Βρέθηκε το σπίτι του Ιησού;

Τελευταία ενημέρωση: 2020-11-25, 14:40:01
Βρέθηκε το σπίτι του Ιησού;

Βρετανός αρχαιολόγος υποστηρίζει ότι το εντόπισε στη Ναζαρέτ

 

 

Το σπίτι, όπου έζησε στην παιδική του ηλικία ο Ιησούς Χριστός, υποστηρίζει ότι εντόπισε Βρετανός αρχαιολόγος κάτω από τα ερείπια μοναστηριού στη Ναζαρέτ.

Τον 19ο αιώνα είχε τοποθετηθεί πινακίδα στα ερείπια του σπιτιού στο Βόρειο Ισραήλ, που ανέγραφε ότι πρόκειται για τα κατάλοιπα της κατοικίας του Ιωσήφ. Μολονότι από τη δεκαετία του 1930 αρχαιολόγοι είχαν απορρίψει τον ισχυρισμό, ο Κεν Νταρκ, καθηγητής Αρχαιολογίας και Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, μετά από 14 χρόνια έρευνας στο σημείο πιστεύει ότι έχει αποδείξεις. Ο ειδικός υποστηρίζει, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Times, ότι η έρευνά του επιβεβαίωσε πως το μοναστήρι βρίσκεται πάνω από κτίριο του 1ου αιώνα μ.Χ., που συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να είναι το σπίτι, όπου έζησε και μεγάλωσε ο Ιησούς, λόγος για τον οποίο διάφορα χαρακτηριστικά του, όπως σκάλα, διατηρούνται μέχρι σήμερα.

To λαξεμένο σε ασβεστολιθικό βράχο σπίτι αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1880 κάτω από γυναικείο μοναστήρι στη Ναζαρέτ και τοποθετήθηκε τότε πινακίδα, που ανέφερε ότι επρόκειτο για την κατοικία του Ιωσήφ, όπου μεγάλωσε ο Ιησούς.

Ο καθηγητής Νταρκ άρχισε την έρευνά του το 2006 στο σημείο, που χαρακτηρίζει «σχεδόν ξεχασμένο από τους ιστορικούς». Το 2015 δημοσίευσε άρθρο βάσει των αρχικών ευρημάτων του ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για το σπίτι του Ιησού. Νέες αναλύσεις, που χρονολογούν το οίκημα στον 1ο μ.Χ. αιώνα, συνηγορούν υπέρ της άποψης του.

Στο βιβλίο του «The Sisters of Nazareth Convent» υποστηρίζει ότι και το στιλ της κατοικίας υποδηλώνει ότι ο ιδιοκτήτης του ήταν ο Ιωσήφ, αφού θα πρέπει να κατασκευάστηκε από «τέκτονα», η λέξη που χρησιμοποιείται στα Ευαγγέλια για τον Ιωσήφ, που δεν σήμαινε μόνον ξυλουργό, αλλά και οικοδόμο, όπως λέει. Επίσης, ο Βρετανός αρχαιολόγος βρήκε και θραύσματα αγγείων στο σημείο, που χρησιμοποιούσαν συχνά εβραϊκές οικογένειες της περιόδου εκείνης. Η έρευνά του υποδεικνύει ότι δίπλα στο σπίτι υπήρχε και ναός του 4ου μ.Χ. αιώνα εντός σπηλιάς. Περαιτέρω έρευνες έφεραν στο φως και εκκλησία του 5ου αιώνα μ.Χ., που είχε χτιστεί πάνω από το σπίτι και τον ναό της σπηλιάς, διακοσμημένη με μάρμαρα και μωσαϊκά, το μέγεθος της οποίας, μεγαλύτερο εκείνου του κοντινού ναού του Ευαγγελισμού, δείχνει κατά τον καθηγητή Νταρκ τη σημασία του σπιτιού.

Αν και παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι αυτό είναι το σπίτι, όπου έζησε ο Ιησούς, ο Βρετανός αρχαιολόγος επισημαίνει ότι συχνά δεν υπάρχουν τέτοια πειστήρια για πολλούς αρχαιολογικούς χώρους και θεωρεί πολύ πιθανό λόγω της προφορικής παράδοσης να επιλέχθηκε το συγκεκριμένο σημείο τρεις αιώνες αργότερα για την ανέγερση του ναού.

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
3
=