ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βιβλίο που γράφει ιστορία

βιβλίο-που-γράφει-ιστορία-662036

Δύο εκπαιδευτικοί ένωσαν συγγραφικές δυνάμεις και προσέγγισαν τις «Αγωνίστριες του 1821»

Εκδοση που γράφει ιστορία το νέο βιβλίο των εκπαιδευτικών και συγγραφέων Ελενας Νταβλαμάνου και Αθανασίας Ελευθερούλη, «Αγωνίστριες του 1821», που κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες. Πρόκειται για τον πρώτο τόμο της σειράς «Ηρωικά πρόσωπα της Ελληνικής Ιστορίας» από τις εκδόσεις Γράφημα, σε εικονογράφηση Φώτη Παπαστεφάνου και μακέτα – σχεδίαση Γρηγόρη Τρύφου, με τις δύο εκπαιδευτικούς να ετοιμάζουν τον δεύτερο τόμο με τίτλο «Φιλέλληνες» και τον τρίτο τόμο για τους «Αγωνιστές του 1821».

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η βαθιά φιλία και η συνεργασία στο Δημοτικό Σχολείο «Αγιος Ιωσήφ» Βόλου, έχει οδηγήσει τις δύο εκπαιδευτικούς στην συγγραφή του τέταρτου, κατά σειρά, βιβλίου τους. Εχουν προηγηθεί τα βιβλία «Το παιδί από τον κόσμο των χρωμάτων» (ΗΡΑ Εκδοτική), «Αιμιλία Ντε Βιαλάρ: Η Αγία της αγάπης και της προσφοράς» (ΗΡΑ Εκδοτική), «Άγιος Ιωσήφ, ο πατέρας της σιωπής» (Εκδόσεις Γράφημα).

Πρόκειται για ένα βιβλίο που απευθύνεται σε ηλικίες από 9 έως… 99 ετών, καθώς το περιεχόμενό του αφορά σε όλες τις Ελληνίδες και τους Ελληνες. Είναι αφιερωμένο στις μητέρες των δύο συγγραφέων, Σοφία και Ζωζώ, καθώς και σε κάθε γυναίκα που δίνει καθημερινά τη δική της μάχη.

Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του βιβλίου, η Αθανασία Ελευθερούλη αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «περιλαμβάνει σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, 21 ιστορίες γυναικών, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο του 1821. Είκοσι μία απλές γυναίκες που διαδραμάτισαν ηγετικό και καθοδηγητικό ρόλο, είκοσι μία αγωνίστριες που η συμβολή τους υπήρξε σημαντική και καθοριστική για την έκβαση του Αγώνα, περιγράφουν τη ζωή τους, μεταφέροντας στον αναγνώστη στη δύσκολη και μακρά περίοδο του οθωμανικού ζυγού».

Απλές, ανώνυμες Ελληνίδες που έζησαν στην περίοδο της Τουρκοκρατίας αυτοσυστήνονται. Με τη δράση τους και τις ηρωικές τους πράξεις στον αγώνα της ελευθερίας, φανερώνουν έναν κόσμο αξιών και παρά τις δύσκολες συγκυρίες, καταφέρνουν να αναλάβουν υπερήφανα τις ευθύνες τους και να αναδειχθούν ηρωίδες σε όλα τα επίπεδα. Γυναίκες που εμμένουν στις αρχές τους, περιγράφουν τη ζωή τους, ζουν τα γεγονότα και δρουν, θυσιάζονται για να μη γίνουν σκλάβες, αυτοκτονούν, συμπαραστέκονται και εμψυχώνουν τους πολεμιστές, τους νοσηλεύουν, τους θεραπεύουν, τους περιποιούνται όταν τραυματίζονται, δε διστάζουν να σκοτώσουν ακόμη και τα παιδιά τους, για να μην προδοθεί ο αγώνας.

«Στέκονται παλικαρίσια, μπροστάρισσες, πολλές φορές, κοντά στον άντρα, στον αδελφό, στο γιο, με το απαράμιλλο θάρρος τους, την αξιοθαύμαστη γενναιότητα, τις περιπέτειες και τις θυσίες τους, αποτελούν αξεπέραστα σύμβολα δυναμισμού και πατριωτισμού, που συνεχίζουν να εμπνέουν σε εθνικά κρίσιμες περιόδους», υπογραμμίζει η κ. Ελευθερούλη.

Πηγή έμπνευσης η επέτειος του ‘21

«Η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 είναι ένα καθοριστικό ιστορικό γεγονός, αφού με την αναγνώριση των αγώνων και των θυσιών του λαού μας, δημιουργείται μία προοπτική αναστοχασμού για το παρόν και κυρίως για το μέλλον της χώρας μας, μοναδική ευκαιρία για εσωτερική ανασύνταξη και εθνική αυτογνωσία. Θέλοντας να συμβάλλουμε στην τόνωση του εθνικού φρονήματος επιλέξαμε να αναφερθούμε – μέσα στην πληθώρα των βιβλίων για τους άντρες αγωνιστές – στις γυναίκες της Επανάστασης», σημειώνει, από την πλευρά της, η Ελενα Νταβλαμάνου.

Τα χρόνια του Εικοσιένα είναι πυκνά σε γεγονότα σε επίπεδο πολιτικό, οικονομικό, ιδεολογικό. Οπως συμβαίνει σε τέτοιες εποχές, αναδεικνύονται νέες μορφές που ξεχωρίζουν, μορφές αντρών κατ’ εξοχήν. Οι περισσότεροι ιστορικοί και ερευνητές του 19ου αιώνα επικέντρωναν το ενδιαφέρον τους στον στρατηγικό νου και τη μαχητικότητα των ανδρών.

Οι γυναίκες συνήθως ήταν αποκλεισμένες στην αφάνεια. Από τη στιγμή που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν, ωστόσο, είχαν το δικαίωμα στην τιμή και την ευγνωμοσύνη της πατρίδας. Στον εθνικό ξεσηκωμό του 1821 δεν έλειψε η ενθουσιώδης και ηρωική συμμετοχή των γυναικών. Αγωνίστριες από κάθε κοινωνική τάξη και τόπο, έσπευσαν να συμβάλουν στην εξέγερση, αψηφώντας τον πανίσχυρο οθωμανικό στρατό. Ελληνίδες, οι οποίες αγωνίστηκαν για την ελευθερία και θυσιάστηκαν για να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού, αλλά και γυναίκες, που μυήθηκαν στη Φιλική Εταιρεία, που διέθεσαν την περιουσία τους στον αγώνα και πολλές απ’ αυτές πέθαναν σε συνθήκες απόλυτης ένδειας. Και είναι χιλιάδες οι γυναίκες, γνωστές και άγνωστες στην Ιστορία, που πολεμώντας τους κατακτητές είτε με τα όπλα, είτε με τα ξύλα, είτε με τα δρεπάνια ή ακόμη και με τα χέρια, βρήκαν ηρωικό θάνατο, επισημαίνουν οι δύο εκπαιδευτικοί.

«Ανάμεσα στους άντρες μαχητές, καπετάνισσες έπαιρναν μέρος σε στρατιωτικά συμβούλια, χειρίζονταν τα όπλα με δεξιοτεχνία, αρματώνονταν και πολεμούσαν με λύσσα, πριν καλά-καλά στεγνώσει το δάκρυ τους για τον χαμό των συντρόφων ή των παιδιών τους. Με δύναμη και ψυχή ελληνική, όλες με το κοινό όραμα της ελεύθερης πατρίδας.

Οι γυναίκες αυτές κράτησαν ψηλά τον ηρωικό κλήρο που τους έλαχε, προτιμώντας να θυσιάσουν τη ζωή τους, παρά να προδώσουν την παράδοση που κληρονόμησαν. Δεν ήθελαν μια ζωή ταπεινωμένη. Τις χαρακτήριζε η περηφάνια, το σθένος, η ευψυχία, η φιλοπατρία», τονίζει η κ. Νταβλαμάνου.

Εργαλείο για γονείς και εκπαιδευτικούς

Πρόκειται για ένα βιβλίο – εργαλείo στα χέρια των εκπαιδευτικών και των γονέων. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης θα ταξιδέψει στα δύσκολα αλλά και ένδοξα, ταυτόχρονα, χρόνια της Επανάστασης του 1821, μέσα από τις αληθινές ιστορίες των γυναικών που έζησαν στη δίνη των εξελίξεων μιας ταραγμένης εποχής.

Μπορεί να βρει σημεία σύνδεσης, να ζήσει μέσα από τις προσωπικές ιστορίες την αγωνία, το θάρρος, την αγάπη της πατρίδας και τη διεκδίκηση της ελευθερίας. «Τα στοιχεία που αναφέρονται είναι βασισμένα όλα σε πηγές και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο μυθοπλασίας. Μέσα όμως από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση και την ενδιαφέρουσα παρουσίαση των γεγονότων η ιστορία γίνεται γνωστή με πιο εύληπτο τρόπο χωρίς να κουράζει και να υπάρχει διάθεση για διδαχή και νουθεσία», αναφέρει η Αθανασία Ελευθερούλη.

Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί φόρο τιμής στις ηρωίδες του 1821. «Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε όλες αυτές τις γυναίκες που έχυσαν το αίμα τους και έδωσαν τη ζωή τους, για να υπάρχει ακόμα και σήμερα ελεύθερο το έθνος μας. Το έθνος που δημιούργησε και σκόρπισε σε όλο τον κόσμο τον πολιτισμό και δίδαξε τις αιώνιες αξίες. Ας στήσουμε παντού μνημεία προς τιμήν τους κι ας είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε το φωτεινό τους παράδειγμα. Στις Εθνικές μας Επετείους ας παρελαύνουμε περήφανοι, γιορτάζοντας τη δόξα της γενναίας φυλής μας με τη μοναδική Ιστορία», συμπληρώνει η Ελενα Νταβλαμάνου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου