ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αποχαιρέτησαν τη θρυλική Καραγκούνα, Μαίρη Θεολόγη – Πώποτα

αποχαιρέτησαν-τη-θρυλική-καραγκούνα-694144

Απεβίωσε η Μαίρη Θεολόγη – Πώποτα, «ψυχή» του Λαογραφικού Ομίλου Καραγκούνα Καρδίτσας, με μεγάλη προσφορά

Εφυγε από τη ζωή, το απόγευμα της Δευτέρας 15 Φεβρουαρίου, η θρυλική Καραγκούνα, Μαίρη Θεολόγη – Πώποτα, γνωστή και εξαιρετικά αγαπητή στην Καρδίτσα, την Ελλάδα και το εξωτερικό, για τη μεγάλη της προσφορά στην κοινωνία και τον πολιτισμό.

Ιδρύτρια, για πολλά χρόνια πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Καραγκούνα Καρδίτσας και αναπληρώτρια πρόεδρος της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων, συνέδεσε το όνομά της με την παράδοση και τον πολιτισμό, αφήνοντας τεράστια παρακαταθήκη στους μεταγενέστερους και κάνοντας γνωστό τον καραγκούνικο πολιτισμό στα πέρατα της Γης.

Ερευνήτρια και συλλέκτρια της τοπικής παράδοσης, με καταγωγή από τους Σοφάδες, ήταν απόγονος της οικογένειας Πώποτα, που για πολλά χρόνια μεσουρανούσαν ως δήμαρχοι στον Δήμο Κιερίου.

Γονείς της ο παιδίατρος Χρήστος Πώποτας και η Χρυσή Πώποτα. Εγγονή, από τη μητέρα της του Αιμ. Τσαμακίδη, γνωστού δικηγόρου της Καρδίτσας και από τον πατέρα της του Ευαγγέλου Πώποτα, πρ. δημάρχου Σοφάδων. Σύζυγός της ο Κλεομένης Θεολόγης, δικηγόρος, με τον οποίο απέκτησαν τρία παιδιά. Την Πένυ Γκούτη αρχιτέκτονα – εθνολόγο και διευθύντρια του μουσείου επιστημών και τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, τον Κωνσταντίνο Θεολόγη δικηγόρο και τη Χρύσα Θεολόγη εκπαιδευτικό.

Γνωστό μέλος του κοινωνικού, πολιτιστικού και αυτοδιοικητικού χώρου της Καρδίτσας, με πλήθος δραστηριοτήτων της και παρεμβάσεων, άφησε την σφραγίδα της στην Ελληνική παράδοση και δεν σταμάτησε να εκφράζει, μέχρι το τέλος της ζωής της, την υπέρμετρη αγάπη της, αλλά και την αγωνία της για την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς, με τα υπέρτατα αγαθά της πολιτιστικής παρακαταθήκης.

Καραγκούνικη φορεσιά

Μεγάλη προσωπικότητα, έχαιρε εκτίμησης και ήταν γνωστή για την αφοσίωσή της στην παράδοση και τις πολιτιστικές αξίες αιώνων, που περνούν από γιαγιά σε εγγονή, ενώ διετέλεσε δημοτική σύμβουλος κατά το παρελθόν, προσφέροντας πολλά στην αυτοδιοίκηση.

Εβαζε πάντα ύψιστη προτεραιότητα οτιδήποτε είχε σχέση με την καραγκούνικη φορεσιά. Δημιούργησε μια τεράστια Λαογραφική Συλλογή, η οποία αριθμεί περί τα 3.000 αντικείμενα, όπως χρυσοκέντητες ποδιές, αρκετά ζεύγη χούφτες που είχαν σχέδια όμοια με τις ποδιές, στενές λουρίδες και γελέκια, κεντημένα με ζέχια – ουτράδες κίτρινους, βυσσινί και μπλε χρώματος, κεντημένα από τα επιδέξια χέρια του πεθερού της, Ντούλα Θεολόγη και πολλά ακόμη.

Εκανε λεπτομερή έρευνα στα καραγκούνικα χωριά της Καρδίτσας για τις καραγκούνικες φορεσιές των γυναικών και όχι μόνο. Αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση, καθώς με την δράση και τις άοκνες προσπάθειές της, που διήρκεσαν μέχρι το τέλος της ζωής της, ανέδειξε την ιστορία των καραγκούνηδων και της καραγκούνικης φορεσιάς.

Μέσω του συλλόγου που ίδρυσε, έθεσε ως στόχο ζωής να σώσει, να διατηρήσει και να προωθήσει τόσο την παράδοση όσο και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα της Καρδίτσας, ανοίγοντας ένα τεράστιο κεφάλαιο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τιμητικές διακρίσεις

Με τον σύλλογο που ίδρυσε, την θρυλική Καραγκούνα, ταξίδεψε στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, αποσπώντας πλήθος διακρίσεων. Μεταξύ των φορέων και των συλλόγων που την τίμησαν, ήταν και το Λύκειο Ελληνίδων του Βόλου, σε λαμπρή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το 2015.

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, άλλωστε, έχει συνδεθεί μαζί της στενά από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν έκανε δειλά τα πρώτα του βήματα στην απόκτηση αυθεντικών παραδοσιακών ενδυμασιών και από την περιοχή της Θεσσαλίας.

Απέσπασε πλήθος τιμητικών διακρίσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 1986 η οργανωτική επιτροπή του Διεθνούς Φοιτητικού Φεστιβάλ παραδοσιακών χωρών του Πανεπιστημίου Karowice της Πολωνίας, την τίμησε για την προσφορά της στον Λαϊκό Πολιτισμό και τη σύσφιγξη των Ελληνοπολωνικών σχέσεων.

Δύο χρόνια αργότερα, η οργανωτική επιτροπή του Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών «YANKO» της πόλης Shenyang (Σεγιάγκ), της Κίνας, της απένειμε Μετάλλιο για την προσφορά της στο Λαϊκό Πολιτισμό της χώρας της.

Το 1994 το Ινστιτούτο Ελληνικών Σπουδών «Αθηναγόρας» του Sao Paolo της Βραζιλίας απένειμε ειδικό μετάλλιο για την προσφορά της στο Λαϊκό Πολιτισμό της Ελλάδας και στον Απόδημο Ελληνισμό.

Το 1995 η Ελληνική Ιερά Επισκοπή Μπουένος Άιρες Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής απένειμε Δίπλωμα Ευγνωμοσύνης για τη διακράτηση των Εθνικοθρησκευτικών παραδόσεων του Γένους.

Ο Παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός Οργανισμός CIOFF σε Γενική Συνέλευση ολομέλειας στο Μεξικό, την τίμησε για την προσφορά της στη σύσφιξη σχέσεων φιλίας μεταξύ των λαών του κόσμου.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Η οικογένεια του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, διοίκηση και εργαζόμενοι, εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια της Μαίρης Θεολόγη – Πώποτα, η οποία άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στον πολιτισμό και αναδείχθηκε σε πρέσβειρα των μακραίωνων λαογραφικών παραδόσεων, που αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον.

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις

Στο συλλυπητήριο μήνυμα του υπουργού Δικαιοσύνης και βουλευτή Καρδίτσας της ΝΔ Κ. Τσιάρα, επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Άφησε την προσωπική της σφραγίδα στο Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο «Καραγκούνα» που ίδρυσε το 1960 με μια ομάδα νέων γυναικών της πόλης και διετέλεσε επί σειρά ετών Πρόεδρος, καθώς και στην Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του νομού, που «υπηρέτησε» από διάφορες θέσεις ως εκλεγμένο μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Εργάστηκε άοκνα όλα αυτά τα χρόνια για τη διάδοση της παράδοσης και εκπροσώπησε επάξια την Καρδίτσα, εντός και εκτός Ελλάδας. Η προσφορά της είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει πρότυπο μίμησης από τις νεότερες γενιές».

Σε συλλυπητήριο μήνυμα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός για τον θάνατο της ιδρύτριας της «Καραγκούνας» Μαίρης Θεολόγη, αναφέρει: «Η Μαίρη Θεολόγη, την οποία είχα την τιμή να γνωρίσω και να συνεργαστώ κατά το παρελθόν, θα μείνει στη συλλογική μνήμη ως μια εμβληματική προσωπικότητα της Καρδίτσας, που αφιέρωσε τη ζωή της στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, στη συντήρηση της λαϊκής παράδοσης και των ηθών και εθίμων του θεσσαλικού κάμπου, μέσα από την ίδρυση του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου Καραγκούνα. Υπήρξε μια γενναιόδωρη και ανιδιοτελής εργάτρια του λαϊκού πολιτισμού, που την παρακινούσε η αγάπη για την κοινωνική προσφορά. Η απώλειά της αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό».

Ο δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλη Τσιάκος υπογράμμισε ότι: «Εφυγε από τη ζωή μια γνήσια Καρδιτσιώτισσα, ένας στυλοβάτης του πολιτισμού. Η Μαίρη Θεολόγη μια αρχόντισσα των παραδόσεων μας δεν είναι πια μαζί μας. Η εκλιπούσα ασχολήθηκε ενεργά από τα νιάτα της με την λαογραφία, τα ήθη και τα έθιμα μας. Αφησε σημαντική παρακαταθήκη σε όλους τους νεότερους. Με τη θρυλική «Καραγκούνα» παρουσίασε τις χορευτικές παραδόσεις μας στα πέρατα του κόσμου και άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της στον Ελληνικό πολιτισμό. Θα τη θυμόμαστε πάντα με αγάπη και μεγάλο σεβασμό».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου