ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κτήμα Τατοΐου: Αρχίζουν τα έργα αξιοποίησης – Ποιες παρεμβάσεις θα γίνουν

κτήμα-τατοΐου-αρχίζουν-τα-έργα-αξιοπο-775871

Σε έναν εντυπωσιακό πυρήνα περιβάλλοντος και πολιτισμού με πλήθος παράλληλων εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων ξενοδοχείο πολυτελείας, καφέ, εστιατόρια, αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις, κ.α, θα μετατραπεί το πρώην βασιλικό Κτήμα Τατοΐου.

Όπως τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, ένα από τα έργα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις, αφορούσε στην αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου.

Χθες, συνέχισε ο κ. Ταραντίλης, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη παρουσίασε αναλυτικά τη μορφή που θα πάρει το κτήμα, τα χρονοδιαγράμματα και την έκθεση βιωσιμότητας της ΚPMG, η οποία χρηματοδοτήθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη.

Το Κτήμα Τατοΐου

Στη δασική έκταση των 42.000 στρεμμάτων αναδύεται ο ιστορικός πυρήνας του πρώην βασιλικού κτήματος, που απλώνεται σε περίπου 15.000 τ.μ. και περιλαμβάνει 55 κτίρια, από τα οποία τα 27 είναι ήδη κηρυγμένα μνημεία.

Το σχέδιο περιλαμβάνει δύο ενότητες, τη δασική και την ενότητα του κεντρικού πυρήνα του κτήματος δηλαδή τα ανάκτορα, βοηθητικά κτίρια, ταφικά μνημεία, χώρο αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.

Θα αποκατασταθεί πλήρως η ανακτορική ενότητα και θα είναι προσβάσιμη σε όλους, ενώ θα αναβιώσει το ιστορικό brand προϊόντων που παρήγαγε το κτήμα στο παρελθόν. Θα δημιουργηθούν μουσεία, καφέ, εστιατόριο, εργαστήριο τέχνης, εξωτερικοί και εσωτερικοί χώροι για εκδηλώσεις.

Στο Δάσος, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα διαμορφωθούν μονοπάτια για ποδηλάτες, περιπατητές και ιππασία.

Το Κτήμα θα λειτουργεί με θεματικές κατευθύνσεις την Ιστορία και τον Πολιτισμό, την Υπαίθρια Άθληση και Αναψυχή, την Αγροτική Οικονομία, την Έρευνα και τη Γνώση καθώς και την Ευεξία.

Η οικονομική βιωσιμότητα θα εξασφαλιστεί από τη δημιουργία ξενοδοχείου, τη λειτουργία μουσειακού χώρου, την αγροτική παραγωγή, τη δημιουργία ειδικών καταστημάτων, εστιατορίων, αναψυκτήριων παράλληλα με την υποστήριξη του Δημοσίου.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου