ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιώργος Μπουμπούσης: Τα παραμύθια ενισχύουν τη φαντασία

γιώργος-μπουμπούσης-τα-παραμύθια-ενι-784954

Ο αγαπημένος συγγραφέας μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τον φίλο του τον Αλφι

Συνέντευξη στην ΕΛΕΝΑ ΝΤΑΒΛΑΜΑΝΟΥ, εκπαιδευτικό – συγγραφέα

O αγαπημένος συγγραφέας των παιδιών Γιώργος Μπουμπούσης πριν λίγο καιρό μάς χάρισε ένα υπέροχο βιβλίο με τον τίτλο «Ο φίλος μου ο Αλφι», σε εικονογράφηση Ανδριάνας Ρούσσου, από τις εκδόσεις Σαΐτη. Ο Αλφι είναι σούπερ ήρωας. Δίνει θάρρος και βοηθά σε όλα τον μικρό του φίλο. Οι δυο τους κάνουν τα πάντα μαζί. Ομως, έρχεται η στιγμή που ο Αλφι πρέπει να φύγει. Αραγε ο μικρός του φίλος θα καταφέρει να συνεχίσει τη ζωή του χωρίς εκείνον; Πρόκειται για αισιόδοξη και τρυφερή ιστορία, που βοηθά το παιδί να αναγνωρίσει την υπερδύναμη που κρύβει μέσα του και το κάνει διαφορετικό, αλλά συνάμα μοναδικό υπερήρωα.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο σας βιβλίο για παιδία με τον τίτλο «Ο φίλος μου ο Αλφι» από τις εκδόσεις Σαΐτη. Μιλήστε μας για την ιστορία.

«O φίλος μου ο Αλφι» μας διηγείται την ιστορία ενός μικρού αγοριού, που κάνει τα πάντα με τον κολλητό φίλο του, τον Αλφι. Παρακολουθούμε σύντομα περιστατικά της καθημερινότητας του ήρωά μας, σε κάθε στιγμή της δίπλα βρίσκεται ο Αλφι. Η παρουσία του Αλφι λειτουργεί ενθαρρυντικά για τον μικρό μας φίλο, του δίνει χαρά, θάρρος, αισιοδοξία… Μέχρι που ο Αλφι αναγκάζεται να εγκαταλείψει τον φίλο του. Κι εκεί, αποκαλύπτεται στον αναγνώστη μια σημαντική πληροφορία, που έχει σχέση με τον μικρό μας ήρωα.

Διαβάζοντας την ιστορία, αναρωτιέται κανείς αν ο Αλφι είναι φανταστικός φίλος ή «προσωποποιημένη» η εσωτερική δύναμη, που κρύβει ο καθένας από εμάς μέσα του. Ποιος είναι τελικά ο Αλφι;

Τι όμορφο το σχόλιό σας! Ακριβώς αυτό που αναφέρατε είναι ο Αλφι, η κρυφή δύναμη που κρύβει μέσα του ο καθένας μας προσωποποιημένη σε έναν φανταστικό φίλο σούπερ ήρωα. Επειδή το μικρό παιδί λειτουργεί με το συγκεκριμένο, έχει ανάγκη πολλές φορές με τη δύναμη της φαντασίας να προσωποποιήσει τα αφηρημένα συναισθήματά του. Μπορεί έτσι να τα καταλάβει καλύτερα, να τα επεξεργαστεί, να τα ζήσει εντονότερα. Η χαρά, η αισιοδοξία, η αυτοπεποίθηση κ.τ.λ. προβάλλονται από το μικρό παιδί σε έναν φανταστικό φίλο και στην ουσία γυρνάνε πάλι πίσω σε αυτό, τροφοδοτώντας το με δύναμη.

«Ο φίλος μου ο Αλφι είναι σούπερ ήρωας» αναφέρει ο μικρός ήρωας της ιστορίας σας. Ποιος ήταν ο δικός σας σούπερ ήρωας, όταν ήσασταν παιδί;

Νομίζω ο Νιλς Χόλγκερσον, από το ομώνυμο βιβλίο της Σέλμα Λάγκερλεφ. Με θυμάμαι να το διαβάζω ξανά και ξανά. Θαύμαζα πώς ο πιτσιρικάς αυτός έφυγε από την οικογένειά του, έζησε απίστευτες περιπέτειες με κοπάδι αγριόχηνες και επέστρεψε πίσω στους γονείς του καλύτερο παιδί.

Το τέλος της ιστορίας απρόσμενο, τρυφερό, συγκινητικό. Ποια τα μηνύματα, που κρύβονται στις σελίδες του βιβλίου σας;

Το βασικό μήνυμα είναι πως όλα τα παιδιά μοιράζονται κοινές ανάγκες, κοινές επιθυμίες. Μέχρι να αποκαλυφθεί το μυστικό του ήρωά μας, ο μικρός αναγνώστης παρακολουθεί ανυποψίαστος την ιστορία ενός παιδιού και του φανταστικού φίλου του, να κάνουν πράγματα που κι εκείνο κάνει ή θα ήθελε να κάνει με τους δικούς του φίλους. Μόνο στο τέλος, η αποκάλυψη της κατάστασης του ήρωα φέρνει αντιμέτωπο τον αναγνώστη με μια σημαντική συνειδητοποίηση, διαφορά στο σώμα δεν σημαίνει διαφορά στα πράγματα που κάνουν χαρούμενα τα παιδιά σε όλον τον κόσμο. Ταυτόχρονα στις σελίδες του βιβλίου ερχόμαστε σε επαφή με την αξία της φιλίας, της αγάπης για τα ζώα, της σημαντικότητας του ομαδικού παιχνιδιού, τη χαρά της δημιουργίας και του αθλητισμού… Ολα τα παραπάνω συνθέτουν το παζλ μιας ισορροπημένης παιδικής ηλικίας.

Από πού αντλούσατε δύναμη, όταν ήσασταν παιδί και από πού τώρα ως ενήλικος;

Σίγουρα από τον Θεό. Ο παππούς μου, ένας απλός ιερέας σε παραθαλάσσιο χωριό της Κορινθίας, μας βοήθησε να βιώσουμε την εικόνα ενός Θεού στοργικού, που νοιάζεται, μας ακούει, δεν τιμωρεί, δεν εκφοβίζει και μπορούμε να ανατρέχουμε σε Εκείνον με σιγουριά κι ελπίδα. Υστερα τα βιβλία και οι μουσικές. Με τροφοδοτούν θετικά. Και τέλος, οι ιδιαίτεροι άνθρωποι γύρω μου, από τη γιαγιά που αντιμετωπίζει τον πόνο μιας απώλειας με γενναιοψυχία, μέχρι τον γιατρό που γυρνά τον κόσμο για να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε αρρώστους. Ολα όσα σας ανέφερα ήταν και συνεχίζουν να είναι πηγές δύναμης για εμένα.

Μιλήστε μας για το συγγραφικό σας έργο. Εχετε κάποιο βιβλίο σας, που το αγαπάτε περισσότερο από τα άλλα; Και αν ναι, γιατί;

Γράφω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Το εκδοτικό κομμάτι όμως μπήκε στη ζωή μου απρόσμενα, την τελευταία δεκαετία. Χαίρομαι πολύ γι’ αυτό. Τα βιβλία μου τα αγαπώ και τα νοιάζομαι το ίδιο. Οπότε δεν «αγαπώ» κάποιο περισσότερο, αλλά, αν θέλετε, «ξεχωρίζω» τρία, την ΑΓΑΠΗ ΤΗΣ ΜΥΡΜΗΓΚΙΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΖΙΤΖΙΚΑ, που είναι το πρώτο και στην ουσία μου άνοιξε τον δρόμο στο υπέροχο εκδοτικό ταξίδι, την ΤΑΞΗ ΠΟΥ ΝΙΚΗΣΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, που είναι αφιερωμένο στους γονείς μου και το ΠΑΠΠΟΥΣ ΓΙΑ ΥΙΟΘΕΣΙΑ, μια ιστορία για τον αγαπημένο μου Αγιο Πορφύριο.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα οφέλη της ανάγνωσης παραμυθιών για τα παιδιά;

Θα μπορούσα να σας μιλώ ώρες. Επιγραμματικά θα σας έλεγα ότι τα παραμύθια έχουν πολλαπλά οφέλη στην ενίσχυση της φαντασίας και της δημιουργικής σκέψης, στην κοινωνικοποίηση, στη μίμηση συμπεριφορών και καλών πρακτικών αντιμετώπισης προβλημάτων, στην ανάπτυξη του προφορικού λόγου και τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου, στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας και του συναισθηματικού εγγραμματισμού, στην εκτόνωση αναπτυξιακών κρίσεων, στην ψηλάφηση δύσκολων θεμάτων για τα παιδιά (πένθος, κακοποίηση κ.τ.λ.) και πολλά άλλα ακόμη.

Παιδαγωγική και ψυχολογία οι δύο επιστήμες που υπηρετείτε. Πόσο σας έχουν βοηθήσει οι σπουδές στην ψυχολογία, ώστε να εμβαθύνετε στις παιδικές ψυχές;

Θα έλεγα ότι με έχουν βοηθήσει να κατανοώ καλύτερα τον χαρακτήρα των παιδιών, να δείχνω μεγάλη υπομονή σε θέματα δυσκολιών μάθησης και διασπαστικής συμπεριφοράς, να βλέπω πίσω από αυτό που κάποιες φορές φαίνεται και να έχω στη φαρέτρα μου πολλούς τρόπους προσέγγισης ενός παιδιού, όταν ο ένας δεν πετυχαίνει, να δοκιμάζω κάποιον άλλον.

Η γραφή απαιτεί πειθαρχία ή λειτουργεί αυτόματα;

Νομίζω και τα δύο. Καμιά φορά χρειάζεται να πειθαρχήσεις και να μην περιμένεις να λειτουργήσει αυτόματα. Η ζωή μας κινείται μεταξύ τόσων πολλών ρόλων καθημερινά, ώστε είναι απαραίτητο κάποιες φορές να καθίσεις να γράψεις, να της δώσεις χώρο και χρόνο μέσα στην καθημερινότητά σου.

Υπάρχει κάποια ιστορία στο συρτάρι σας, που περιμένει ανυπόμονα να βρεθεί σε παιδικές αγκαλιές;

Ναι, ήδη υπάρχουν κάποιες ιστορίες και, όπως το λέτε, ανυπομονούν να γίνουν βιβλίο και να χωθούν σε τρυφερές παιδικές αγκαλιές.

Μια ευχή για τη νέα χρονιά!

Να είναι το 2021 ατελείωτα κομματάκια όμορφων στιγμών, που θα συνθέσουν στο τέλος το παζλ της προσωπικής μας ΕΥΤΥΧΙΑΣ.

Σας ευχαριστώ για την όμορφη συζήτησή μας!

Σας ευχαριστώ θερμά και σας εύχομαι καλή χρονιά και πάντα επιτυχίες!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου