ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα κανάλια τιμούν την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

τα-κανάλια-τιμούν-την-επέτειο-των-200-χρό-659562

Η σειρά ιστορικών-περιηγητικών ντοκιμαντέρ «Τοπόσημα του 1821» κάνει πρεμιέρα στην ΕΡΤ3 την Πέμπτη 25 Μαρτίου, στις 17:00. Η εκπομπή ξεκινά τη διαδρομή της στα τοπόσημα της Εθνικής Παλιγγενεσίας από την καρδιά της Δελφικής γης, τα Σάλωνα. Τα «Τοπόσημα του 1821» μας ξεναγούν στα σπίτια των οπλαρχηγών στην Άμφισσα και μας «ταξιδεύουν» σαν «χρονικό εκκρεμές» που κινείται από τις μάχες και τα δημοτικά τραγούδια του παρελθόντος, στα σημερινά σοκάκια και τα βυρσοδεψία της Χάρμαινας.

Προσαρμοσμένο στην ιστορική επέτειο των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία, είναι και το υπόλοιπο πρόγραμμα της ΕΡΤ3 της 25ης Μαρτίου 2021.

Στην ενημέρωση η καθημερινή εκπομπή «Περίμετρος» (10:00-12:00) καταγράφει τον παλμό της ιστορικής επετείου απ’ όλη την ελληνική περιφέρεια, όπου η πανδημία υπαγορεύει τη ματαίωση των μαζικών εκδηλώσεων, φωτίζοντας άγνωστες πτυχές της Επανάστασης.

Στις 12:00 θα μεταδοθεί το αφιέρωμα της επιτυχημένης σειράς ντοκιμαντέρ «Ελλήνων Δρώμενα» στα «Παιδιά της Σαμαρίνας», που καταγράφει τον απόηχο ενός μεγάλου ιστορικού κεφαλαίου εκφρασμένου μέσα από το πασίγνωστο δημοτικό τραγούδι. Το 1826 νέοι της Σαμαρίνας μετείχαν στη φρουρά των Μακεδόνων, που πολέμησαν στην πολιορκία του Μεσολογγίου. Η ομάδα των Σαμαριναίων αποτελούνταν από 120 μαχητές. Από αυτούς, κατά την ιστορική έξοδο της φρουράς διασώθηκαν μόνο 33, ενώ οι υπόλοιποι έπεσαν ηρωικά στο Μεσολόγγι.

Στις 12:30–14:00 παίρνει σκυτάλη η σειρά «Χώματα με Ιστορία – Ο Γέρος του Μωριά, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» (επεισόδια 7, 8 και 9) με τον Ηλία Μαμαλάκη που εξιστορούν τη μάχη των Δερβενακίων και τη νίκη του στρατηγού της Επανάστασης επί του Μαχμούτ Πασά Δράμαλη (7ο επεισόδιο), τις τραγικές συνέπειες του εμφυλίου από τη φυλάκιση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη ως την άνιση μάχη στο Μανιάκι (8ο επεισόδιο) και την παρέμβαση των Προστάτιδων Δυνάμεων στο Ναυαρίνο, την πολυπόθητη ανεξαρτησία και την έλευση του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, με απόφαση της Εθνικής Συνέλευσης στην Τροιζήνα στις 14 Απριλίου 1827.

Στις 16:00 η καθημερινή αθλητική εκπομπή της ΕΡΤ3 «Ο Κόσμος των Σπορ» ανατρέχει στο παρελθόν και σε ορόσημα του ελληνικού αθλητισμού που ταυτίστηκαν με την ημερομηνία της 25ης Μαρτίου.

Στις 21:00 η σειρά εθνογραφικών ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3 «Ελλήνων Δρώμενα» μας συστήνει τον συλλέκτη Φώτη Ραπακούση, που δημιούργησε στα Ιωάννινα το «Ιστορικό Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου».

Στις 22:00 η ΕΡΤ3 φιλοξενεί σε Α΄τηλεοπτική μετάδοση την «Πανηγυρική Συναυλία» της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ), διάρκειας 60΄. Μια σύμπραξη της ΚΟΘ, του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και της ΕΡΤ3 για την επέτειο 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με έργα των Διονύσιου Λαυράγκα, Μανώλη Καλομοίρη και Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.

Το επετειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ3 ολοκληρώνεται στις 23:00 με την Α΄ τηλεοπτική μετάδοση του ντοκιμαντέρ «Η Συνθήκη της Ρώμης». Μια συμφωνία που υπογράφηκε από εκπροσώπους του Βελγίου, της Δυτικής Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας στις 25 Μαρτίου του 1957, που έκτοτε θεωρείται η επίσημη ημερομηνία «γέννησης» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μολονότι η Συνθήκη αφορούσε θέματα οικονομικής συνεργασίας, οδήγησε τελικά στην προώθηση της ιδέας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Το δραματοποιημένο αυτό ντοκιμαντέρ παρουσιάζει αρχειακό υλικό αλλά και σύγχρονες, πιστές αναπαραστάσεις των γεγονότων που οδήγησαν στη σύσταση της ΕΟΚ πριν από 64 χρόνια.

Το OPEN για την 25η Μαρτίου: Τροποιήσεις στο πρόγραμμα του καναλιού με αφορμή την Εθνική Επέτειο

To OPEN από την αρχή της φετινής χρονιάς ορόσημο, με την παραγωγή και προβολή της σειράς ντοκιμαντέρ «….και εγένετο Ελλάς», παρουσίασε το ταξίδι στην Ιστορία μας και πως οι Έλληνες έφτασαν στην ηρωική Επανάσταση του 1821. Μέσα από τα 21 επεισόδια της αφιερωματικής σειράς «….και εγένετο Ελλάς» το κανάλι τιμά και γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Την Πέμπτη 25 Μαρτίου στις 00:40, το OPEN προβάλλει το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «….και εγένετο Ελλάς» που είναι αφιερωμένο στους μεγαλύτερους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης. Στην εκπομπή, μιλήσανε οι απόγονοι των ηρώων για τους μεγάλους προγόνους τους και μοιράστηκαν μαζί μας κάποιες άγνωστες μέχρι τώρα λεπτομέρειες για τη ζωή των ηρώων μας. Αποκάλυψαν τη δική τους άποψη για τις ιστορικές αυτές προσωπικότητες και μίλησαν για τα γεγονότα της εποχής. Μια σύνδεση ανάμεσα σε εποχές, γεγονότα και γενιές!

Στην κορύφωση των εορτασμών, η ενημέρωση θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η πρωινή ενημερωτική εκπομπή του OPEN « Ώρα Ελλάδος» με τον Άκη Παυλόπουλο και την Ντόρα Κουτροκόη, την Πέμπτη 25 Μαρτίου, θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια και θα καταγράφει από νωρίς τον παλμό των εκδηλώσεων για το εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Το OPEN θα καλύψει ζωντανά τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση και οι τηλεθεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν τους επίσημους προσκεκλημένους και να μπουν στην ατμόσφαιρα της επετείου. Με απευθείας συνδέσεις ανά τον κόσμο η εκπομπή «ταξιδεύει», όπου υπάρχουν Έλληνες.

Παράλληλα, προσωπικότητες από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο πλανήτη φωτίζουν την διαδρομή της ιστορίας των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Τα Δελτία Ειδήσεων του ΟΡΕΝ (Μεσημβρινό και Κεντρικό) θα μεταδώσουν όλο το παρασκήνιο από την επίσκεψη των ξένων ηγετών στη χώρα μας, καθώς και τις εκδηλώσεις εορτασμού σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Ομογένεια.

Στις 25 Μαρτίου, στις 11.30 θα προβληθεί το ειδικό επεισόδιο «….και εγένετο Ελλάς» για παιδιά. Για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση τα παιδιά συμμετέχουν διαδραστικά και θέτουν τις ερωτήσεις τους στους ιστορικούς, προσπαθώντας να δουν και να καταλάβουν τους ήρωες της Επανάστασης και τα γεγονότα της εποχής εκείνης υπό το πρίσμα των ημερών μας.

Στις 24 Μαρτίου στις 21:00 θα προβληθεί η ελληνική ταινία «Μαντώ Μαυρογένους» με την Τζένη Καρέζη και τον Πέτρο Φυσσούν και την Πέμπτη 25 Μαρτίου στις 16:45, «Η Δίκη των Δικαστών» με τον Μάνο Κατράκη και τον Νίκο Κούρκουλο.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου