ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δημήτρης Κάσσαρης: Γέφυρα επικοινωνίας η τέχνη

δημήτρης-κάσσαρης-γέφυρα-επικοινωνί-669496

Ο γνωστός τραγουδοποιός και συγγραφέας μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το νέο του βιβλίου

Συνέντευξη στην ΕΛΕΝΑ ΝΤΑΒΛΑΜΑΝΟΥ

Το νέο παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο του τραγουδοποιού και συγγραφέα Δημήτρη Κάσσαρη, με τον τίτλο «Τα μουσικολούλουδα και ο παράφωνος κάκτος» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24 γράμματα. Πρόκειται για τρυφερό και αισιόδοξο παραμύθι, με χαρούμενη και ευφάνταστη εικονογράφηση από την εικαστικό Ελένη Μαραθού. Στις όμορφες σελίδες του βιβλίου κρύβονται τα μηνύματα της αλληλεγγύης, της αποδοχής της διαφορετικότητας και της αγάπης, που δεν κάνει διακρίσεις. Στον κυριακάτικο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η όμορφη συνομιλία μας.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο σας βιβλίο με τον τίτλο «Τα μουσικολούλουδα και ο παράφωνος κάκτος» από τις εκδόσεις 24 Γράμματα. Μιλήστε μας για την ιστορία.

«Τα μουσικολούλουδα και ο παράφωνος κάκτος» είναι αισιόδοξο παραμύθι με χαρούμενη και ευφάνταστη εικονογράφηση της εικαστικού Ελένη Μαραθού. Πρόκειται για πρωτότυπη ιστορία με μια σύγχρονη ματιά που πρωταγωνιστές είναι τα κάθε λογής πανέμορφα λουλούδια στον κήπο της μαμάς μουσικής. Τα μουσικολούλουδα έχουν χαρακτηριστικά ανθρώπων με ανθρώπινα συναισθήματα και ζουν ευτυχισμένα, ενώ μέσα από διαλόγους και μία απειλή για ένα επερχόμενο κίνδυνο αναδύονται σημαντικά μηνύματα. Μια καλαίσθητη και προσεγμένη έκδοση με σκληρό εξώφυλλο. Ενα βιβλίο που σέβεται το παιδί αναγνώστη και απευθύνεται σε ηλικίες από 3-10+ ετών. Το βιβλίο μπορείτε να το παραγγείλετε online ή και τηλεφωνικά από τον εκδοτικό οίκο 24 Γράμματα. Επίσης στέλνεται σε όλη την επικράτεια με δωρεάν τα έξοδα αποστολής. Εκδόσεις 24 γράμματα / 210 612 70 74.

Ποια είναι τα μηνύματα, που πηγάζουν από την ιστορία;

Αναδύονται μηνύματα για την αποδοχή του διαφορετικού και για τη δύναμη να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες της ζωής. Για την αλληλεγγύη και για τη σημασία της συγγνώμης. Για την αληθινή αγάπη που σε δέχεται όπως είσαι, δεν σε μετράει, δεν σε κοστολογεί και γι αυτό δεν κάνει διακρίσεις.

Τι σας ενέπνευσε να γράψετε για αυτόν τον μαγικό κήπο;

Με εμπνέουν θέματα σημαντικά και ασήμαντα. Από την άσχημη πραγματικότητα που βιώνουμε στις μέρες μας, όπως η παιδική κακοποίηση, μέχρι ένα κλαρί μυγδαλιάς. Κι επειδή εκτός από τα βιβλία αγαπώ τη φύση και τη μουσική συνδυάζω αυτές τις αγάπες είτε σαν φόντο σε μια ιστορία, είτε να πρωταγωνιστούν όπως τώρα στο παραμύθι μου.

Πόσο δύσκολο είναι να βρίσκει κανείς τη δύναμη να επιβιώνει σε δύσκολες συνθήκες;

Είναι σημαντικό αυτή την εποχή με τις δεδομένες συνθήκες που όλοι βιώνουμε να προσέχει κανείς για την υγεία του και να φροντίζει αν μπορεί και τους συνανθρώπους που έχουν ανάγκη. Στο ίδιο αλτρουιστικό πνεύμα κινείται η ιστορία του παραμυθιού μου. Όμως σήμερα έξω από τον αθώο κόσμο των παραμυθιών έτσι όπως εξελίσσονται δυστυχώς τα πράγματα πρέπει κανείς να προσέχει να επιβιώνει μέσα σε μια εμφυλιο-πόλεμη κατάσταση που ζούμε αλλά και από αυτούς που υποτίθεται μας προστατεύουν. Με απασχολεί τώρα περισσότερο από πριν, σε ποιόν κόσμο μεγαλώνουν τα μικρά παιδιά, τα νεαρά ευαίσθητα άτομα και τι παραδείγματα έχουν να παίρνουν με όσα άσχημα διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια τους.

Στην ιστορία σας αναφέρετε πως η αγάπη δεν κάνει διακρίσεις. Πόσο σημαντική είναι η αγάπη στη ζωή μας;

Η αγάπη είναι κινητήριος δύναμη για έναν κόσμο δίχως βία και ασχήμια. Ελπίζω κι εύχομαι κάποτε να υπερισχύσει και να πάψει ο διχασμός που μας διακατέχει ως Έλληνες. Η αγάπη βρίσκεται στα υψηλά και στα μεγάλα αλλά και σε μια ζεστή αγκαλιά, σε ένα χαμόγελο και στα πιο απλά πράγματα όπως η βοήθεια που θα προσφέρεις σε κάποιον στο δρόμο. Βρίσκεται στην εκτίμηση που έχεις για τους ανθρώπους και στην αυτοεκτίμηση. Είναι τροφή και ανάσα για τον άνθρωπο και γλυκαίνει την άχαρη πραγματικότητα που μας περιβάλλει.

Εκτός από συγγραφέας, είστε και μουσικός. Είναι άλλωστε γνωστή η αγάπη σας για τη μουσική. Πώς συνδυάζονται άραγε οι δύο τέχνες, του λόγου και της μουσικής;

Η τέχνη γίνεται γέφυρα επικοινωνίας από ψυχή σε ψυχή. Συντονιστές η έμπνευση και η φαντασία. Η δική μου ανάγκη για επικοινωνία με οδήγησε στο να εκφράζομαι πότε μέσα από τον μουσικό και πότε μέσα από τον παραμυθά. Έχω συνδυάσει και τις δύο τέχνες μέσα σε παραμύθια μου, σε παιδικά μου τραγούδια και ποιήματα και σε κάποια βίντεο που έχω στο κανάλι μου «Μουσικές Νεροσταγόνες».

Το βιβλίο σας θεωρώ πως αποτελεί ένα καλό «εργαλείο» για γονείς και εκπαιδευτικούς για να προσεγγίσουν το θέμα του ρατσισμού και της αποδοχής της διαφορετικότητας. Πιστεύετε ότι η λογοτεχνία έχει τη δύναμη να διδάσκει;

Ευχαριστώ που το αναφέρετε, ευχαριστώ και για την τιμή να το διαβάσετε σε μαθητές σας και χαίρομαι που ενθουσιάστηκαν. Η λογοτεχνία καλλιεργεί και αφυπνίζει συνειδήσεις, ενεργοποιεί δυνάμεις του ανθρώπου όπως η φαντασία, η βούληση να δημιουργήσει, τον μαθαίνει να κρίνει, ανοίγει ορίζοντες, τον ταξιδεύει ιστορικά σε παρελθόν, παρόν και μέλλον. Αν όλα αυτά μπορούν να γίνονται μαθήματα ζωής τότε μπορούμε να πούμε ότι η λογοτεχνία «διδάσκει».

Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, τα στοιχεία, που πρέπει να διαθέτει ένα βιβλίο, που απευθύνεται σε παιδιά; Τι πιστεύετε πως αγγίζει το σημερινό παιδί – αναγνώστη;

Αν και είμαστε στην εποχή της οθόνης, του τάμπλετ και του κινητού πιστεύω ότι το καλό παιδικό βιβλίο θα υπάρχει και θα αγαπιέται πάντα. Ο αρμονικός συνδυασμός εικόνας και κειμένου βοηθά το βιβλίο να πετυχαίνει τον στόχο του που είναι η καλλιέργεια της ψυχής, της αισθητικής και γενικά της ανάπτυξης της προσωπικότητας του παιδιού. Ανάμεσα στις σελίδες θα πρέπει να ξεδιπλώνεται μία πρωτότυπη ιστορία με δράση με έξυπνους διαλόγους και ρυθμό, όπου στην οποιαδήποτε μάχη να νικάει το καλό και να αναδύονται μηνύματα που κάνουν τα παιδιά να πιστεύουν στο εαυτό τους.

Ποιος ήρωας του βιβλίου σας θα επιλέγατε να είστε και γιατί;

Ο ίδιος ο συγγραφέας τραγουδοποιός που μπαίνει στις σελίδες του παραμυθιού του για να συναντήσει τη μαμά μουσική και να τη ρωτήσει πώς το καταφέρνει και κάνει ακόμα και τα λουλούδια να τραγουδούν.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας συγγραφικά σχέδια;

Είναι πολλά όχι μόνο συγγραφικά αλλά και μουσικά, που δημιουργήθηκαν από την πρώτη καραντίνα και πολύ πιο πριν. Ένα νέο βιβλίο μου για μεγαλύτερα παιδιά περιμένει όπου να’ ναι πρίμο καιρό για να ταξιδέψει. Ένα ψηφιακό άλμπουμ με δύο τραγούδια μου που θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο από γνωστή εταιρεία δίσκων. Επίσης κάποια άλλα τραγούδια μου που έχω την τιμή να ερμηνεύσουν γνωστοί και δημοφιλείς φίλοι τραγουδιστές. Τέλος, εδώ και δύο χρόνια εκκρεμεί η έκδοσή ενός νέου παραμυθιού μου από γνωστό εκδοτικό οίκο. Ελπίζω να ανοίξουν σύντομα τα πράγματα και οι αγκαλιές για όλα και για όλους.

Μια ευχή για τους μικρούς σας αναγνώστες.

Κάτι από το προηγούμενο παραμύθι μου «Το χειμωνόσπιτο»:

Να τολμάς, να μη φοβάσαι, είπε το Θάρρος.

Να αγαπάς, να συγχωρείς, είπε η κυρα-Καλοσύνη

Να εκτιμάς αυτό που έχεις, να το φροντίζεις, να το προσέχεις, είπε η κυρα-Ζωή.

Ευχαριστώ για την επικοινωνία μας.

https://www.youtube.com/c/ΔημήτρηςΚάσσαρης.

Σας ευχαριστώ θερμά και εύχομαι πάντα επιτυχίες!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου