ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ημερολόγιο από «Το Εγγλεζονήσι»

ημερολόγιο-από-το-εγγλεζονήσι-783779

Η συμβολή των δυτικών παραλίων της Μικράς Ασίας στην Επανάσταση του 1821

Ακολουθώντας τα σημάδια των καιρών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας «Το Εγγλεζονήσι» αφιέρωσε το φετινό ημερολόγιο από πηγές ιστορικών βιβλίων για να προβάλει τα άγνωστα αιματηρά γεγονότα, που ακολούθησαν σε βάρος των Μικρασιατών ως αντίποινα από τους Τούρκους και τη συμμετοχή των μικρασιατικών πόλεων των δυτικών παραλίων της Μικράς Ασίας στην Επανάσταση του 1821.

Οι ελληνικές πόλεις από πολύ νωρίς έλαβαν τα μηνύματα για οργάνωση, ακολουθώντας τον ξεσηκωμό του Γένους. Ξένοι περιηγητές και διπλωμάτες περιέγραψαν το πάθος των αγωνιστών των δυτικών παραλίων και τη βοήθεια στον αγώνα της Ανεξαρτησίας. Τα πρόσφεραν όλα, περιουσία, οικογένεια, προσωπική ζωή για τα ιδανικά και τον στόχο τους να αλλάξουν τον τόπο τους. Ξεχώρισαν πριν και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης για θάρρος, ελευθερία, ισότητα και με αξεπέραστη γενναιότητα και τόλμη πέρασαν σε άλλο επίπεδο εκτίμησης και θαυμασμού ως αιώνια σύμβολα.

Ο στόχος ήταν να γίνουν γνωστά όσα δεινά πέρασαν οι πόλεις Κυδωνιές (Αϊβαλί), Σμύρνη, Νέα Εφεσος (Κουσάντασι) από τους Τούρκους και η συμβολή του Μείζονος Ελληνισμού στον μεγάλο ξεσηκωμό.

Για την έρευνα και τα κείμενα εργάστηκε η Βασιλεία Γιασιράνη – Κυρίτση φιλόλογος – συγγραφέας, επίτιμο μέλος του Συλλόγου και για την επιμέλεια η φιλόλογος Ουρανία Σταματιάδου – Κουτσογιάννη, πρόεδρος του Συλλόγου. «Καλή χρονιά και ευλογημένη» εύχεται το Δ.Σ. του Συλλόγου «Το Εγγλεζονήσι».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου