ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πανευρωπαϊκή πολιτιστική αναγνώριση του Δικτύου «Περραιβία»

πανευρωπαϊκή-πολιτιστική-αναγνώριση-810096

Το Δίκτυο «Περραιβία» πλήρες μέλος του κορυφαίου Ευρωπαϊκού Δικτύου Europa Nostra

Μία ακόμα σημαντική διάκριση κατέκτησε το Δίκτυο «Περραιβία», καθώς έγινε δεκτό και εντάχθηκε ως πλήρες μέλος στην Europa Nostra, που είναι ο πιο έγκυρος πανευρωπαϊκός οργανισμός, με αντικείμενο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για τον λόγο αυτό την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους εξέφρασαν τόσο ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Σκριάπας, όσο και οι δύο αντιπρόεδροι ΔΣ Θωμάς Αστερίου και Κωνσταντίνος Φουρκιώτης, δηλώνοντας ότι η πανευρωπαϊκή αναγνώριση είναι τιμητική για το Δίκτυο «Περραιβία» και αποτέλεσμα συστηματικής συλλογικής δουλειάς απ’ όλο το ΔΣ, τα τελευταία χρόνια, σε πολύ υψηλό επίπεδο. Παράλληλα αποτελεί μια ακόμα ευκαιρία για το Δίκτυο να συνεργαστεί με άλλους φορείς από όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, έτσι ώστε να δημιουργηθεί, για τις επόμενες γενιές, νέος κόσμος της ειρήνης, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης και δίκαιης και δημοκρατικής Ευρώπης, όχι των αριθμών, αλλά των πολιτών.

Σημειώνεται ότι η Europa Nostra εκπροσωπεί οργανώσεις πολιτών από όλη την Ευρώπη, που εργάζονται για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της και αποτελεί τη φωνή του κινήματος σε συναφείς διεθνείς οργανισμούς, κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης και την UNESCO, ενώ αναγνωρίζεται ως μη κυβερνητικός εταίρος.

Το όραμα της Europa Nostra είναι να θέσει τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά στον πυρήνα του ευρωπαϊκού σχεδίου, για λογαριασμό των μελών της, ως το μεγαλύτερο αντιπροσωπευτικό κίνημα της κοινωνίας των πολιτών στην Ευρώπη προς όφελος όλων των Ευρωπαίων.

Το Δίκτυο «Περραιβία» είναι τακτικό μέλος, από τον Σεπτέμβριο 2020, του σπουδαιότερου πανευρωπαϊκού Δικτύου Φορέων, που συμβάλλει στη δημιουργία, αλλά και την υλοποίηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για τον πολιτισμό και το περιβάλλον, τη Europa Nostra, ανήκει στο μητρώο των πολιτιστικών φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (Αρ. Μητρ. 4122), στο Πανελλήνιο Παρατηρητήριο της Κοινωνίας των Πολιτών κ.ά.

Σημαντικές διακρίσεις

Σημαντικότατη διάκριση και πανελλήνια αναγνώριση κατέκτησε το Δίκτυο «Περραιβία» , μέσω του θεσμού BRAVO Sustainability Dialogue and Awards 2019, που με ιδιαίτερη επιτυχία διοργανώνει στην Ελλάδα το Quality Net Foundation και προέκυψε με πρωτοποριακή διαδικασία κοινωνικού διαλόγου, σε πανελλήνιο επίπεδο και αξιολόγηση, από πολυμελή επιτροπή αξιολόγησης, αλλά και δεκάδες χιλιάδες ενεργούς πολίτες, οι οποίοι έκριναν με την ψήφο τους τις πρωτοβουλίες και δράσεις του Δικτύου ως πρωτοποριακές, οι οποίες συμβάλλουν στη δημιουργία της Ελλάδας του μέλλοντος, αλλά και έξυπνων και βιώσιμων πόλεων.

Το Δίκτυο «Περραιβία» με τις δράσεις συμβάλλει τα μέγιστα στην πολιτιστική πρόοδο και στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης συνεργάζεται με το Τεχνολογικό Παν/μιο Κύπρου στη διοργάνωση, κάθε δύο χρόνια, των παγκόσμιων συνεδρίων ψηφιοποίησης EuroMed , προωθεί τη διακρατική συνεργασία Ελλάδας Κύπρου στον πολιτισμό, διοργανώνει, σε όλη την Ελλάδα, εξειδικευμένα σεμινάρια για τις μη καταστροφικές μεθόδους συντήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς , αλλά και πρόσφατα το 7ο Βαλκανικό Συμπόσιο Αρχαιομετρίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ενώ, παράλληλα, εστιάζει ιδιαίτερα στην επίτευξη των 17 παγκόσμιων στόχων της ανθρωπότητας, σε συνεργασία με εταίρους απ’ όλο τον κόσμο.

Το Δίκτυο «Περραιβία» θεωρείται ως πρότυπο καλής πρακτικής και κοινωνικής προσφοράς στον χώρο των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι αξιόπιστος εταίρος σε υπουργεία, πανεπιστήμια, ινστιτούτα και ερευνητικά εργαστήρια, ενώ χαίρει της εκτίμησης και του σεβασμού σε όλη την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, όπου και καλείται να παρουσιάσει τις δράσεις και πρωτοβουλίες του (www.perrevia.net.gr).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου