ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ψηφιακό αφιέρωμα στην ιστορία από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας

ψηφιακό-αφιέρωμα-στην-ιστορία-από-τα-γ-808537

Με πρωτοβουλία των Γενικών Αρχείων του Κράτους Μαγνησίας αναδεικνύονται σημαντικά κεφάλαια

Νέο αφιέρωμα για την ενσωμάτωση στο ελεύθερο ελληνικό κράτος της Θεσσαλίας και της Αρτας το 1881 ετοίμασαν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, συνεχίζοντας τα ψηφιακά αφιερώματα για την τοπική ιστορία.

Η 2 Νοεμβρίου 1881, ημέρα της εισόδου στον Βόλο του ελληνικού στρατού υπό τον στρατηγό Σκαρλάτο Σούτσο, είναι ημερομηνία ορόσημο για την νεοϊδρυόμενη τότε πόλη του Βόλου και την εξέλιξή της στον ελεύθερο πλέον βίο της. Στην ημέρα είναι επίσης αφιερωμένη κεντρική οδός της πόλης, που ενώνει τον Βόλο με τη Νέα Ιωνία.

«Για πρώτη φορά τα ΓΑΚ Μαγνησίας συμμετείχαμε στον εορτασμό της επετείου το 2011 – 2012, όταν με τον Δήμο Βόλου επί δημάρχου Πάνου Σκοτινιώτη και την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος συνδιοργανώσαμε ημερίδα και έκθεση αρχειακού υλικού στο Κέντρο Τέχνης Giorgio de Chirico του Δήμου Βόλου και στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην Αθήνα αξιοποιώντας τη σπάνια συλλογή του καθηγητή Δημήτρη Τσούμα με θέμα «130 χρόνια από την απελευθέρωση Θεσσαλίας – Αρτας (1881 – 2011). Σάτιρα και Πολιτική». Η συλλογή συνοδευόμενη από σχετικά με το θέμα κείμενα εκδόθηκε το 2012 από τον Δήμο Βόλου σε πολυτελή έκδοση με ομώνυμο τίτλο.

Το επόμενο αφιέρωμά μας ήταν το 2018 συνδυάζοντάς το με την άλλη σημαντική για την Τοπική Ιστορία επέτειο, την απελευθέρωση από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής, στις 19 Οκτωβρίου 1944, με θέμα «Ο Βόλος δύο φορές ελεύθερος», που περιλάμβανε έκθεση αρχειακού υλικού και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τα οποία υλοποιήθηκαν στο αναγνωστήριό μας και είχαν υψηλή επισκεψιμότητα από το κοινό και την εκπαιδευτική κοινότητα.

Το ψηφιακό μας αφιέρωμα, που ετοιμάσαμε με τις ακαταπόνητες συναδέλφους Αγγελική Νικολάου και Αλκηστη Σανιδά, ελπίζουμε ότι θα αναθερμάνει το ενδιαφέρον για τη μισοξεχασμένη επέτειο. Στόχος μας δεν είναι να εξαντλήσουμε το θέμα, αλλά να δώσουμε αφορμές για συζήτηση και αναστοχασμό μετά από 140 χρόνια ελεύθερου βίου για την περιοχή μας», υπογραμμίζει η προϊσταμένη των ΓΑΚ Αννίτα Πρασσά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου