ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Απαγγέλλουν ποίηση από το… τηλέφωνο

απαγγέλλουν-ποίηση-από-το-τηλέφωνο-808997

Γνωστοί ηθοποιοί κρατούν συντροφιά στο κοινό διαβάζοντας ποιήματα με πρωτότυπο τρόπο

«Η ποίηση μπορεί να θεραπεύσει τα πάντα». Με την άποψη του Πορτογάλου ποιητή και συγγραφέα Fernando Pessoa συντάσσεται απόλυτα η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Γι’ αυτό και προσφέρει στο κοινό, μέσω τηλεφώνου, τις «Ποιητικές Συνομιλίες», το πρωτοποριακό πρόγραμμα του Théâtre de la Ville, που συνιστά τηλεφωνική τελετουργία που μεταφέρει σε ένα ποιητικό σύμπαν.

Πρόκειται για πρόγραμμα που πραγματοποιείται σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς από όλο τον κόσμο και αποδεικνύει ότι η τέχνη δημιουργεί ευαίσθητους και ποιητικούς δεσμούς. Η Στέγη πήρε ήδη τη σκυτάλη καθώς από την 1η Δεκεμβρίου καταξιωμένοι ηθοποιοί καλούν για πρωτότυπη συνομιλία. Μια απλή ιδέα μεταμορφώνεται σε μια καταπραϋντική τελετουργία. Ο ακροατής κλείνει ραντεβού, ο ηθοποιός τον καλεί και συνομιλεί μαζί του επί 20 λεπτά, του απαγγέλλει ένα ποίημα που εμπνεύστηκε από τη συνομιλία και στο τέλος του προτείνει μια ποιητική «συνταγή» ειδικά γι’ αυτόν.

Σε έναν κόσμο αποδυναμωμένο από την πανδημία, τώρα που τα σύνορα κλείνουν και οι κοινότητες αποξενώνονται, αυτές οι «συνεδρίες» αποκαθιστούν μια μορφή διαλόγου μεταξύ χωρών, καλλιτεχνών και κοινού και δημιουργούν νέους δεσμούς. Μέσω της ποίησης, τίθενται τα θεμέλια ενός νέου ουμανισμού, με την υποστήριξη οραματιστών-φορέων από όλη την υφήλιο.

Μέσα στο σπίτι, έξω από τη ρουτίνα που έχουμε μάθει τόσα χρόνια, η ποίηση μας δείχνει τον τρόπο να ζούμε, να απολαμβάνουμε, να αισθανόμαστε, να επιβιώνουμε. Από στόμα σε στόμα, σε έναν κόσμο αποδυναμωμένο από την πανδημία, ανάμεσα σε μικρές παρέες.

Οι «Ποιητικές Συνομιλίες» είναι δωρεάν και ανοιχτές σε όλους στη διαδικτυακή πλατφόρμα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου