ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μνημεία υπό απειλή στην Ελλάδα

μνημεία-υπό-απειλή-στην-ελλάδα-373399

Ο Λευκός Πύργος, η Στοά Χιρς, ο Ναός της Αφροδίτης, η δεξαμενή του Μ. Κωνσταντίνου, το Άγιο Όρος είναι μερικά μόνο από τα δεκάδες μνημεία – πολιτιστικά τοπία σε όλη τη χώρα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της ΕΛΛΕΤ «Μνημεία υπό Απειλή» (ΜυΑ).

Πρόκειται για ένα εγχείρημα συμμετοχικής επεξεργασίας δεδομένων σχετικά με την καταγραφή μνημείων αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στην Ελλάδα που κινδυνεύουν και την αξιακή αποτίμησή τους με κριτήρια σχετικά με τις απειλές που αντιμετωπίζουν.

Τι συμβαίνει σήμεραΤο τεράστιο αρχιτεκτονικό απόθεμα της Ελλάδας που χρονολογείται από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη περίοδο κινδυνεύει -όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια- από ανθρωπογενείς και φυσικές απειλές που θέτουν σε κίνδυνο τις ιστορικές, κοινωνικές, συγκινησιακές, αισθητικές, υλικές και άυλες αξίες που αυτό φέρει.

Ο μεγάλος αριθμός των μνημείων σε συνδυασμό με την έλλειψη σχεδιασμού και χρηματοδότησης, το περιορισμένο προσωπικό, την ελλιπή τεκμηρίωση για τα μνημεία, την περιορισμένη ενημέρωση του κοινού και άλλους παράγοντες επιτείνουν τις απειλές με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος για καταστροφές, κατεδαφίσεις ή για ενέργειες συντήρησης και διατήρησης που δεν εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του μνημείου, της περιβάλλουσας κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας.

Πρόγραμμα και στόχοιΤο πρόγραμμα «Μνημεία υπό Απειλή» φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια εκτεταμένη βάση δεδομένων καταγράφοντας με λεπτομέρεια μνημεία που κινδυνεύουν ανά την Ελλάδα, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού, την παροχή πληροφοριών για τη στρατηγική και οικονομική διαχείρισή τους και την αναζήτηση δημιουργικών και αποτελεσματικών τρόπων προστασίας τους.

Η ιστοσελίδα www.mua.gr/ είναι ένας διαδραστικός κόμβος επικοινωνίας μέσω του οποίου οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για μνημεία και πολιτιστικά τοπία στην Ελλάδα που βρίσκονται σε κίνδυνο, αλλά και να συμμετέχουν προσθέτοντας ένα μνημείο ή πληροφορίες για μνημεία που γνωρίζουν. Οι πληροφορίες μετά από έλεγχο και διασταύρωση, θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα. Παράλληλα, μπορεί να αποτελέσει εργαλείο μελέτης για ερευνητές, συνοπτικής θεώρησης για κρατικούς φορείς και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, εργαλείο συνεργασίας, παρέμβασης και ενημέρωσης για ΜΚΟ και ΜΜΕ αλλά και εργαλείο αποτελεσματικής χρηματοδότησης για πολιτιστικά ιδρύματα και χορηγούς.

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από ένα δίκτυο συνεργατών και φορέας υλοποίησης είναι η ΜΚΟ: Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, μέσω του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς. Η πρώτη φάση του Προγράμματος (Ιούνιος 2010-Ιούνιος 2011) χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα «Α.Γ. Λεβέντης» και το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου