ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εργα του κορυφαίου ζωγράφου Ντε Κίρικο διαδικτυακά

εργα-του-κορυφαίου-ζωγράφου-ντε-κίρικ-697393

Η Kunsthalle του Αμβούργου φιλοξενεί αυτή την περίοδο έργα του Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, του κορυφαίου δημιουργού της μεταφυσικής ζωγραφικής.

Είναι γνωστό πως ο μεγάλος ζωγράφος γεννήθηκε στον Βόλο στις 11 Ιουλίου 1888 και πέθανε στη Ρώμη στις 20 Νοεμβρίου 1978. Γιος του Ιταλού μηχανικού Εβαρίστο Ντε Κίρικο, που επέβλεπε την κατασκευή της γραμμής των θεσσαλικών σιδηροδρόμων και του Πηλίου, μετά από τις βασικές του σπουδές στο Σχολείο των Τεχνών της Αθήνας και στην Ακαδημία του Μονάχου, θα καταστεί ένας από τους πρωτοπόρους της νεοτερικότητας.

Θεωρήθηκε πατέρας του υπερρεαλισμού και εισηγητής της μεταφυσικής ζωγραφικής αποτελώντας ιδιαίτερη περίπτωση στην ιστορία της τέχνης του 20ού αιώνα, που απασχόλησε και επηρέασε πολλούς, ενώ συνεχίζει να προβληματίζει και να εμπνέει ακόμη και στις μέρες μας.

Ο Ιταλός ζωγράφος (1888-1978) άσκησε μεγάλη επιρροή σε κινήματα και καλλιτεχνικά ρεύματα κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, καλλιεργώντας μαγική πραγματικότητα. «Είναι ο ζωγράφος, που απεικόνισε άδειες πλατείες, ο ζωγράφος του εφιάλτη της κοινωνίας», δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου Kunsthalle Αλεξάντερ Κλαρ μετά τα πετυχημένα διαδικτυακά εγκαίνια. Ισως και για αυτό τον λόγο να είναι ο κατάλληλος για να παρουσιάσει έργα την περίοδο αυτή, όπως αναφέρει, κάτι που είναι βέβαια εφικτό, τουλάχιστον προς το παρόν, μόνο μέσω ίντερνετ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου