ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γέφυρα επικοινωνίας ο πολιτισμός

γέφυρα-επικοινωνίας-ο-πολιτισμός-816455

Διαδικτυακή μουσική συνάντηση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με πρωτοβουλία των μουσικών συνόλων

Μουσικές συναντήσεις ανοιχτές σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και επισκέπτες άρχισαν με πρωτοβουλία των μουσικών συνόλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τον κύριο κορμό των παρουσιάσεων αποτελούν μέλη των μουσικών συνόλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αλλά και φοιτητές και φοιτήτριες που ενδιαφέρονται να μοιραστούν το μεράκι τους, με μια ευρύτερη μουσική κοινότητα.

Κάθε Κυριακή στις 8 το βράδυ τα τραγούδια ζωντανεύουν μέσα από τις οθόνες των συμμετεχόντων. Και ακόμα οι νέοι άνθρωποι γνωρίζονται μεταξύ τους. Υπάρχουν παιδιά, φοιτητές και φοιτήτριες που είναι πρωτοετείς και δεν έχουν προλάβει να γνωρίσουν τους συμφοιτητές τους.

«Αρχίσαμε με αφορμή τα νέα μέτρα, όχι μόνο τα διαδικτυακά μας μαθήματα και την προετοιμασία των διαδικτυακών συναντήσεων με τους καλλιτέχνες για το φεστιβάλ Πάου, αλλά και τις «Ανοιχτές Μουσικές Επικοινωνίες»» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Μαρία Θωίδου, υπεύθυνη των μουσικών συνόλων του Πανεπιστημίου.

Περιγράφοντας την συγκεκριμένη διαδικτυακή πρωτοβουλία, υπογραμμίζει: «Βλέπω τα δροσερά τους πρόσωπα να λάμπουν στο άκουσμα ενός αγαπημένου τραγουδιού ή ακόμα μιας προσωπικής σύνθεσης που θα τους εμπνεύσει να ακολουθήσουν το παράδειγμα. Μέσα στη νεανική αυτή ατμόσφαιρα, είναι ευχάριστη έκπληξη και τιμή η συμμετοχή καθηγητών που ερμηνεύουν κι αυτοί με τη σειρά τους αγαπημένη τους μουσική και συνταιριάζονται στον ποικιλόμορφο καμβά των μουσικών κομματιών. Κάθε είδος μουσικής είναι ευπρόσδεκτο και κάθε έκφρασή του».

Οι συμμετέχοντες δεν χρειάζεται να έχουν μουσικές γνώσεις. «Το μόνο που χρειάζεται είναι μια δήλωση συμμετοχής στη συνάντηση ακροάσεων ώστε να οργανωθούν οι συμμετοχές, σοβαρότητα στην προετοιμασία της κάθε παρουσίασης και μεράκι» υπογραμμίζει η Μαρία Θωίδου.

Η σύνδεση με το Φεστιβάλ Πάου

Στο πλαίσιο της μουσικής επικοινωνίας θα ενταχθούν και οι καλλιτεχνικές διαλέξεις – συζητήσεις που θα γίνουν με αγαπημένους και εκλεκτούς καλλιτέχνες, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Πάου.

Αποσπάσματα των συζητήσεων αυτών θα ακουστούν στις ραδιοφωνικές παρουσιάσεις του Φεστιβάλ Πάου, που θα μεταφερθεί με όχημα το ραδιόφωνο στον προσωπικό χώρο των ακροατών. «Εύχομαι σύντομα να έχουμε νεότερα για τις ημερομηνίες που θα γίνουν οι μεταδόσεις αυτές και που λόγω των συνθηκών αλλά και των αλλαγών στη διεύθυνση των ραδιοφωνικών προγραμμάτων έχουν καθυστερήσει να ανακοινωθούν» επισημαίνει.

Τα Μουσικά Σύνολα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι πάντα συνδεδεμένα με το μουσικό αυτό γεγονός. Ακόμα και σ’ αυτή τη συνθήκη, τα μέλη των Μουσικών Συνόλων ΠΘ, θα συμμετέχουν ενεργά στις παρουσιάσεις, μέσα από τα σχόλια και τις ερωτήσεις τους στις συζητήσεις με τους φιλοξενούμενους μουσικούς.

Πληροφορίες για τη δράση αυτή αναφέρονται και στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ όποιος επιθυμεί να ακούσει μουσικές ηχογραφήσεις των Μουσικών Συνόλων ΠΘ, μπορεί να παραγγείλει κάποιο από τα εξαιρετικά cd που διαθέτει το βιβλιοπωλείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Συνεργασίες με φορείς και καλλιτέχνες

Μια από τις βασικές κατευθύνσεις της λειτουργίας των Συνόλων στηρίζεται στη διάδραση τόσο μέσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και μέσα στην ευρύτερη κοινωνία. Αυτό σημαίνει πως ενθαρρύνεται η συμμετοχή εκλεκτών μουσικών και άλλων καλλιτεχνών σε δράσεις μας αλλά και η συνεργασία με φορείς της πόλης. Τα Μουσικά Σύνολα έχουν συνεργαστεί με πάρα πολλές δομές και φορείς της πόλης μεταξύ των οποίων το ίδρυμα ανηλίκων, οι δομές για τους πρόσφυγες, το γηροκομείο, το ορφανοτροφείο, το μουσικό σχολείο, άλλα γυμνάσια και δημοτικά, παιδικοί σταθμοί, σύλλογοι κτλ.

Επίσης συμμετέχουν ενεργά σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες που γίνονται σε πλαίσιο μαθήματος ή παράστασης μέσα στο πανεπιστήμιο. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια σταθερή συνεργασία με τη θεατρική ομάδα ΠΘ «Τρίτος Οροφος», με υπεύθυνη Μαρία Καραζάνου, μέσα από τη σύμπραξη σε πολλές ενδιαφέρουσες παραστάσεις φτιάχνοντας ένα είδος μουσικού θεάτρου με πολλή μουσική και κίνηση.

Ευγενής στόχος να ηχογραφηθεί κάποια στιγμή το μουσικό αυτό υλικό των παραστάσεων.

Το τραγούδι που δέθηκε με τον Βόλο

Λίγες μέρες πριν την πρώτη καραντίνα ολοκληρώθηκε, εξάλλου, στην αίθουσα Σκουβαρά η ηχογράφηση του τραγουδιού «Ητανε μια πόλη» σε μουσική Φοίβου Δεληβοριά και στίχους που δημιουργήθηκαν τα μέλη των Μουσικών Συνόλων ΠΘ.

«Προσαρμόσαμε τους στίχους στην έντονη κατάσταση που ακόμα ταλαιπωρεί την πόλη σε σχέση με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Αντίσταση σε ότι μας «σκοτώνει» πνευματικά και σωματικά, με χιούμορ και ευαισθησία. Στην ηχογράφηση του τραγουδιού μας βοήθησε ο συνεργάτης μας και εξαιρετικός κιθαρίστας Δημήτρης Δεμίρης. Το τραγούδι είχε ιδιαίτερη απήχηση και κάποια στιγμή ελπίζουμε να το μοιραστούμε με τον ίδιο το συνθέτη το Φοίβο Δεληβοριά που μας έδειξε απόλυτη εμπιστοσύνη και μας έδωσε την έγκρισή του πριν καν το ακούσει» αναφέρει η Μαρία Θωίδου.

Ακολούθησε το τραγούδι «Αν θες μπορείς» που δημιούργησε μέσα στην καραντίνα και κυκλοφόρησε το Μάιο. Ανάμεσα στους στίχους υπάρχουν αυτοσχεδιασμοί και προσωπικά σχόλια των φοιτητών, σε σχέση με τις συνθήκες που βιώνουμε. Η συγκεκριμένη δουλειά είχε επίσης την τύχη να υποστηριχθεί από τους συνεργάτες των Μουσικών Συνόλων Δημήτρη Δεμίρη και Θόδωρο Κοτεπάνο. Η ηχητική επεξεργασία έγινε από το Γιάννη Μαυρίδη και το εξαιρετικό videoart από τον Ανδρέα Καραουλάνη. Τα παραπάνω είναι διαθέσιμα στο youtube (Μουσικά Σύνολα ΠΘ/ ΜusicΕnsemblesUth).

Κλείνοντας, η Μαρία Θωίδου χρησιμοποιεί τους στίχους του τραγουδιού «Ητανε μια πόλη», για να υπενθυμίσει: «…Και στου φόβου την τρομοκρατία ψάχνω μια αιτία για ν’ αντισταθώ. Να μη χάσω της ζωής το νήμα, γιατί θα ‘ναι κρίμα να παραιτηθώ!».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου