ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πτυχές της τοπικής ιστορίας στο φως

πτυχές-της-τοπικής-ιστορίας-στο-φως-782028

Νεοελληνικός διαφωτισμός και εκπαίδευση στο Πήλιο το θέμα της νέας έκδοσης του φορέα πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός» για το 2021

Με τίτλο «Νεοελληνικός διαφωτισμός και εκπαίδευση στο Πήλιο πριν την Επανάσταση του 1821 – Τεκμήρια μέσα από τους θησαυρούς των Πηλιορείτικων Δημόσιων Ιστορικών Βιβλιοθηκών Ζαγοράς και Μηλεών» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ιδιόμελον η νέα συλλεκτική έκδοση – ημερολόγιο 2021 του φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Το βασικό κείμενο της συλλεκτικής έκδοσης – ημερολογίου για το 2021 φέρει την υπογραφή του Αλέξανδρου Καπανιάρη, μεταδικτατορικού ερευνητή του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ενώ την επιμέλεια της έκδοσης είχαν ο Νίκος Τσούκας και ο Αλέξανδρος Καπανιάρης. Η έκδοση στο πρώτο μέρος της αποτελείται από έγχρωμες φωτογραφίες αντικειμένων, σπάνιων χαρτών, παλαιοτύπων και επιστημονικών συγγραμμάτων της δημόσιας ιστορικής βιβλιοθήκης Ζαγοράς και Μηλεών, ενώ το δεύτερο μέρος διανθίζεται από ασπρόμαυρες γκραβούρες και σπάνιες εκδόσεις που κοσμούν τις σελίδες του ημερολόγιου 2021. Την έκδοση προλογίζει ο καθηγητής Λαογραφίας Εμμανουήλ Βαρβούνης, αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η συλλεκτική έκδοση – ημερολόγιο 2021 της «Μαγνήτων Κιβωτός» σηματοδοτεί την αρχή ετήσιου προγράμματος δράσεων και εκδηλώσεων στη Μαγνησία αφιερωμένο στους επετειακούς εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Επιπρόσθετα στη δύσκολη περίοδο, που περνά η χώρα μας, η «Μαγνήτων Κιβωτός» προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα, ματαίωσε πολλές από τις προγραμματισμένες δράσεις και εκδηλώσεις και βασίστηκε κυρίως σε εκδοτικές και εκπαιδευτικές δράσεις μέσω νέων τεχνολογιών (e-learning) από την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας.

Με τη νέα έκδοση συνεχίζεται και το 2021 η παράδοση, που δημιουργήθηκε με την εμφάνιση των συλλεκτικών εκδόσεων – ημερολογίων από το 2015, που σηματοδοτούσαν αντίστοιχα τις ετήσιες θεματικές δράσεις και εκδηλώσεις πολιτισμού.

«Το 2021 στο πλαίσιο του νέου θεματικού με τίτλο «200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821» θα εστιάσουμε στον διαφωτισμό στη Θεσσαλία και ειδικότερα στις περιοχές της Μαγνησίας και της Αγιάς. Η αρχή έγινε ήδη με την πρώτη εκδοτική μας δράση, που παρουσιάζουμε με θέμα «Διαφωτισμός και εκπαίδευση την περίοδο της Επανάστασης του 1821. Τεκμήρια μέσα από τους θησαυρούς των Πηλιορείτικων Ιστορικών Βιβλιοθηκών Μηλεών και Ζαγοράς» και θα συνεχιστεί με τη συμμετοχή μας στο πανελλήνιο συνέδριο με θέμα «Ο Ρήγας και ο διαφωτισμός στη Θεσσαλία» τον Νοέμβριο του 2021» υπογραμμίζουν οι δημιουργοί του ημερολογίου.

«Απώτερος στόχος με την έκδοση είναι να συμβάλλουμε ως φορέας πολιτισμού στις εορταστικές δράσεις και εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα και τη Μαγνησία, με τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ενώ παράλληλα να αναδείξουμε περαιτέρω το έργο και τις σπάνιες εκδόσεις των δύο ιστορικών πηλιορείτικων βιβλιοθηκών της Ζαγοράς και των Μηλεών.

Η έκδοση δεν θα πραγματοποιούνταν, αν οι διοικήσεις και τα στελέχη των δύο δημόσιων ιστορικών βιβλιοθηκών του Πηλίου δεν πρόσφεραν την αμέριστη συμπαράστασή τους, καθώς και κάθε διευκόλυνση πρόσβασης στο σπάνιο υλικό τους. Ειδικότερα ευχαριστούμε τη διευθύντρια της Βιβλιοθήκης Ζαγοράς Ειρήνη Αναγνώστου, τη διευθύντρια της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Μηλεών Βαρβάρα Κουτέ – Ευαγγέλου, καθώς και τους προέδρους και τα Διοικητικά Συμβούλια των Εφορειών των Βιβλιοθηκών Ζαγοράς και Μηλεών. Επίσης ευχαριστίες εκφράζουμε σε όλους τους συντελεστές της έκδοσης» υπογραμμίζει η «Μαγνήτων Κιβωτός».

Για όσους ενδιαφέρονται να την αποκτήσουν, η διάθεση της συλλεκτικής έκδοσης – ημερολόγιο 2021 γίνεται στο βιβλιοπωλείο της Ι.Μ.Δ. «Ο Λύχνος» Κ. Καρτάλη 160 και σε άλλα επιλεγμένα βιβλιοπωλεία του Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου