ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σε δάκρυα ξέσπασε ο διασώστης του ΕΚΑΒ πάνω από το σώμα του Βασίλη Αλεξάκη -Η αφήγηση του γιου του συγγραφέα

σε-δάκρυα-ξέσπασε-ο-διασώστης-του-εκαβ-783432

Με καθηλωτικό τρόπο ο γιος του σπουδαίο συγγραφέα Βασίλη Αλεξάκη γράφει για το θάνατο του πατέρα του, όσα έγιναν μετά και ζητά αντί στεφάνων να γίνουν μεταξύ άλλων δωρεές για τους εργαζόμενους στη δημόσια υγεία.

Eφυγε στις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας ο Βασίλης Αλεξάκης και ήδη ο θάνατος του κορυφαίου, πολυβραβευμένου συγγραφέα έχει γίνει διεθνής είδηση. Ενας θάνατος που άγγιξε τους αναγνώστες του με πολλούς τρόπους, με βαθιά προσωπικούς τρόπους, όπως γίνεται προφανές και μέσα από την ανάρτηση που έκανε στο Facebook ο γιος του συγγραφέα Δημήτρης.

Περιγράφει τις τελευταίες στιγμές, τα κλάματα που έβαλε ο διασώστης του ΕΚΑΒ που αναγνώρισε τον συγγραφέα. Εξηγεί ότι η κηδεία θα είναι πολιτική δυστυχώς χωρίς τον κόσμο που επιθυμούσε να είναι εκεί, εξαιτίας της πανδημίας.

Ο γιος του Βασίλη Αλεξάκη, Δημήτρης, ζητά αντί στεφάνων να στηριχθεί το σωματείο των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, το περιοδικό Σχεδία (ο Αλεξάκης είχε στενές σχέσεις με το περιοδικό, μάλιστα είχε γίνει για λίγο πωλητής του, στην πλατεία Κολωνακίου) και στη συλλογική κουζίνα El Chef. Γράφει ο Δημήτρης Αλεξάκης:

Μελάνι, μια πένα και κόλλες χαρτί μαζί στα χέρια του

«Ο πατέρας μου έφυγε χθες από τη ζωή λίγο μετά τις 3 το απόγευμα, ήρεμα, έχοντας δίπλα του την Gultamze, που τον φρόντιζε τους τελευταίους μήνες, και μένα. Η μπαλκονόπορτα ήταν ανοιχτή προς τον κήπο. Ένας από τους δύο διασώστες του ΕΚΑΒ που διαπίστωσαν τον θάνατο έτυχε να είναι και ο ίδιος συγγραφέας. Άρχισε να κλαίει. «Τον αγαπούσα τον κύριο Βασίλη, έχω διαβάσει όλα του τα βιβλία και τον έχω πάει 5 φορές στο Σωτηρία…» Κατάλαβα πως η Φωτεινή είχε φτάσει από τη φωνή της.

Πριν τον πάρουν οι υπάλληλοι του γραφείου τελετών, ψάξαμε με τον Γιώργο τη μικρή αποθήκη, το γραφείο, και αφήσαμε στα χέρια του μια πένα, κάμποσο μελάνι, μερικές κόλλες χαρτί.Η κηδεία του θα είναι πολιτική. Η ταφή θα γίνει τις προσεχείς μέρες στου Ζωγράφου, με ελάχιστους (εξαιτίας των συνθηκών) παρευρισκόμενους.

Aντί στεφάνων, όσες και όσοι το επιθυμούν μπορούν να κάνουν μια δωρεά, συνοδεύοντας την κατάθεσή τους με την ένδειξη «Μνήμη Βασίλη Αλεξάκη», στο συντονιστικό των εργαζομένων δημόσιας υγείας Support Health Workers, στη συλλογική κουζίνα «El Che-f» ή στην εφημερίδα «Η Σχεδία» την οποία είχε διανείμει ο ίδιος στους δρόμους.

Έχουμε 12 Ιανουαρίου, μόλις άρχισε να βρέχει. Στη Γεωργία, λένε πως «ο καιρός κλαίει» — σημαίνει ότι κάποιος καλός άνθρωπος έφυγε, λέει η Gultamze».

Δωρεές αντί Στεφάνων

Συντονιστικό πρωτοβάθμιων σωματείων των νοσοκομείων Αττικής «Support Health Workers» – Δικαιούχος : Ζανέτα Λυσικάτου, Ταμίας συλλόγου εργαζομένων Αγίου Σάββα – Τράπεζα Πειραιώς, IBAN : GR6701713160006316010070171

Συλλογική κουζίνα El Che-f – Δικαιούχος : Δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών – Εθνική Τράπεζα, IBAN: GR19 0110 1630 0000 1634 8043 841

Εφημερίδα «Η Σχεδία» – Δικαιούχος : Διογένης ΜΚΟ, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία – Εθνική Τράπεζα, IBAN: GR63 0110 1460 0000 1462 0666 454 – Eurobank, IBAN: GR80 0260 6300 0000 1020 1010 562

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου