Η συμβολή του Μικρασιατικού Ελληνισμού στο ημερολόγιο της Εστίας «Ιωνες» για το 2021

Τελευταία ενημέρωση: 2021-01-15, 18:50:02
Η συμβολή του Μικρασιατικού Ελληνισμού στο ημερολόγιο της Εστίας «Ιωνες» για το 2021

Συνολικά 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, στην οποία πήρε μέρος όλη η σκλαβωμένη Ελλάδα, συμπληρώνονται το 2021. Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ιωνες» αφιέρωσε το φετινό επετειακό της ημερολόγιο στην πολύπλευρη συμβολή του Μικρασιατικού Ελληνισμού κατά την Επανάσταση του 1821, τιμώντας τους αγώνες των προγόνων της, που δεν είναι δυστυχώς γνωστοί στους περισσότερους, ούτε καν αναφέρονται στα σχολικά εγχειρίδια Ιστορίας.

Οπως ήταν φυσικό από το εθνικό προσκλητήριο δεν θα μπορούσε να απουσιάσει ο Μικρασιατικός Ελληνισμός, που τελικά πλήρωσε βαρύτατο τίμημα για την ανάμειξή του στην Επανάσταση. Ξεχωριστά ιστορικά γεγονότα υπήρξαν το ολοκαύτωμα των Κυδωνιών (Αϊβαλί), οι σφαγές της Σμύρνης και της Νέας Εφέσου (Κουσάντασι).

Πολλοί ήταν οι Μικρασιάτες που μυήθηκαν στη Φιλική Εταιρεία, καθιστώντας τη Σμύρνη και τις Κυδωνίες τα δυο πιο σπουδαία διοικητικά κέντρα της μυστικής επαναστατικής οργάνωσης. Επίσης, αρκετοί είχαν ενεργή συμμετοχή στον απελευθερωτικό αγώνα, που εκδηλώθηκε με την εθελοντική στράτευση τους είτε σε διάφορα επαναστατικά στρατιωτικά σώματα οπλαρχηγών (άτακτοι), είτε μέσα από τον τακτικό στρατό, όπως η εμβληματική περίπτωση του Αντιστράτηγου Ευστράτιου Πίσσα και των τεσσάρων αδελφών του από τις Κυδωνίες. Ομως, η αγωνιστική παρουσία των Μικρασιατών πήρε την πιο επίσημη μορφή της με τη συγκρότηση της «Ιωνικής Φάλαγγας», που επί δύο έτη (1826 - 1828) έδωσε το μαχητικό της παρών σε αγώνες στην Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, τη Χίο και αλλού.

Ολα αυτά τα ιστορικά γεγονότα ξεδιπλώνουν οι δύο συγγραφείς του ημερολογίου των «Ιώνων», άξια μέλη της Εστίας, ο νεαρός ιστορικός επιστήμονας Μιχάλης Μωραϊτίδης, διδάκτωρ της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας και ο ερευνητής και μελετητής της ιστορίας την Νέας Ιωνίας και όχι μόνο Δημήτρης Κωνσταντάρας - Σταθαράς. Διαίρεσαν το περιεχόμενό του σε έξι κεφάλαια και με λόγο απλό και κατανοητό αποτύπωσαν τα ιστορικά αυτά γεγονότα.

 «Χωρίς, λοιπόν, να αμφισβητούμε καθόλου ότι η Πελοπόννησος υπήρξε το κυριότερο πεδίο των στρατιωτικών και πολιτικών γεγονότων, θεωρούμε, σύμφωνα με τις αρχειακές πηγές που υπάρχουν, αλλά και με τα τεκμήρια των ίδιων των Αγωνιστών, ότι και ο Μικρασιατικός Ελληνισμός θα πρέπει να βρει μια θέση στις ένδοξες σελίδες που γράφτηκαν για την Επανάσταση και που τελικά οδήγησαν με θυσίες στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας και στην ίδρυση του Νεότερου Ελληνικού Κράτους» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΔΣ της Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ιωνες», με ευχαριστίες «στους δύο συγγραφείς, καθώς και τους χορηγούς μας, που μας βοήθησαν στην έκδοση του ημερολογίου μας».

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
5
=