ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προβολή βραβευμένου ντοκιμαντέρ στο CineDoc Βόλου

προβολή-βραβευμένου-ντοκιμαντέρ-στο-cine-813964

Το CineDoc Βόλου παρουσιάζει διαδικτυακά τον «Σιωπηλό μάρτυρα» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου

Διαδικτυακή προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου εντάσσει στον κύκλο της δράσης του το CineDoc Βόλου, καλώντας τους ενδιαφερόμενους να το παρακολουθήσουν δωρεάν.

Βλέποντας το trailer στο https://vimeo.com/157901844, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να στείλουν e-mail στο [email protected] με θέμα «Σιωπηλός μάρτυρας» και το CineDoc θα τους στείλει τον κωδικό προβολής του ντοκιμαντέρ, καθώς και σύνδεσμο ερωτηματολογίου διάρκειας λίγων λεπτών, τον οποίο καλούνται να συμπληρώσουν.

Το ντοκιμαντέρ απέσπασε βραβείο σκηνοθεσίας 10ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, βραβείο μουσικής 10ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, 2ο βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, βραβείο Σκηνοθεσίας 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, 3η καλύτερη ταινία 2017 από το ψήφισμα της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου, υποψηφιότητα για την κατηγορία «Καλύτερο Ντοκιμαντέρ» – Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Στο ντοκιμαντέρ «Σιωπηλός μάρτυρας» καταπιάνεται με το θέμα της ιστορικής μνήμης με αφορμή το γκρέμισμα της φυλακής Τρικάλων.

Το 2006 η φυλακή έκλεισε μετά από 110 χρόνια λειτουργίας. Είχε χτιστεί το 1895 ως ένα από τα πρώτα έργα που χρηματοδότησε το ελληνικό κράτος στη Θεσσαλία, ύστερα από την απελευθέρωσή της από τους Οθωμανούς. Η φυλακή Τρικάλων είναι χτισμένη πάνω σε οθωμανικό λουτρό του 16ου αιώνα.

Στα τέλη του 2010 ο Δήμος Τρικάλων ανακοίνωσε το σχέδιο αξιοποίησης του συγκροτήματος και το 2011 ξεκίνησαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ. Την ίδια χρονιά, η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ανακαλύπτει πως η φυλακή Τρικάλων είναι χτισμένη πάνω σε οθωμανικό λουτρό του 16ου αιώνα και ξεκινά άμεσα τις εργασίες αποκατάστασής του. Το καλοκαίρι του 2014 ο Δήμος Τρικάλων εξασφαλίζει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τη μετατροπή της παλιάς φυλακής σε «Κέντρο έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη», το οποίο πολύ σύντομα θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό. Οι εργασίες, που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2017, αλλάζουν πλήρως τη φυσιογνωμία του συγκροτήματος, με αποτέλεσμα τίποτα να μη θυμίζει τη φυλακή.

Πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ είναι επτά άνθρωποι που σχετίστηκαν στο παρελθόν με τη φυλακή, ο πολιτικός κρατούμενος και αγωνιστής της αντίστασης Αλκιβιάδης Ζαμπακάς, ο πολιτικός κρατούμενος στην περίοδο της δικτατορίας Θανάσης Αθανασίου, ο ποινικός κρατούμενος Κώστας Σαμαράς, ο συνταξιούχος σωφρονιστικός υπάλληλος Γιάννης Αγκούμης, ο τελευταίος διευθυντής της φυλακής Βασίλης Ντάφος, η εκπαιδευτικός Εφη Χατζημάνου και η συγγραφέας-ερευνήτρια Μαρούλα Κλιάφα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου