ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Με τη γοητεία των αγγέλων»

με-τη-γοητεία-των-αγγέλων-665317

Παγκόσμιοι Ελληνες στο βιβλίο του Νίκου Παπανικολάου

Συνολικά δέκα βιογραφίες σπουδαίων Ελλήνων, που συνέβαλαν στην καθοριστική διαμόρφωση της χώρας, αναδύονται στο βιβλίο του Νίκου Παπανικολάου «Με τη γοητεία των αγγέλων – Παγκόσμιοι Ελληνες».

Δέκα προσωπικότητες, που κατέθεσαν το έργο τους, με ευφάνταστη και δημιουργική ζωή και κάτω από δύσκολες συνθήκες, στις οποίες συνετέλεσαν οι διώξεις που ασκήθηκαν εναντίον τους ή η περιφρόνηση που εισέπραξαν από την επίσημη πολιτεία.

Δέκα βιογραφίες Ελλήνων, που διέγραψαν λαμπρή πορεία εκτός «χωρικών υδάτων», ανέβασαν με επιγραφές νέον την Ελλάδα στις προσόψεις των μεγαλύτερων κτιρίων του κόσμου, έδωσαν το στίγμα τους από τη δεκαετία του ’30 και επηρέασαν την ελληνική κοινωνία στη μουσική, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, την επιχειρηματικότητα και την ιατρική.

Γοητευτική, δύσκολη, αλλά και τόσο ελκυστική ζωή για τους Νίκο Καζαντζάκη, Κατίνα Παξινού, Ιάνη Ξενάκη, Γιώργο Παπανικολάου, Οδυσσέα Ελύτη, Μαρία Κάλλας, Αριστοτέλη Ωνάση, Μελίνα Μερκούρη, Μάνο Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Νίκος Παπανικολάου γεννήθηκε στην Αθήνα, από μητέρα Μικρασιάτισσα και πατέρα Πετραλωνίτη, κι έμεινε σε αυτήν, πιστεύοντας πως θα γίνει το θαύμα. Σε ώριμη ηλικία έκανε μια ανώριμη επιλογή. Αν και σπούδασε χημικός μηχανικός στο ΕΜΠ, στράφηκε στη δημοσιογραφία, σε μια εποχή αίγλης και κύρους, για να χαθεί… σε κόσμους εξουσιομανίας, ανευθυνότητας και εμπάθειας.

Συνεργάστηκε με πληθώρα εφημερίδων, περιοδικών, τηλεοπτικών καναλιών και ραδιοφώνων, για να καταλήξει, λόγω κρίσης, στα αζήτητα ως περιζήτητος δημοσιογράφος.

Ασχολήθηκε με την επικοινωνία και τη συγγραφή βιβλίων, έχει επιμεληθεί αρκετά βιβλία λογοτεχνίας, έχει διδάξει δημοσιογραφία και έχει γράψει κάποια θεατρικά έργα.

Δημιούργησε τον Εκδοτικό Οίκο «Εκδόσεις Κομνηνός». Εγραψε τα βιβλία: «Οι μύθοι του πάθους» (μυθιστόρημα, εκδόσεις Οδυσσέας), «Ακου να δεις» (10 βιβλιαράκια με… άχρηστες πληροφορίες, εκδόσεις Ηλιοτρόπιο), «Γάμος είναι θα περάσει» (σάτιρα, εκδόσεις Ηλιοτρόπιο), «Ανδρας μιας χρήσης» (σάτιρα, εκδόσεις Όστρια), «Σύντομη ιστορία της Ελλάδας» (συμπεριλαμβάνεται στη ΔΟΜΗ), «Ο Φουσκάκι Τάκι στο ξέφωτο του δάσους» (εκδόσεις Κομνηνός).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου