ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επετειακές εκδόσεις και δράσεις του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου

επετειακές-εκδόσεις-και-δράσεις-του-ι-780298

Με επίκεντρο τα 200 χρόνια από το 1821 τα ημερολόγια του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου

Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου διοργανώνει εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό.

«Το 1821 είναι ιστορικό ορόσημο της Ελληνικής Επαναστάσεως στο πολιτικό γίγνεσθαι της εποχής μας» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Αρχή των δράσεων του Ινστιτούτου είναι η έκδοση τριών ημερολογίων, που είναι αφιερωμένα στους αγωνιστές και οπλαρχηγούς του 1821, στους διδασκάλους τους γένους και σε μεγάλους φιλέλληνες του 1821.

Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο προχώρησε στην έκδοση επιτραπέζιου ημερολογίου για το 2021 με όλο το οδοιπορικό στο «21», επίσης εξέδωσε ημερολόγια τσέπης με τις φωτογραφίες του έργου του Θεόδωρου Βρυζάκη (1858) του ιστορικού μουσείου «Η Ελλάς ευγνωμονούσα».

«Στη διάρκεια του έτους 2021 θα ειπωθούν και θα γραφούν πολλά, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Αλλα σοβαρά, άλλα επιφανειακά, άλλα με αφετηρία και κίνητρο κομματικές ιδεοληψίες, άλλα με το θράσος της ουσιαστικής άγνοιας της ιστορίας», όπως εύστοχα επισήμανε ο πανεπιστημιακός καθηγητής Ηλίας Β. Οικονόμου στην έρευνά του με τίτλο «Ο Θεός και το 1821».

Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου «εάν φυσικά μας επιτρέψει ο κορονοϊός θα είναι η συνεργασία με τη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου με τίτλο «Από το Πήλιο μέχρι τη Σάμο με έναν χορό και ένα τραγούδι»» επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν γευσιγνωσία παραδοσιακών φαγητών, παραδοσιακούς χορούς, παραδοσιακά τραγούδια και μουσική, ήθη και έθιμα, καθώς επίσης και το γλωσσικό ιδίωμα της Σάμου και του Πηλίου θα βρεθούν στο επίκεντρο των εκδηλώσεων. Θα γίνει επιστημονικό συμπόσιο τραπέζι διαλόγου της διαχρονικής γλωσσικής εξέλιξης και ιστορικής διαμόρφωσης των δύο διαλέκτων με μία διπλή εκδήλωση στο Πήλιο και τη Σάμο. Επίσης στο Πήλιο και τη Σάμο μιλούν τη δωρική διάλεκτο.

Υπήρξαν κύματα μεταναστεύσεων και δευτερομετακινήσεων από αρχαιοτάτους χρόνους και έτσι εξηγείται στο γλωσσικό ιδίωμα της Σάμου υπερτερούν οι Βόρειες λεκτικές επιρροές. Ιδιες που αφορούν σε μετακινήσεις πληθυσμών από Δυτική Μακεδονία και Ηπειρο στο Πήλιο.

Ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν σε συνεργασία με τους Δήμους Σκιάθου, Σπετσών και Υδρας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου