ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ρήγας Φεραίος, το τελευταίο ταξίδι»

ρήγας-φεραίος-το-τελευταίο-ταξίδι-699774

Παράσταση από το φεστιβάλ Dunavfest του Βελιγραδίου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Αφιέρωμα στην εμβληματική προσωπικότητα του Ρήγα Φεραίου διοργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το θέατρο Μεταξουργείο και το φεστιβάλ Dunavfest του Βελιγραδίου θα παρουσιάσουν παράσταση με τίτλο «Ρήγας Φεραίος, το τελευταίο ταξίδι» σε κείμενο και σκηνοθεσία του Σέρβου σκηνοθέτη, ο οποίος έχει διατελέσει και υπουργός Πολιτισμού, Nebojsa Bradic. Ο Ρήγας Φεραίος καταγόταν από το Βελεστίνο και στο Βελιγράδι βρήκε μαρτυρικό θάνατο στον πύργο Nebodja, όπου λειτουργεί Μουσείο στη μνήμη του και που προς τιμή του έχει ονομαστεί πύργος Nebojsa, που στα σέρβικα σημαίνει παλικάρι.

Η παράσταση φωτίζει τη ζωή σημαντικής προσωπικότητας της ιστορίας, αλλά απευθύνεται σε όλους τους βαλκανικούς λαούς, γιατί ο Ρήγας κατόρθωσε να ενθουσιάσει και να φανατίσει με τα λόγια του και τα έργα του τις χιλιάδες των υπόδουλων της βαλκανικής. Βρήκε μαρτυρικό θάνατο, αλλά είχε σπείρει αρκετό σπόρο. Θα πραγματοποιηθούν έξι παραστάσεις (Βελεστίνο, Βελιγράδι, Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα).

Σε περίπτωση που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων και χρειάζεται διαδικτυακή προβολή της παράστασης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα συμμετάσχει με προϋπόθεση την τεχνική και καλλιτεχνική επάρκεια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου