ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πλούσιος ο απολογισμός του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» για το 2020 παρά την πανδημία

πλούσιος-ο-απολογισμός-του-δικτύου-π-786918

Με πρωτοποριακές δράσεις ανάδειξης του Ελληνικού Πολιτισμού – Στις κορυφαίες Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών της Ευρώπης το Δίκτυο

Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», που είναι ένας πολυβραβευμένος δευτεροβάθμιος Οργανισμός Πολιτισμού και Περιβάλλοντος με έδρα την πόλη της Ελασσόνας, πάρα την πανδημία που μαστίζει τη χώρα και τον κόσμο, συνέχισε με πάρα πολλές δυσκολίες το έργο του και υλοποίησε, με τη χρήση, κυρίως, των νέων τεχνολογιών, πολλές από τις προγραμματισμένες για το 2020 δράσεις του, τηρώντας, όπου χρειάστηκαν, όλα τα μέτρα που προέβλεπε ο ΕΟΔΥ, ενώ πολλές από αυτές αναγκάστηκε να τις αναβάλλει για το 2021, όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν.

Συγκεκριμένα:

  1. Πανελλήνια διάκριση για τη δημιουργία της Ελλάδας του Μέλλοντος

Μια σημαντικότατη διάκριση και πανελλήνια αναγνώριση κατέκτησε το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», μέσω του θεσμού BRAVO Sustainability Dialogue & Awards 2019, που με ιδιαίτερη επιτυχία διοργανώνει στην Ελλάδα το Quality Net Foundation και προέκυψε μέσα από μια πρωτοποριακή διαδικασία κοινωνικού διαλόγου, σε πανελλήνιο επίπεδο και αξιολόγηση, από πολυμελή Επιτροπή Αξιολόγησης, αλλά και δεκάδες χιλιάδες Ενεργούς Πολίτες, οι οποίοι έκριναν με την ψήφο τους, τις πρωτοβουλίες και δράσεις του Δικτύου, ως πρωτοποριακές και οι οποίες συμβάλλουν στη Δημιουργία της Ελλάδας του Μέλλοντος, αλλά και Έξυπνων και Βιώσιμων Πόλεων.

  1. Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας των Μνημείων και Τοποθεσιών

Ένα πανελλήνιο πρωτότυπο κάλεσμα αναβίωσης της ιστορικής μνήμης με πρωταγωνιστές τα παιδιά, με τίτλο: «Μνημοσύνη: Από τις Μνήμες των Γονιών μας, στα μάτια των Παιδιών μας».

Μια εξαιρετική, σημαντική και μοναδική, πανελλήνιας εμβέλειας, πρωτοβουλία ανέλαβαν η Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και ο 2/Βάθμιος Φορέας Πολιτισμού και Επιστημών Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» από την Ελλάδα, μέσα στην τεράστια κρίση του κορονοϊού και της αναγκαστικής κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ παράλληλα τίμησαν την παγκόσμια ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών (18/4/2020), καθώς επίσης και την Παγκόσμια Ημέρα για τα Μουσεία (18/5/2020).

  1. Διεθνές Διαδικτυακό Σεμινάριο για την Πολιτιστική Κληρονομιά στα πλαίσια της Μέρας της Ευρώπης, το Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης 2020, το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» συμμετείχε το Σάββατο 9 Μαΐου 2020 και ώρα 14.00-16.00, στο διαδικτυακό σεμινάριο (WEBINAR) με τίτλο:

«Η Πολιτιστική Κληρονομιά είναι περισσότερο από τη μνήμη του παρελθόντος. Είναι το κλειδί προς το Μέλλον μας» (Our Cultural Heritage is More Than The Memory of our Past. It is the key to our Future!”), που διοργάνωσαν οι φορείς Heritage Malta και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

  1. 7ο Βαλκανικό Συμπόσιο Αρχαιομετρίας

Κάτω από την Ακρόπολη των Αθηνών και με κάθε λαμπρότητα, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της πανδημίας, ολοκληρώθηκε με κάθε επιτυχία, στην Αθήνα, μέσω διαδικτύου, το 7ο Βαλκανικό Συμπόσιο Αρχαιομετρίας – 7th BSA, με επίσημη γλώσσα τα Αγγλικά, που ανατέθηκε, φέτος, στην Ελλάδα και διοργανώνεται, κάθε δύο χρόνια, σε διαφορετική χώρα των Βαλκανίων, συγκεντρώνοντας την προσοχή διακεκριμένων επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, από όλη τη Βαλκανική χερσόνησο και τον Εύξεινο Πόντο και εξελίχθηκε κατά το χρονικό διάστημα 22-25 Σεπτεμβρίου 2020, στην Αθήνα.

Το Συμπόσιο υποστηρίχτηκε και τελούσε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, την Ελληνική Αρχαιομετρική Εταιρεία –και τον Δευτεροβάθμιο Φορέα Πολιτισμού και Επιστημών Δίκτυο «Περραιβία» ενώ πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Παν/μιου Δυτικής Αττικής.

  1. 8ο παγκόσμιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το 8ο Ευρω-Μεσογειακό Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Κύπρο, μέσω Internet.Διασύνδεση της Κύπρου με ογδόντα χώρες του κόσμου.

Την απόλυτη ικανοποίησή του εξέφρασε το ΤΕΠΑΚ και το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ».

Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», στα πλαίσια του συμφώνου συνεργασίας του με το ΤΕΠΑΚ, ήταν συνδιοργανωτής στο 8ο Διεθνές Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς –EuroMed 2020 (8th International Conference on Digital Cultural Heritage), που διοργάνωσε στην Κύπρο, με μεγάλη επιτυχία, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) – Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Διευθυντής Dr Μαρίνος Ιωαννίδης) και που φέτος, λόγω της πανδημίας, σε παγκόσμιο επίπεδο, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από 2 έως και 5 Νοεμβρίου 2020, με δωρεάν εγγραφή και συμμετοχή (Free of Charge) και με επίσημη γλώσσα του Συνεδρίου την Αγγλική.

  1. 9ο Ιστορικό Ράλλυ Ολύμπου (10-11 Οκτ 2020)

Όλα ήταν μαγικά στο περίφημο Ιστορικό Ράλλυ Ολύμπου (The Historic Rally of Olympian Gods), σημειώνοντας ρεκόρ συμμετοχών, που επέστρεψε ,μετά από πολλά χρόνια, στην πόλη που το «γέννησε» το έτος 2011, με πρωτοβουλία του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», στην όμορφη πόλη της Ελασσόνας, στους πρόποδες του Ολύμπου, σε στενή συνεργασία με τη νέα δημοτική Αρχή Ελασσόνας (Δήμαρχος κ. Νίκος Γάτσας), σε μια διοργάνωση υψηλών προδιαγραφών, που έκλεψε τις καρδιές όλων και σημείωσε νέο ρεκόρ συμμετοχών. Συνδιοργανωτές:ΛΕΚΑΜ, Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ’, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμος Λαρισαίων, Δήμος Ελασσόνας, ΣΚΑΛ, ΛΕΚΟΒ.

  1. Διαδικτυακή Hμερίδα διάσωσης και ανάδειξης της Μεσαιωνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στη νησιωτική περιοχή του Αιγαίου και της Κύπρου

Το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», στα πλαίσια υλοποίησης του συμφώνου συνεργασίας του με το ΤΕΠΑΚ, συμμετείχε σε διαδικτυακή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2020 από τις 10:00 έως τις 15:30 με θέμα «Διάσωση και Ανάδειξη της Μεσαιωνικής πολιτιστικής κληρονομιάς στη νησιωτική περιοχή του Αιγαίου και της Κύπρου» και διοργανώθηκε από την Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου στο πλαίσιο του έργου «DigiArc Ψηφιακό Τόξο Πολιτισμού Ελλάδος-Κύπρου Interreg», το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα συνεργασίας Interreg VA Greece – Cyprus Program “2014 – 2020”.

  1. Έκδοση Πρακτικών 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2019

Μια ακόμα προσπάθεια που αφορά τον Ελληνικό Πολιτισμό στο σύνολό του (άϋλο και υλικό), ολοκληρώθηκε, με την έκδοση των Πρακτικών του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς-EuroMed 2019, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο 2019 από το Τεχνολογικό Παν/μιο Κύπρου, το Παν/μιο Δυτικής Αττικής και το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ». Τα Πρακτικά περιέχουν τη συμπυκνωμένη επιστημονική έρευνα και γνώση εκατοντάδων Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων και αφορά την καταγραφή, τη μελέτη, τη συντήρηση, την ψηφιοποίηση, τη διάσωση, την προστασία και την ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου, αλλά κυρίως του Ελληνικού Πολιτισμού και θεωρείται, απ’ όλους, ως ο υπέρτατος ακρογωνιαίος λίθος για την πορεία του Ελληνισμού προς το Μέλλον.( Αριθμός ISBN 978-618-85119-0-3) (www.euromed-dch.eu)

  1. Πραγματοποίηση συναυλίας συμπαράστασης στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου

Με Χριστουγεννιάτικες μουσικές «πλημμύρισε» το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου Μια εξαιρετική μουσική εκδήλωση για τη στήριξη των εργαζόμενων και των ασθενών του «Αχιλλοπούλειου».

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τη Δευτέρα 21/12/2020, στις 11 το πρωί, τους εργαζόμενους και τους νοσηλευόμενους, στο «Αχιλλοπούλειο» Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, αφού «πλημμύρισε» με χριστουγεννιάτικες μελωδίες, που έδωσαν μια ανάσα ελπίδας, σε μια δύσκολη περίοδο και έστειλαν μηνύματα κοινωνικής αλληλεγγύης και συμπαράστασης. Μηνύματα: Ανάδειξη της τεράστιας συμβολής των δημόσιων δομών υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, προμήθεια εξοπλισμού και μέσων και προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία.

Έτσι, σε ένα ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα και με πολλά κοινωνικά μηνύματα, πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση στον αύλειο χώρο του “Αχιλλοπούλειου” Νοσοκομείου Βόλου, προς τιμήν όλων των εργαζομένων , αλλά κυρίως προς τιμήν όλων εκείνων που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο χτυπημένοι από τη μάστιγα του κορονοϊού και δίνουν τη μεγάλη μάχη της ζωής τους.

  1. Συμμετοχή στο ΔΣ του ΦΔΕΔ Ολύμπου και ΑΕΝΟΛ και στην Επιτροπή Παρακολούθησης ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020

Παρά τα επιδημιολογικά δεδομένα το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» συμμετείχε σε όλες τις συνεδριάσεις του ΦΔΕΔ Ολύμπου, που γίνονται κάθε μήνα στο Λιτόχωρο, συμβάλλοντας στην εύρυθμη λειτουργία του Φορέα και στην υλοποίηση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ συμμετέχει στην ΕΠ του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020.

  1. Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» πλήρες Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Europa Nostra

Μία ακόμα σημαντική διάκριση κατέκτησε το Δίκτυο «Περραιβία», αφού έγινε δεκτό και εντάχθηκε, ως πλήρες Μέλος στην Europa Nostra (λατινικά: Η Ευρώπη μας), που είναι ο πιο έγκυρος πανευρωπαϊκός Οργανισμός, με αντικείμενο την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου.

Κατά συνέπεια το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» εκπροσωπεί την Ελλάδα, σε ένα όργανο δημιουργίας της μελλοντικής πολιτικής της Ευρώπης, σε καίρια θέματα ,που επηρεάζουν όχι μόνο τους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά και όλο τον πλανήτη.

Επίσης, το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ανήκει στο μητρώο των πολιτιστικών φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (Αρ. Μητρ. 4122).

Αναβολή πολλών εκδηλώσεων για το 2021

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στη Ελλάδα, το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ανέβαλε για το μέλλον τις εξής εκδηλώσεις:

  1. Αναβολή για το 2021 δύο (2) συναυλιών σε Λάρισα και Βόλο, που είχαν προγραμματιστεί σε συνεργασία με τον Μουσικό Όμιλο Λάρισας «Τα Επτάνησα»
  2. Αναβολή για το 2021 τριών (3) προγραμματισμένων συναυλιών Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη στήριξη ευπαθών ομάδων, σε Βόλο, Λάρισα και Καρδίτσα, σε συνεργασία με το ΓΕΝ και τη Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού
  3. Αναβολή για το 2021 εκδήλωσης για την παρουσίαση του έργου Θεσσαλών δημιουργών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Λαρισαίων και τον Σύλλογο Πυθιωτών Λάρισας
  4. Αναβολή για το 2021 του 12ου Ανταμώματος Απόδημων Θεσσαλών, που ήταν προγραμματισμένο για τον Αύγουστο 2020 στην Ελασσόνα (Διοργανωτής η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Θεσσαλών «Ο Ασκληπιός»).
  5. Αναβολή υλοποίησης για το 2021, σε όλη την Ελλάδα, εξειδικευμένων σεμιναρίων για τις Μη καταστροφικές μεθόδους στη συντήρηση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
  6. Αναβολή για το 2021 Στρογγυλής Τράπεζας μεταξύ Ελλάδας –Κύπρου για την προώθηση της διακρατικής συνεργασίας σε θέματα Ψηφιοποίησης και ανάδειξης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα, το ΤΕΠΑΚ και το ΠΑΔΑ.

Όλες οι λεπτομέρειες των δράσεων του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» για το 2020 στην επίσημη ιστοσελίδα του www.perrevia.net.gr.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου