ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ράνια Μπουμπουρή: Ενα λογοτεχνικό βιβλίο μπορεί να καταφέρει πολλά

ράνια-μπουμπουρή-ενα-λογοτεχνικό-βιβ-811809

Η αγαπημένη συγγραφέας ξεφυλλίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ «Το άτακτο βιβλίο των καλών τρόπων»

Από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί το παιδικό βιβλίο της αγαπημένης συγγραφέως Ράνιας Μπουμπουρή, με τον τίτλο «Το άτακτο βιβλίο των καλών τρόπων», σε εικονογράφηση της Χρύσας Σπυρίδωνος. Πρόκειται για συλλογή, που περιλαμβάνει 5 παραμύθια και 5 ποιήματα, που θα δείξουν στα παιδιά πώς οι καλοί τρόποι μάς ομορφαίνουν τη ζωή. Συνοδοιπόροι μας στο παραμυθένιο ταξίδι είναι τρεις νεράιδες ευγενείς και ο μάγος Αγενής, ένας καλόψυχος, μα νευρικός και φωνακλάς παπουτσής, ο ψευτάκος ρινόκερος με το όνομα Ρινόκιο, οι εφτά νάνοι με την αγαπημένη τους Χιονάτη και το χωριό όπου δε χωρούσε η λέξη «χώρια». Διαβάζοντας το βιβλίο, οι μικροί αναγνώστες μπορούν να κατανοήσουν πόσο αλληλένδετες είναι οι έννοιες της ατομικής ευτυχίας με την αρμονική συνύπαρξη με τους άλλους και τη φύση. Στον κυριακάτικο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η όμορφη συζήτησή μας με τη συγγραφέα.

Συνέντευξη στην ΕΛΕΝΑ ΝΤΑΒΛΑΜΑΝΟΥ, εκπαιδευτικό – συγγραφέα

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο σας βιβλίο για παιδιά με τον τίτλο «Το άτακτο βιβλίο των καλών τρόπων», από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Μιλήστε μας για το περιεχόμενό του.

Είναι μια συλλογή με 5 παραμύθια και 5 ποιήματα, που ευελπιστούμε ότι θα δείξουν στα παιδιά πώς οι καλοί τρόποι μάς ομορφαίνουν τη ζωή. Πρωταγωνιστές στο παραμυθένιο αυτό ταξίδι είναι τρεις νεράιδες ευγενείς και ο μάγος Αγενής, ένας καλόψυχος, μα νευρικός και φωνακλάς παπουτσής, μια καμήλα που θυμώνει με το παραμικρό, ο ψευτάκος ρινόκερος με το όνομα Ρινόκιο, οι εφτά νάνοι με την αγαπημένη τους Χιονάτη και το χωριό, όπου δε χωρούσε η λέξη «χώρια». Την εικονογράφηση υπογράφει η εξαιρετικά ταλαντούχα Χρύσα Σπυρίδωνος.

Ποια ήταν αφορμή για να εμπνευστείτε το βιβλίο;

Αφορμή ήταν η διάχυτη αγένεια, που υπάρχει στην κοινωνία μας και που οι περισσότεροι τη διαπιστώνουμε, δυστυχώς, σε καθημερινή βάση. Επίσης, η συχνά απαράδεκτη συμπεριφορά μας απέναντι στον δημόσιο χώρο και τη φύση.

Ποια είναι τα μηνύματα, που μπορεί να βρει ο μικρός αναγνώστης στις υπέροχες ιστορίες σας;

Μηνύματα θεωρώ ότι υπάρχουν πολλά, τόσο στις ιστορίες, όσο και στα ποιήματα και ο στόχος, μέσα από αυτά, είναι να καταλάβουν τα παιδιά, αλλά και να το εμπεδώσουμε όλοι μας, πόσο αλληλένδετες είναι οι έννοιες της ατομικής μας ευτυχίας με την αρμονική μας συνύπαρξη με τους άλλους και τη φύση.

Πρόκειται, λοιπόν, για συλλογή, που περιλαμβάνει 5 παραμύθια και 5 ποιήματα, που θα δείξουν στα παιδιά πώς οι καλοί τρόποι μάς ομορφαίνουν τη ζωή. Μήπως, τελικά, το βιβλίο σας δεν απευθύνεται μόνο σε μικρούς αναγνώστες;

Κοιτάξτε, θεωρώ ότι και σε πολλούς από εμάς τους ενήλικες υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στο θέμα της ευγένειας. Εάν διαβάζοντας το βιβλίο στα παιδιά επηρεαστούν και κάποιοι ενήλικες θετικά, θα είναι πραγματικά μεγάλη μου χαρά.

Το βιβλίο σας θεωρώ πως αποτελεί χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των γονιών, αλλά και των εκπαιδευτικών, προκειμένου να συζητήσουν με τα παιδιά το θέμα της καλής συμπεριφοράς. Θεωρείτε πως η λογοτεχνία μπορεί να αποτελέσει το όχημα για τη μετάδοση μηνυμάτων και σωστών προτύπων;

Ναι, όταν η προσέγγιση είναι προσεγμένη και δεν υποτιμά τα παιδιά, ούτε τους κουνά το δάχτυλο, ένα λογοτεχνικό βιβλίο μπορεί να καταφέρει πολλά. Εάν καταφέρει να προσφέρει αναγνωστική απόλαυση στα παιδιά, δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο εργαλείο.

Πού αφιερώνετε το βιβλίο σας και γιατί;

Το αφιερώνω σε όλα τα παιδιά, με την ευχή να λάμπουν πάντα με τη λάμψη, που μας χαρίζει η ευγένεια.

Υπάρχει κάποια ιστορία στο συρτάρι σας, που θα πάρει σύντομα τον δρόμο της;

Ναι, έχουμε κάτι ακόμα στα σκαριά με τις εκδόσεις Ψυχογιός, αλλά δεν ξέρω αν θα πάρει σύντομα τον δρόμο του για το τυπογραφείο. Για την ώρα, απολαμβάνουμε την επικοινωνία και τα μηνύματα μικρών και μεγαλύτερων αναγνωστών για «Το άτακτο βιβλίο των καλών τρόπων», που μόλις ξεκίνησε το ταξίδι του.

Αφού σας ευχαριστήσω και σας ευχηθώ καλοτάξιδο το βιβλίο σας, θα σας ζητήσω να κλείσετε τη συνέντευξη με μια αγαπημένη σας φράση ή κάποιους στίχους από το βιβλίο σας.

Στο τελευταίο ποίημα του βιβλίου, ένα αστέρι πέφτει στη γη και όλοι οι μεγάλοι κάνουν μια ευχή. Το αστέρι όμως έπεσε για να βοηθήσει ένα παιδί. Να το πάρει απ’ το χέρι για να διασχίσουν τον δρόμο, επειδή οι οδηγοί είναι πάντα βιαστικοί. Να το πάρει αγκαλιά στα χαλασμένα πεζοδρόμια. Να καθαρίσει το πάρκο και να επιδιορθώσει τις κούνιες στην παιδική χαρά, για να μπορεί να παίξει κ.λπ. Και το ποίημα τελειώνει έτσι:

Κι είπε το παιδί: «Αστέρι,

να η δική μου η ευχή:

Να φροντίζουν οι μεγάλοι

για όλα τα παιδιά στη γη!».

Σας ευχαριστώ θερμά και εύχομαι πάντα επιτυχίες!

Κι εγώ ευχαριστώ θερμά. Να είστε πάντα καλά!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου