ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σκιαθίτες σε ντοκιμαντέρ για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

σκιαθίτες-σε-ντοκιμαντέρ-για-τα-200-χρόν-656038

Η οικογένεια Μάνεση στο εμβληματικό ντοκιμαντέρ για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, που προβλήθηκε προχθές στην ΕΡΤ1

Εικόνες της Σκιάθου και η διαχρονική πνευματική παρακαταθήκη του Παπαδιαμάντη προβάλλονται στο εμβληματικό ντοκιμαντέρ της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με τίτλο «σε γνωρίζω από την όψη – 200 χρόνια Ελλάδα». Η οικογένεια Μάνεση συμμετέχει στο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε σε επίσημη πρώτη προχθές από την ΕΡΤ1 και έχει αναρτηθεί στο site της Επιτροπής, αποσπώντας θετικά σχόλια.

Ιδιαίτερα σημαντική η συμμετοχή της οικογένειας Μάνεση στο ντοκιμαντέρ – παραγωγή της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», το οποίο αποτελεί μία ευφάνταστη αφήγηση των δύο αιώνων της νεότερης Ελλάδας και δημιουργήθηκε με αφορμή την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Εικόνες που «περιγράφουν» τοπόσημα της Σκιάθου, όπως το Μπούρτζι, οι Πλάκες και ο Αγιος Νικόλαος, παρουσιάζονται μέσα από την συμμετοχή της Μαρένας Μάνεση και των γονέων της, Χαράλαμπου και Κωνσταντίνας.

«Νιώθουμε περήφανοι για την συμμετοχή μας στο ντοκιμαντέρ. Ανταποκριθήκαμε με την καρδιά μας στην πρόσκληση της παραγωγής. Κατά ευτυχή συγκυρία, πηγαίνοντας στη Σκιάθο, μας ειδοποίησαν από την παραγωγή, ζητώντας να τραβήξουμε δίλεπτα σποτάκια και συμμετείχαμε με χαρά και όλη μας την καρδιά», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Χαράλαμπος Μάνεσης.

Με ανάλογα συναισθήματα συμμετείχε και η 23χρονη Μαρένα Μάνεση, απόφοιτη του τμήματος Αρχιτεκτόνων – Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία εκπονεί το μεταπτυχιακό της στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. «Ηταν τιμητική η συμμετοχή στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ. Ολιγόλεπτη η συμβολή, αλλά ήταν συγκινητικό, έως συγκλονιστικό θα έλεγα, το γεγονός ότι μπόρεσα με αυτό τον τρόπο να προβάλω το νησί, αλλά και να συμμετέχω. Είναι συγκινητικό να συμπεριλαμβάνεσαι σε μια παραγωγή που παρουσιάζει την πορεία της Ελλάδας από το 1830 μέχρι σήμερα», υπογράμμισε η Μαρένα.

Η οικογένεια Μάνεση είναι γνωστή στο πανελλήνιο και εκτός εθνικών συνόρων, για την ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζει την τοπική πολιτιστική κληρονομιά, μεταλαμπαδεύοντας στις νεώτερες γενιές, κειμήλια του παρελθόντος. Με ευαισθησία η Μαρένα και η αδελφή της Φωτεινή, με τη συμμετοχή των γονέων τους, ανέδειξαν ως χώρο πολιτισμού το αρχοντικό των προγόνων τους, δημιουργώντας το «Σκιαθίτικο σπίτι», προκειμένου να αναδείξουν τον πλούτο του αρχειακού υλικού και κειμηλίων του παρελθόντος, που ανήκουν στην ιστορική οικογένεια.

Εμβληματικό ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ «σε γνωρίζω από την όψη» 200 χρόνια Ελλάδα». συνδυάζει αρχειακό υλικό από γκραβούρες, πίνακες, φωτογραφίες και πλάνα εποχής, αποσπάσματα από λογοτεχνικά κείμενα, ποιήματα, τραγούδια, κινηματογραφικά έργα και μαρτυρίες. Προσεγγίζει το θέμα αναδεικνύοντας όχι μόνο στοιχεία της στρατιωτικής ή της πολιτικής ιστορίας μας, αλλά και στοιχεία από τις ενότητες των επιστημών, των τεχνών αλλά και της καθημερινής ζωής.

Στην ουσία, επιχειρεί να δείξει πώς από το «για αυτά πολεμήσαμε» του στρατηγού Μακρυγιάννη, μέσα από επιτυχίες, δυσκολίες και πισωγυρίσματα, καταλήξαμε σε αυτό που είμαστε σήμερα: ένα σύγχρονο, δημοκρατικό και ευρωπαϊκό κράτος.

Το ντοκιμαντέρ θα διατεθεί, επίσης, στις ελληνικές πρεσβείες, σε Δήμους, στα τμήματα ελληνικών σπουδών πανεπιστημίων του εξωτερικού, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν στις εκδηλώσεις τους, ενώ προσφέρθηκε και στο υπουργείο Παιδείας, για τα σχολεία.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει η Δέσποινα Μουζάκη, τη σκηνοθεσία ο Κωνσταντίνος Πιλάβιος, το σενάριο υπογράφει ο Νίκος Ακτύπης, σύμβουλος λογοτεχνικών έργων είναι ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, ιστορική σύμβουλος η Μαρία Σαμπατακάκη, την πρωτότυπη μουσική συνέθεσε η Ευανθία Ρεμπούτσικα, την μίξη ήχου υπογράφει ο Γιώργος Μικρογιαννάκης, την μουσική επιμέλεια ο Μάκης Κοντογιάννης, το μοντάζ η Αλίκη Παναγή, την επιμέλεια κινουμένων σχεδίων ο Παναγιώτης Ράππας και τον συντονισμό αρχείων ο Λεωνίδας Λιάμπεης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου