ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Υπερβατικοί κόσμοι του μπλε

υπερβατικοί-κόσμοι-του-μπλε-775481

Εξαιρετική σειρά έργων του Αλί Μπανισάντρ παρουσιάζεται διαδικτυακά από το Μουσείο Μπενάκη

Σε έκθεση με τίτλο «Ultramarinus – Beyond the Sea», το μπλε χρώμα δεν θα μπορούσε παρά να πρωταγωνιστεί. Είναι το ιερό χρώμα των αρχαίων Μογγόλων, το πολύτιμο των Κινέζων για τα μοναδικά κεραμικά τους, το βαθύ μπλε των μεγάλων ζωγράφων της Αναγέννησης.

Η έκθεση «Ultramarinus – Beyond the Sea / Πέρα από τη θάλασσα» φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, αίθουσα Σπυρίδωνος και Ευρυδίκης Κωστοπούλου, από τις αρχές Νοεμβρίου 2020 και δεν άνοιξε ποτέ στο κοινό λόγω των μέτρων που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Περιλαμβάνει πίνακες του ζωγράφου Αλί Μπανισάντρ σε διάλογο με σπάνια κινεζικά κεραμικά από τις συλλογές του μουσείου.

Ο πειραματισμός με το χρώμα, η κατασκευή φανταστικών τοπίων συσχετίζονται εδώ με τον εκφραστικό τρόπο, τη μέθοδο και τα υλικά του καλλιτέχνη. Καθώς τα μουσεία παραμένουν κλειστά, το Μουσείο Μπενάκη αποφάσισε να «ανοίξει» την έκθεση για το κοινό ψηφιακά. Ετσι προσκαλεί τους απανταχού φιλότεχνους να περιηγηθούν στον κόσμο του «Ultramarinus» μέσω μιας διαδικτυακής ξενάγησης, στο www.benaki.org, με τη βοήθεια της επιμελήτριας, της διευθύντριας της γκαλερί Thaddaeus Ropac στο Παρίσι Ξένιας Γερουλάνου και του επιστημονικού διευθυντή του μουσείου Γιώργη Μαγγίνη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου