Τζιανφράνκο Γκοργκόνι, που πέθανε απροσδόκητα τον Σεπτέμβριο του 2019, παρουσιάζει η έκθεση «Gorgoni Art U.S.A.».

Ο Τζιανφράνκο γεννήθηκε στη Ρώμη, ενώ η καταγωγή του ήταν από το Αμπρούτσο. Ταξίδεψε στο Λονδίνο το 1965 και στη συνέχεια μετακόμισε στο Μιλάνο και αφιερώθηκε πλήρως στη φωτογραφία. Μετά από έναν χρόνο ως βοηθός, άνοιξε το δικό του στούντιο στο Μιλάνο. Στις 28 Οκτωβρίου 1968, κυνήγησε το λεγόμενο αμερικανικό όνειρο. Επιβιβάστηκε σε φορτηγό πλοίο προσφέροντας ως αντάλλαγμα φωτογραφικό ρεπορτάζ της ζωής στο καράβι.

Μετά από 14 ημέρες στη θάλασσα, έφτασε στη Νέα Υόρκη και άρχισε να φωτογραφίζει διάφορα σόου στο Open, αλλά και παραστάσεις του Living Theatre. Ετσι, τη δεκαετία του 1970 με τις εικόνες του τεκμηρίωσε προσωπικότητες σύμβολα της αμερικανικής τέχνης, ιστορικές στιγμές και κοινωνικές αλλαγές. Με τις φωτογραφίες αυτές άρχισε τη συνεργασία με το ιταλικό περιοδικό L’Espresso, σύμφωνα με τη βιογραφία του που συμπεριλαμβάνεται στην παρουσίαση της έκθεσης «Gorgoni Art U.S.A.».

Το 1969, με μία παλιά Πόντιακ που αγόρασε, ταξίδεψε σε όλη την Αμερική από ακτή σε ακτή, γυρίζοντας ταινία και καταγράφοντας σε φωτορεπορτάζ τη ζωή των κοινοτήτων των χίπις. Στον δρόμο της επιστροφής αποφάσισε να περάσει από το Γούντστοκ για να παρακολουθήσει την πιο διάσημη ροκ συναυλία όλων των εποχών. Κινηματογράφησε και φωτογράφισε αυτό το τεράστιας σημασίας γεγονός και τελικά έφτασε στη σκηνή, όπου έπαιξε ο Τζίμι Χέντριξ. Κατά την επιστροφή του στη Νέα Υόρκη συνάντησε τον θρυλικό έμπορο τέχνης Λίο Καστέλι, ο οποίος τον έφερε σε επαφή με όλους τους καλλιτέχνες της γκαλερί του.

Κατά το 1980, μετά την παραμονή του στη Χιλή και το Μεξικό, ταξίδεψε στην Κούβα και στη συνέχεια εξέδωσε το βιβλίο του «Cuba Mi Amor» με πρόλογο του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και κείμενο του Φιντέλ Κάστρο. Πέθανε αιφνίδια στο Χάρλεμ τον Σεπτέμβριο του 2019, τις τελευταίες μέρες της διοργάνωσης της έκθεσής του στη Νέα Υόρκη.

Η έκθεση «Gorgoni Art U.S.A» είναι διαθέσιμη έως τις 31 Μαΐου 2021 στη Photology Online Gallery με σημαντικά έργα του, που εμπλούτισαν τη σύγχρονη τέχνη και φωτογραφία κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου