ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κεντούν τη Χάρτα του Ρήγα

κεντούν-τη-χάρτα-του-ρήγα-656953

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου συμμετέχει στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου συμβάλλοντας στον εορτασμό, αλλά και στον αναστοχασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, προετοιμάζει προσεχώς μεταξύ άλλων, τις εξής δρομολογημένες δραστηριότητες με ιστορική, λαογραφική, καλλιτεχνική, εκπαιδευτική και πολιτιστική διάσταση.

Οι πιο κάτω δραστηριότητες, σε περίπτωση αδυναμίας πραγματοποίησής τους εντός του τρέχοντος επετειακού έτους λόγω της συγκυρίας, θα μετατεθούν στο προσεχές διάστημα:

Κορυφαία στιγμή η απόδοση της Χάρτας του Ρήγα σε κέντημα, το οποίο δημιουργείται τον έναν περίπου χρόνο, μέσω των εργαστηρίων των παραδοσιακών τεχνών. Πρόκειται για τη «Χάρτα της Ελλάδος», τον μεγάλο χάρτη που εξέδωσε στη Βιέννη (1796-1797), ο Ρήγας Βελεστινλής. Το έργο απαρτίζεται από 12 φύλλα. Μέχρι στιγμής έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη και δυσκολότερη φάση του έργου, που είναι το κέντημα.

Τα φύλλα της Χάρτας κεντήθηκαν επιτυχώς από ισάριθμες κεντήστρες με διάφορες ελληνικές παραδοσιακές βελονιές, που κρίθηκαν προσφορότερες για την απόδοση των λεπτομερειών, έτσι που το κέντημα να μοιάζει με ζωγραφική. Υπενθυμίζεται ότι η Χάρτα, που απαρτίζεται από άπειρα σύμβολα και σημειολογικές αναφορές, δεν απεικονίζει μόνο τον ελλαδικό χώρο και τη βαλκανική χερσόνησο, νότια του Δούναβη αλλά περιλαμβάνει και επιπεδογραφίες αρχαίων πόλεων, μεσαιωνικά νομίσματα συνοδευόμενα από σχόλια για την προέλευσή τους, μυθολογικές και συμβολικές παραστάσεις, μια κάτοψη αρχαίου θεάτρου, κατάλογο σοφών και ηγεμόνων της εποχής και πολλά άλλα.

Τώρα απομένει η φάση της σύνθεσης των κεντημένων 12 φύλλων σε ένα ενιαίο αισθητικά εικαστικό έργο, το οποίο αφού ολοκληρωθεί και παρουσιαστεί, στη συνέχεια προτιθέμαστε να το δωρίσουμε σε μουσείο της χώρας μας. «Με τον τρόπο αυτό σκεφθήκαμε να τιμήσουμε κι από την πλευρά μας την κορυφαία αυτή προσωπικότητα του τόπου μας» υπογραμμίζεται από το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου.

Αφιέρωμα σε άγνωστες ηρωίδες

Παράλληλα προετοιμάζεται τρίπτυχη δράση, που περιλαμβάνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ειδική έκδοση και ανοικτή παρουσίασή της, αφιερωμένη στις άγνωστες ηρωίδες του 1821.

Mε αφορμή ένα χρυσοκέντητο κοντογούνι του 19ου αιώνα που δωρίθηκε στο Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου από γόνο οικογένειας μεσολογγίτικης καταγωγής και που -κατά την κληρονομημένη προφορική παράδοση- ανήκε στην πρόγονό τους Τασούλα Γυφτογιάννη, μια από τις πρωταγωνίστριες της Εξόδου του Μεσολογγίου και στη βάση ότι η ιστορία της ελληνικής επανάστασης του 1821 δεν έχει συμπεριλάβει στο μερίδιο που αναλογεί την ηρωική συμμετοχή των γυναικών, «θελήσαμε να φωτίσουμε τη δράση της άγνωστης σε εμάς αυτής ηρωίδας», υπογραμμίζει το Λύκειο.

Στην μεγάλη ηρωίδα αφιερώνεται, εξάλλου, η μονογραφία με τίτλο «Μικρό δοξαστικό σε άγνωστες ηρωίδες της Επανάστασης του 1821: Η Μεσολογγίτισσα Τ. Γυφτογιάννη», που έχει ολοκληρωθεί, με την προοπτική να εκδοθεί και να παρουσιαστεί, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, στον Βόλο και το Μεσολόγγι.

Ταυτόχρονα προετοιμάζεται ανάλογο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και για τις δυο σχολικές βαθμίδες αφιερωμένο στις άγνωστες ηρωίδες της Επανάστασης με τίτλο «Ηρωίδες με φουστανέλα αντρίκια». Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι συνδεδεμένο με την άλλη σημαντική τοπική ηρωίδα της Επανάστασης του 1878, τη Μαργαρίτα Μπασδέκη, που διακρίθηκε στη Μάχη της Μακρινίτσας. Κοινό χαρακτηριστικό των δυο γυναικών είναι ότι και οι δυο πολέμησαν φορώντας φουστανέλα. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί όταν πλέον οι εκπαιδευτικές δράσεις εκτός σχολείου θα είναι πλέον γεγονός, εντός του 2021 με τη δυνατότητα να υλοποιείται όχι μόνο στο τρέχον επετειακό έτος αλλά να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο τον Μάρτιο, επ’ ευκαιρία της εθνικής επετείου.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι και οι δυο παραπάνω προτάσεις, έχουν υποβληθεί τεκμηριωμένα στην Εθνική Επιτροπή «Ελλάδα 2021» πριν έναν χρόνο, και έχουν λάβει καταρχήν έγκριση, για να ενταχθούν στο εθνικό πρόγραμμα του εορτασμού.

Ο Θεόφιλος

Η έκθεση «απ’ τη μεριά των σοφών και των τρελών»: Αφιέρωμα στον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ» θα ξανανοίξει τις πύλες της στην Αθήνα.

Η πετυχημένη έκθεση με τίτλο «απ’ τη μεριά των σοφών και των τρελών»: Αφιέρωμα στον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ», που οργάνωσε το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου με αφορμή την περσινή επέτειο συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την ίδρυσή του (1920-2020), συμμετέχει επίσης αναλογικά στον μεγάλο εορτασμό.

Η έκθεση, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, φιλοξενήθηκε στο Μουσείο της Πόλης στο διάστημα 16 Σεπτεμβρίου έως 2 Νοεμβρίου 2020. Την επιμέλεια της έκθεσης είχε η γνωστή ιστορικός τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια, Ίρις Κρητικού. Η έκθεση αποτελείται από παλαιότερα και νέα έργα 77 διακεκριμένων σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών και αφορά σε έναν οργανικό διάλογο με το φυσικό πρόσωπο και το έργο του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (1870; -1934), που αναμφισβήτητα αποτελεί μοναδική περίπτωση, καταλαμβάνοντας έναν ξεχωριστό και πρωτογενή χώρο στην ιστορία της νεότερης ελληνικής τέχνης και έναν εμπνευστή κορυφαίων δημιουργών του 20ού αιώνα.

Μόλις ανοίξουν τα Μουσεία, η συγκεκριμένη έκθεση πρόκειται να φιλοξενηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, γεγονός που περιποιεί ιδιαίτερη τιμή για το ιστορικό σωματείο.

Προσδοκία των διοργανωτών, εξάλλου, είναι το επόμενο καλοκαίρι, αν όχι το προσεχές διάστημα, η έκθεση να ταξιδέψει και στη Μυτιλήνη, στο Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρ. Ελευθεριάδη-TÉRIADE στη γενέτειρα του Θεόφιλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου